Så kan playin-matchningarna bli

Nu är det snart färdigspelat i allettor och vårettor och även om dom inte är helt avgjorda ännu så tänkte jag ge mig i kast med att sia om vilka lag som går till playin och hur de kommer att välja. Det finns många faktorer att ta hänsyn till, båda sportsliga och ekonomiska, och hur dessa faktorer viktas mot varandra kan också bero på vilka lag som ska göra valen. Ett lag med stabil ekonomi kanske kan ta en extra kostnad mot att få ett något lättare motstånd sportsligt, medan ett lag med sämre ekonomi kanske inte kan unna sig den lyxen.

Men för att kunna sia valen så måste jag först reda ut hur tabellerna kommer att sluta.

Vi börjar med den södra allettan.

Visby och Mörrum möter varandra i sista omgången i en match som mycket talar för är en placeringsmatch om vilket lag som tar sjundeplatsen och därmed får välja först. Här är Mörrum det klart formstarkaste laget av de två med fyra segrar de senaste fem matcherna, och senast slog man seriesegrande Nybro. Visby å sin sida kommer in till matchen med fyra raka förluster, och med tanke på detta så håller jag Mörrum som rätt klara favoriter. Det innebär att Mörrum kommer att hamna på en sjundeplats med 24 poäng, medan Visby blir åtta med 21.

Näst på tur den norra allettan.

Kalix kommer stanna på 20 poäng antagligen (Boden rår de inte på i sista omgången). Det gör att jag tror de kommer att hamna på en åttondeplats. För bakom jagar nämligen Borlänge och Enköping, där Borlänge har två matcher kvar medan Enköping har en. Borlänge möter också Enköping i serieepilogen, men först om en dryg vecka. Det innebär att Enköping inte kommer att ha spelat match innan på nästan två veckor, medan Borlänge har en match mot Piteå två dagar innan. Det tror jag gör att hemmalaget Borlänge ändå tar hem den avgörande matchen och kniper en sjundeplats i serien. Dock har man ingen möjlighet att nå upp till Mörrums 24 poäng.

Vi avslutar med vårettorna.

Den norra vårettan är inte riktigt avgjord ännu, men det ska mycket till för att Vännäs ska missa playin. Man lär vinna mot Kiruna AIF och då räcker det med en enda poäng i de avslutande två matcherna mot Kiruna IF. Jag tror att de fixar det och därmed blir norra vårettans bidrag.

Den östra vårettan är avgjord, det blir Vallentuna som får chans att göra livet surt för allettanlagen.

Den västra vårettan avgörs antagligen imorgon då Surahammar tar emot Linden. Surahammar som under många år varit ett riktigt strykgäng har då chansen att säkra platsen vid tre poäng. Med tanke på deras grymma form, åtta segrar på de senaste nio matcherna, så talar mycket för att de kommer fixa det. Kul för klubbens fans i så fall som i så många år varit så bespottade och i avsaknad av framgång.

I den södra vårettan så är det inte mycket att fundera på, där tar Halmstad seriesegern och playin-platsen.

Det gör att vi kommer ha följande valordning:

Väljer

1. Mörrum
2. Borlänge
3. Visby
4. Kalix

Väljs

Vännäs
Vallentuna
Surahammar
Halmstad

Matchup 1

Mörrum väljer alltså först.

Ekonomiskt bästa valet: Halmstad

Sportsligt bästa valet: Surahammar/Vännäs

Här tror jag att Mörrum kommer att välja Surahammar. Dels är det inte så mycket dyrare att åka till Surahammar (Vännäs däremot faller bort), dels så är Surahammar ett lag som många tror att det går lätt att avfärda. På papperet så är man också ett klart tunnare lag. Valet känns därför givet.

Mörrum-Surahammar blir alltså första paret.

Matchup 2

Borlänge väljer som nummer 2.

Ekonomiskt bästa valet: Vallentuna

Sportsligt bästa valet: Vännäs

Borlänge har rätt god ekonomi och skulle mycket väl kunna gå på det sportsligt bästa valet, Vännäs. Men samtidigt så blir det en lång resa och vill man gå långt så kan det slita att ha för mycket långresor. Jag tror därför att man kommer att välja Vallentuna, ett tuffare val sportsligt, men inte så tufft att de inte kommer se sig som favoriter.

Borlänge-Vallentuna blir andra paret ut.

Matchup 3

Visby väljer som nummer 3.

Ekonomiskt bästa valet: Halmstad

Sportsligt bästa valet: Vännäs

Visby har aldrig billiga resor med tanke på att de befinner sig på en ö. De är därför också vana vid att resa. De har också bra koll på ekonomin, och det kommer inte skilja så jättemycket på att resa till Vännäs jämfört med Halmstad. Därför tror jag att valet faller på Vännäs, det enklare valet sportsligt.

Visby-Vännäs blir näst sista paret.

Matchup 4

Kalix får bita i det sura äpplet och ta den långa resan ner till Halmstad, inte för att de vill, utan för att de inte har något annat val.

Kalix-Halmstad är lagen som får varandra.

Hur dessa matcher sedan slutar får vi ta i ett annat blogginlägg.

Lämna ett svar