Sviter som sprack och västra ettan levererade

I den södra allettan så sprack det två sviter i helgen, och i båda hallen så var det Skaraborgslagen som stod för dom, om än på olika sätt. Mariestad ändade Huddinges fyra matcher långa segersvit och deras fem matcher långa poängsvit när man vann med 3-2 i en fartfylld och välspelad match. Skövde ändade sin fem matcher långa förlustsvit när man överraskande slog Karlskrona och samtidigt ändade man Karlskronas tre matcher långa segersvit.

Skaraborgs just nu starkaste lag heter Mariestad Bois, och det bevisade man i en underhållande och jämn tillställning mot Huddinge med 3-2. För trots att hemmalaget saknade sex spelare så var man det starkare laget och vann rättvist. Framför allt så lyckades man avstyra Huddinges snabba och raka omställningsspel, med ett par undantag i matchens inledning. Dessutom lyckades man bra med sitt boxplay. Huddinge hade fram till gårdagens match ruggigt imponerande 42% i powerplay, men inte ens i slutet när Huddinge fick spela 6 mot 4 så lyckades man skapa de riktigt heta lägena och man blev nollade i spelformen. Fast visst hade Huddinge en del lägen, framför allt under några minuter av den andra perioden, men då klev Tobias Sandberg fram och storspelade. Bois hade också bra tryck stundtals, och hade flera utropstecken att lyfta fram. Ett av de viktigare kanske var att nyförvärvet Joonas Alanne noterades för bra spel och 1 mål och 1 assist, även om han bara fick målet, assisten fick en medspelare felaktigt.

Men det finns fortfarande en del frågetecken i Mariestad, det var bara en vecka sedan man fick storstryk (6-0) av Visby. Laget är ungt och orutinerat redan från start och när man då dessutom saknar flera av sina mest rutinerade spelare så har man svårt att få den där stabiliteten i spelet som krävs. Unga spelare har inte den där mentala hårdheten som krävs när det är mycket matcher på kort tid. Den behöver tränas, precis som muskler, och det kan den bara göra när man får göra momentet, när man får matcha tätt. Den erfarenheten kommer att komma med tiden, men det är tveksamt om den kommer att räcka för att kunna utmana redan i år. För mycket kan tränare Appelgren lära dom (och vilken utveckling laget haft!), men erfarenhet kan bara byggas med tid. Får man inte tillbaka de skadade spelarna så kan mycket väl bristen på erfarenhet fälla Mariestadslaget.

***

Skövde har startat allettan uruselt. Visserligen har man varit med i alla matcher (utom i derbyt), men noll poäng efter fem matcher har fått den mest hängivne Skövdesupporter att ge upp säsongen. Men laget verkar inte ha gett upp, för igår besegrade man (rättvist) Karlskrona, laget som själva räknar med att ta klivet upp i allsvenskan direkt efter degraderingen. Skövde saknade flera av sina allra bästa spelare, men valde då att spela enklare och mer rakt, och vips kom också utdelningen. Att man dessutom har ett ruggigt bra powerplay hjälpte också givetvis till, men just att spela enkelt och rakt tror jag var nyckeln till segern. Kan laget lära sig av detta så kan de mycket väl bli en obehaglig överraskning också för andra lag.

***

När jag ändå har skrivit om två av västlagen så ska jag givetvis skriva också om det sista, Dalen. Laget som vann den västra ettan sågs väldigt mycket över axeln inför seriestarten, det var ju bara ett ”mediokert söderlag” som haft turen att placeras i den västra ettan. Men vid det här laget så tror jag att alla belackare insett att Dalen inte är något mediokert lag på något sätt. Man är ett stabilt spelande lag som inte bjuder på någonting, samtidigt som de är effektiva när lägena dyker upp. Igår var det Mörrum som fick erfara det. I två perioder höll de jämna steg men i tredje perioden blev man överkörda med 5-0! Det betyder att det är Dalen som närmast utmanar finlandskolonin i Nybro, blott två poäng bakom. Dalen har sitt klart bästa lag de haft någonsin, och de kan mycket väl utmana långt fram på säsongen.

***

Till sist en notering som kan vara intressant. Just nu är faktiskt representanterna för den den södra ettan sämst i södra allettan. Två bevis på det:
* Snittplaceringen för söderlagen är 6,4. För den västra ligger den på 5, medan den för de två östra lagen hamnar på 4.

* Snittpoäng för södra lagen är efter sex matcher 8,4. För västra 9,33 och för den östra 10.

Det är tydligen den östra ettan som regerar i allettan södra så här långt!

Lämna ett svar