Hur heta är lagen i den södra allettan?

I en serie så finns det lag som är riktigt heta, medan andra lag känns iskalla. Så också givetvis i en alletta. I detta inlägg tänkte jag lista på hur heta lagen är i den södra allettan. Skalan jag använder är från 0 grader (iskalla) till 100 grader (kokheta). Det som avgör är givetvis vad man har för framgångar på isen, men också förväntningarna man har på sig.

 Mörrum 15 grader

Mörrum gick in i allettan som väldigt heta efter en ruggigt stark avslutning på grundserien. Tränare Engmans manskap inledde också allettan starkt med en suddenseger, men sedan dess har man tappat mycket av momentumet och nu har man fen raka förluster och ligger därmed sist i tabellen. Lägger man därtill att man häromdagen blev av med sin lagkapten Adam Ingvarsson som tvingas till operation så känns man just nu kallast av alla lag i den södra ettan.

Skövde 20 grader

Skövde inledde allettan med fem raka förluster och var så långt iskalla. Men senaste matchen tog man en riktig skalp då Karlskrona besegrades med klara siffror. Det var ett snålare spelande Skövdelag som tog den segern och kan man fortsätta spela lika snålt samtidigt som man kan behålla sitt kliniska powerplay, så känns man genast lite varmare, även om man fortfarande befinner sig långt ner på skalan.

Karlskrona 25 grader

Karlskrona är ett före detta SHL-lag och har därmed höga förväntningar på sig både internt och externt. Man satsar stort ekonomiskt med heltidsanställda spelare och har en stor organisation runt laget. Men så här långt så verkar det klart uttalade målet att nå allsvenskan vara mest en dröm utan verklighetsförankring. För igår blev den ännu en förlust, den fjärde på sju matcher, och det mot ett Dalen som antagligen inte ens har en femtedel av Karlskronas spelarbudget. Man får det inte att lossna vare sig offensivt eller defensivt, med -3 i målskillnad. Även om man aldrig ska räkna ut Karlskrona så känns de i alla fall just nu rätt kalla.

Troja 30 grader

Troja stod för en imponerande grundserie där man 16 fullpoängare på de 22 matcherna och framför allt hade en imponerande offensivkraft. Favoritskapet inför allettan var tungt, men efter tappet av Hampus Gustafsson så verkar man ha tappat det mesta i anfallsväg och målsnittet har sjunkit från 4,27 till 2,33. Man släpper också in fler mål, även om skillnaden inte är lika stor och kanske mer normal med tanke på den tuffare serien (3,0 nu jämfört med 2,40 innan jul). Så har man också bara en enda fullpoängare efter sex spelade matcher.  Samtidigt har man bara två nollpoängare, så visst är man med i leken. Men för att vara det förväntade topplaget man vill vara så måste man få det att lossna offensivt framför allt.   

Visby 35 grader

Visbys grundserie var inte alls lika bra som den brukar vara, men med hjälp av några vassa värvningar (Olle Heikkinen, Alex Ek och Colton Leiter bl.a.) inför allettan så fick man en skjuts och inledde seriespelet med två vinster på de första tre matcherna. Men sedan dess så har man fått grus i maskineriet och har nu fyra raka förluster. Lite lustigt är det att samtliga fyra förlorats med 2-1, så försvarsspelet går inte att klaga på, men det görs för lite mål framåt. Ledaren i interna poängligan har gjort fyra poäng och är back (Olle Andersson)…

Vimmerby 45 grader

Vimmerby är snåla bakåt. Det är tur det, för framåt så gör man endast två mål. I sex av sju matcher har man haft två målgörare, i den sjunde gjorde man bara ett. De matcher man lyckas snålspela bra bakåt och bara släpper in ett mål i vinner man, annars förlorar man. I samtliga tre vinstmatcher så har man vunnit med 2-1. Det är med andra ord små marginaler för Vimmerbys del, men så är kanske inte mycket mer att förvänta. Laget känns lite mittemellanhett.

Huddinge 50 grader

I grundserien var Huddinge stekheta, men i allettan har det gått lite trögare. Man ligger på en helt ok tredjeplats och har mer vinster än förluster. Defensiven sviktar dock och det blir inte bättre av att man igår blev av med två av sina allra bästa backar i Alexander Svensson (AIK) och Fredrik Falk (slutar).  

Mariestad 60 grader

Laget är ungt, men det finns massor med talang och utvecklingspotential i Mariestad. Så har också tränare Appelgren haft en väldigt bra utvecklingskurva på laget. Jämför man med laget som inledde serien så har alla spelare tagit väldigt stora kliv. Men visst kommer det hack i framgångsskivan, ungtupparna inte riktigt orkar chippa in, 0-6-förlusten mot Visby var en sådan. Men utöver den så har man gjort en bra alletta, man är enda laget som luggat suveränerna Nybro på poäng och man har trots stort manfall både segrat mot Skövde och Huddinge de senaste två matcherna. Laget känns på g!

Dalen 90 grader

Ingen trodde på dom inför grundserien, ingen trodde på dom inför allettan. Men nu borde laget ha börjat få folk som tror på dom också utanför Bibelbältet. Laget har sex segrar på sju matcher och ligger på en imponerande andraplats. Det må inte se så flärdfullt ut alla gånger, men man spelar tight och misstagsfritt bakåt och är otroligt effektiva när lägena dyker upp. Laget lär fortsätta vinna också framöver, frågan är bara hur långt det kan bära? Att de är så gott som kokheta står dock utom allt tvivel.

Nybro 100 grader

Visst har Nybro höga förväntningar på sig, det ska de ha med tanke på satsningen de gör. Men att de skulle leda allettan södra i stor stil med sju segrar på sju matcher överraskade nog alla. Framför allt att man fått det att lossna så offensivt, i grundserien såg det minst sagt krampaktigt ut långa stunder. Men fyra starka finska kort in på kort tid har gett offensiven ett lyft och nu är man kokheta! Att Nybro tar hem allettan ger knappt pengarna tillbaka.

Lämna ett svar