Vårettornas streckstrider

Igår kartlade jag streckstriderna i allettorna, idag så granskas vårettorna. Där är det kanske främst den västra vårserien som verkligen lever.

Norra vårserien

1. Vännäs 30 poäng +17 i målskillnad

Matcher kvar:
Kiruna AIF (b)
Kiruna IF (b)
Kiruna IF (b)

I den norra vårettan är det redan klart vilka som får kvala sig kvar, men playin-platsen är fortfarande inte spikad. Där har visserligen Vännäs två poäng ner till jagande Sundsvall och Kiruna IF, samt även fler matcher kvar att spela, men två av de tre matcherna som är kvar ska spelas mot Kiruna IF. Och det är där avgörande kommer att ske. Jag räknar kallt med att Vännäs kommer att ta AIF och hamna på 33 poäng inför dubbelmötena med IF som då är fem poäng efter. Ska IF kunna nå ifatt måste man alltså antagligen ta hem alla sex poängen i de två dubbelmötena för att spurta om Vännäs.

2. Sundsvall 28 p +14

Matcher kvar:
Lejon (h)

Har ingen chans att nå playin, även om man vinner sin sista match mot Lejon och Vännäs förlorar mot AIF. Det ska nämligen fördelas sex poäng mellan Vännäs och Kiruna IF i deras dubbelmöte, och det finns ingen fördelning som gör att båda lagen hamnar på 31 poäng eller lägre, vilket alltså är Sundsvalls maxpoäng.

3. Kiruna IF 28 p +10

Matcher kvar:
Vännäs (h)
Vännäs (h)

Se det jag skrev om Vännäs. Kiruna IF har avgörandet i egna händer, men det lär krävas full pott i dubbelmötena med Vännäs.

Östra vårserien

Den östra vårserien är avgjord. Vallentuna leder serien med 3 poäng och 18 mål när de har två matcher kvar att spela medan tvåan Strömsbro har en. Visst skulle Strömsbro kunna hamna på samma poäng som Vallentuna, men målskillnaden är alltför stor för att vara realistisk att ta in.

Västra vårserien

1. Surahammar 34 poäng +24 i målskillnad

Matcher kvar:
Linden (h)
Lindlöven (b)

Surahammars supportrar måste tro att dom drömmer. Det notoriska bottenlaget har gjort en helt magisk vårserie och har nu ett gyllene läge att få spela playin. Vinner de 3 poäng mot Linden i nästa match har de nämligen tillräckligt bra målskillnad för att redan ha säkrat seriesegern i vårserien västra. Men förlorar de så har de inte bara bjudit in Lindlöven i kampen, utan även Linden kan då bli en faktor att räkna med. Men redan nu har de säkrat en fortsatt plats i ettan, det är en bedrift bara det!

2. Lindlöven 34 p +12

Matcher kvar:
Surahammar (h)

Förhandsfavoriterna i västra ettan får hålla alla tummar för att Linden lyckas knipa åtminstone en pinne av Surahammar i deras möte. För då har man fortfarande chansen att gå om vid seger mot Surahammar i serieepilogen. Fast man måste också hoppas på att Linden får ta max åtta poäng (och inte förbättrat målskillnaden med mer än 10 mål än Lindlöven) på sina tre matcher de har kvar, annars spurtar dom om. Det ideala resultatet för Lindlöven vore om Surahammar kunde vinna mötet med Linden efter sudden/straffar. Då har man avgörandet i egna händer sedan.

3. Linden 29p + 2

Matcher kvar:
Köping (h)
Surahammar (b)
Kumla (h)

Linden har allt i egna händer. Vill man nå playin så måste man dock gå rent resten av matcherna. Samtidigt så måste man snegla nervöst neråt. Man har endast en poängs försprång på jagande Kumla och två på Köping. Nästa match mot Köping kommer att bli en riktig vattendelare: Vinner man den är man klar för minst fortsatt spel i ettan, och man har fortfarande chansen till serieseger. Förlorar man så får man kämpa för att slippa kvalspela sig kvar. Raffinerat!

4. Kumla 28 p -5

Matcher kvar:
Linden (b)

Kumla har varit för ojämna för att utmana i toppen, men man har fortfarande en liten, liten chans att slippa kvalspel. Men då måste verkligen alla resultat gå deras väg. Man måste inte bara vinna sista matchen mot Linden, man måste också hoppas på att Linden tar max en poäng till och att Köping inte tar poäng mot Grums.

5. Köping 27 p -2

Matcher kvar:
Linden (b)
Grums (b)

Köping har en lite större chans att påverka sin egen position än vad Kumla har, men man måste fortfarande lita på andra lag för att slippa kvalspela. Man måste vinna mot Linden till att börja med, för att sedan ta minst lika många poäng i sin sista match mot Grums som Linden tar på två mot Kumla och Surahammar.

Södra vårserien

1. Halmstad 36 poäng + 19

Matcher kvar:
Krif (h)
Borås (h)
Tranås (b)
Tranås (h)

Halmstad kommer vinna vårserien, även om det inte är klart i teorin så är det det i praktiken. Man är alldeles för stabila för att tappa tvåpoängsledningen man har skaffat sig trots att man har två matcher färre spelade än lagen som jagar. Sannolikheten är stor att man definitivt säkrar platsen i den två kommande matcherna mot Krif och Borås, två lag som inte har något att spela för mer än äran.

2. Kalmar 34 p +17

Matcher kvar:
Tranås (h)
Hanhals (b)

Kalmar har gjort en bra vårserie även om man tappat lite fart på slutet och därmed också tappade kontakten med Halmstad i kampen om seriesegern. Förhoppningsvis för deras skull så hittar man den dock snart igen, för förlorar man sin nästa match mot Tranås så har man släppt in det laget igen i kampen om att slippa kvalspel, och man blir själva ett av lagen Tranås jagar. Då kan det bli en otroligt viktig avslutande match mot Hanhals, där vinnaren är på säker mark medan förloraren hastigt och mindre lustigt kan stå där med en kvalserie neråt på halsen. Fast då måste Tranås få ett ordentligt lyft, och inte mycket tyder på det om vi ska vara ärliga.

3. Hanhals 33 p +6

Matcher kvar:
Tyringe (b)
Kalmar (h)

Hanhals har lyft sig under vårserien och borde kunna avfärda Tyringe i nästa match. Kan man sedan också vinna mot Kalmar är man definitivt klara för fortsatt spel i hockeyettan nästa säsong. Gör man det inte så får man lita på att Tranås inte drabbas av en Liebnersk knäpp och börjar leverera trepoängare på löpande band.

4. Tranås 26 p +11

Matcher kvar:
Kalmar (b)
Borås (h)
Halmstad (h)
Tyringe (h)
Halmstad (b)

Tranås har haft en riktigt usel säsong med tanke på det spelarmaterial de har. Nu är goda råd dyra, nu måste laget få till en rejäl formtopp för att slippa kvala sig kvar. Teoretiskt så kan man nå 41 poäng om man kammar rent, och lyckas man med det så slipper man kvalspel. Men vad är sannolikheten för det? Laget har haft väldigt svårt för att få till några längre vinstrader. Men lyckas man vinna nästa match mot Kalmar, samt tre matcher av de fyra övriga, så finns faktiskt fortfarande chansen att slippa negativt kval. Fast det blir ett hektiskt matchande!

Lämna ett svar