Är det fördel med hemmaplan?

Det började med en fråga på twitter, är det någon fördel med hemmaplan i playoffspel egentligen? Självklart! tänkte jag och bestämde mig för att reda ut det genom att visa på statistiken under säsongen att det minsann innebär en stor fördel att spela på hemmaplan. Men döm om min förvåning när det inte alls visade sig vara en fördel. Jag bestämde mig då för att gå tillbaka historiskt, hur det sett ut tidigare år i allettan södra (som ursprungsfrågan gällde). Det ena ledde till det andra, och det slutade med att jag satte mig och kartlade hur det gått för allettanlagen i både norr och syd så länge allettor funnits (7 säsonger). Och det kom att bli oväntad statistik, där det var svårt att se några tydliga linjer i den södra allettan, medan det var väldigt tydligt i den norra.

Statistik för poäng på hemma- respektive bortaplan.

Om man vinner precis lika mycket hemma som borta så skulle vinstprocenten ligga på 50% (hälften) och snittpoängen per match vara 1,5 (hälften av tre poäng). Men så är det ju det här med hemmaplansfördel som var uppe till diskussion, det snackas ju ofta om vilken stor fördel det är att spela hemma och att lagen är starka på hemmaplan. Och visst är det så. I alla fall om man tittar på den norra allettan. Vinstprocenter ligger stadigt över 50% och desamma gäller snittpoängen. Det ÄR jobbigt att åka långa resor och spela match, och det ÄR en fördel att spela hemma i norr.

Men sedan vänder vi blicken på statistiken för den södra, och där är det väldigt mycket svårare att få samma bild. Visst, kikar man tillbaka på tiden före 16/17 så var det om möjligt ännu tydligare hemmaplansfördel i den södra allettan. Men sedan dess så har fördelen uteblivit tre av de fyra säsongerna som spelats. I år är det två ynka fler inspelade poäng denna säsong (så här långt) och den förra så vann bortalagen faktiskt sex poäng fler än hemmalagen. Vad det beror på har jag ingen förklaring till, och speciellt skumt är det ju om man ser att säsongen 18/19 så var det en stor hemmaplansfördel. Beror det på att man kan spela snålare på bortaplan? Beror det på att man har mer press hemma? Jag har som sagt var ingen förklaring till det, men håll med om att det är intressant! Och svaret på den ursprungliga frågan är ju att det faktiskt inte spelar någon roll med hemmaplansfördel….

Lämna ett svar