Så här slutar västra kvalserien

Igår spelades den sista omgången av västra vårettan och nästa match som spelas för de fyra bottenlagen handlar om fortsatt existens i hockeyettan. Då är drömmarna om spel uppåt slut, då är det krig om de två första platserna i kvalserien som gäller. Två lag får säga hejdå till finrummet hockeyettan, medan två lag får en ny chans i den vässade ettan. En sex matcher kort serie avgör framtiden. Nu har man inte råd med några svackor längre, nu är det leverans som gäller i varje byte, varje period, i sex matcher.

De fyra lagen som ska ge allt för att hänga kvar är: Köping, Kumla, Malung och Grums. Fyra lag som gick in i säsongen med olika förutsättningar och förväntningar. Malung har mer eller mindre redan från start insett att detta kommer att vara en kamp hela vägen för att hänga kvar, medan Grums hade högtflygande planer om allettan. Nu hamnade Malung till slut en poäng före Grums, vilket visar att förväntningar och prestation inte alltid går hand i hand. Men hur slutar det nu då? Vi börjar med att kika på hur tabellen slutade.

4. Köping 30 poäng -3 i målskillnad
5. Kumla 28 poäng -8
6. Malung 22 poäng -20
7. Grums 21 poäng -12

För att få ett bättre underlag i min analys så gjorde jag också en tabell över hur det gått i de inbördes mötena lagen emellan under vårserien.

1. Köping 18 poäng +9 i målskillnad
2. Kumla 18 poäng +7
3. Grums 13 poäng +4
4. Malung 5 poäng -20

Som ni ser så kom Malung före Grums i tabellen, men man har gått betydligt sämre i de inbördes mötena med lagen som man nu ska möta i kvalserien. Ändå är Grums en bit efter de två topplagen.

Här kommer slutligen min sluttabell med kommentarer.

1. Kumla

Kumla gjorde en stark vårserie och tog sju av nio poäng mot Köping bland annat. Framför allt är man väldigt hemmastarka. Man lever mycket på sin oerhört starka förstafemma Viktor Wänghult, Oliver Arle Östergren och Daniel Lindberg. Jag tror att den formationen bär laget till en serieseger.

2. Köping

Köping placerade sig högst av lagen i serien, och kommer in i kvalserien med fin form med fem segrar på de senaste sex matcherna mot kvalserielagsmotstånd. Laget har kvalseriens vassaste offensiv och en stark sista utpost i Jonas Eneroth. Efter en del kontroverser i grundserien har laget kommit ihop sig bättre under vårserien och nu är man med och kampas med Kumla om seriesegern hela vägen in i slutomgången, där jag dock tror att Kumlas spets avgör till bunkerlagets fördel.

3. Grums

Det är bara att konstatera: Detta är en fiaskosäsong för Grums som mycket väl kan sluta med degradering. Laget som hade två raka allettor i ryggsäcken har inte lyckats hitta det effektiva omställningsspel man haft de två senaste säsongerna. Framför allt så har man tappat mycket sedan lagets två enda egentliga forwardsspetsar, Johan Mörnsjö (långtidsskadad) och Pelle Hedlund (till Almtuna), försvann. Men laget har egentligen aldrig varit inne i matchen, och nu behöver det hända något radikalt om det inte ska bli en neslig degradering. En ny röst i båset är antagligen det enda som kan rädda kontraktet.

4. Malung

Efter förutsättningarna har Malung gjort det helt ok. De hade en budgetsatsning och har presterat därefter. Faktum är att man varit väldigt duktig mot topplagen, men vad hjälper det när man nu ska möta bottenlagen? Inte mycket talar för att laget återfinns i hockeyettan nästa säsong…

Lämna ett svar