Hur gick det nu då?

Igår listade jag söndagens hetaste matcher, idag så drar vi slutsatserna som finns att dra efter att vi nu vet hur det gick.

***

I den norra allettan så utsåg jag Borlänge-Boden som hetaste mötet. Mycket för att jag tyckte det skulle bli intressant att se hur Borlänge skulle uppträda utan fixstjärnan Markus Persson som lämnat för Modo. Skulle de sluta sig samman och lyfta när spelare som fått stå i skuggan nu fick rampljuset på sig på ett annat vis? Ja visst tycker jag att spelare som Dennis Finn Olsson och Mikael Hansson gjorde bra matcher, men dom har redan tidigare varit ledande och det hade behövts att flera klev fram för att fylla det enorma tomrum som skyttekungen lämnade efter sig. Sedan hjälpte det inte heller att laget hade en målvakt som släppta in två skott från dödvinkel. En period höll Borlänge emot spelmässigt, sedan var Boden alldeles för tunga för att Borlänge skulle kunna stå emot. Boden vann till slut med odiskutabla 1-4.

Nu ramlade Borlänge ner under playin-strecket, det är en grav missräkning för hemmalaget. Nu måste laget ta sig i kragen annars kan säsongen bli ovanligt kort. Boden å sin sida imponerade. Man hade lite problem i egen zon i första perioden, men sedan var det inte så mycket mer spel där så laget sattes inte på så stora prov. Nu leder man den norra allettan med nio poäng och skulle i realiteten inte behöva ta en enda poäng till, de går till playoff ändå. Så pass överlägsna är dom, och de är laget att slå just nu.

***

I krismötet mellan Skövde och Huddinge i den södra allettan så var det Skövdes kris som fördjupades medan gästande Huddinge kan se lite ljusare på framtiden. Också här var det en jämn match i en period, men sedan blev Huddinges spelövertag bara tydligare och tydligare och 2-5-segern var hur rättvis som helst. Skövde hade förtvivlat svårt i egen zon mot högt checkande Huddingespelare och bjöd på läge efter läge, och det håller inte i längden ens mot ett lag med dåligt självförtroende. Till råga på eländet för Skövde sp bjöd man på två av målen. 2-4 var en riktig Rembrandt där Huddingespelaren skulle lägga en lös puck från mittzonen på mål för att få tekning, men Robin Wallin i Skövdekassen missade pucken när han skulle styra undan den med klubban och pucken rullade retfullt in i mål. 2-5-målet kom sedan Dennis Santesson tjatat till sig en tvåa och gett Huddinge numerärt underläge. Nej detta var ingen match för Skaraborgarna att lägga på minnet. Nu  börjar tabelläget se riktigt prekärt ut, och det kan bli en tidig barmarksträning också i år för laget från det gråmulna berget.

***

Vännäs gjorde i den norra vårettan vad som förväntades av dom, när man besegrade Kiruna AIF med 3-1. Som vanligt så spelade hemmalaget tight defensivt och kunde sedan en bit in i tredjeperioden också spräcka nollan framåt. AIF kvitterade dock och det var inte mer än 1,50 kvar när Emil Hälldal kunde skjuta in matchavgörande 2-1-målet. Att 3-1 sedan kom i tom kasse spikade bara resultatet. Nu är Vännäs bara sex poäng efter Sundsvall med fyra matcher färre spelade, just nu är det dom som ser ut att sitta i förarsätet i den norra vårettan.

***

Vallentuna kanske har fått ordning på grejorna till slut? Ja de lyckades i alla fall besegra formstarka Segeltorp med hela 8-3 igår. En riktigt överkörning som gjorde gott inte bara för de tre poängen men också för målskillnaden. Nu leder man östra vårettan på bättre målskillnad, samtidigt som man hakade av Segeltorp från topp 3-striden. Nu ser det ut att bli ett trekejsarslag om playin-platsen, där Vallentuna har 28 poäng, samma som Strömsbro och med Nyköping bara en poäng bakom.

***

Om det hakades av lag i den östra vårettan så var det tvärtom i den västra. För i och med Surahammars övertygande 4-0-seger mot serieledande Lindlöven så skiljer det bara tre poäng mellan playin-platsen och kvalspel neråt. Spelmässigt var det en rätt jämn historia, men hemmalaget var dödliga i powerplay. Surahammars kanadensare var återigen de lysande stjärnorna på isen och backen Jack Thompson sköt hattrick. Surahammar, som ”alltid” brukar komma sist, ligger nu bara en poäng ifrån Lindlöven på en andraplats med Köping ytterligare en poäng bakom och Linden två. Det är dessa fyra lag det ser ut att stå emellan, och med tanke på formen kanske vi rent av får se kvalspel uppåt istället för neråt för Surahammars del. Det är säkert en välkommen ny upplevelsen för alla Sura-supporters!

Lindlöven å sin sida börjar få lite krisstämpel hängande över sig. Först missade man allettanplatsen som många tog för givet, och nu kanske man till och med missar playin-platsen. Och man ska kanske inte måla fan på väggen, men man är bara tre poäng från att få kvala neråt. Det hade varit ett riktigt fiasko!

***

Hanhals hade tre raka förluster medan Kalmar kom från två vinster. Hanhals låg under kvalstrecket, Kalmar över. Kalmar hade dessutom hemmaplan.  Det var med andra ord mycket som talade för Kalmar i denna match, men i en väldigt målsnål historia så var det ändå Hanhals som drog det längsta strået. Avgörande kom med mindre än två minuter kvar när Johan Zarwel satte 1-2-pucken. Ett väldigt viktigt mål, för nu lever streckstriden på riktigt. Vid seger så hade Kalmar haft fem poäng ner till kvalspel neråt med en match mindre spelad, och då hade det känts avgjort. Nu lever den istället i allra högsta grad med Hanhals på rätt sida strecket, även om Kalmar som ligger en poäng efter har en match mindre spelad.

***

När jag ändå skriver om den södra vårettan så måste jag skriva några ord om matchen Tyringe Krif också. En match som Krif ett normalt år skulle vinna med en axelryckning. Men i år är inget vanligt år, i år har Krif sin största kris sedan man tog klivet upp i ettan. Allt sedan dess har man varit ett topplag i ettan, men i år så ligger man på kvalplats neråt, och även om mycket talart för att man ska greja att fixa kontraktet så sved förlusten mot Tyringe svårt. För Tyringe är ett av lagen man antagligen måste ha bakom sig för att slippa en degradering. Nu väcks både ett och två frågetecken inför det stundande kvalspelet.

Lämna ett svar