Så slutar den norra fortsättningsserien

Den norra fortsättningsserien ser rätt öppen ut, med flera lag som kommer vara med och slåss både om seriesegern och kring strecket för fortsatt ettanspel utan kval.

Till play in

1.Kiruna IF

Kiruna hade en trög inledning på seriespelet men kom sedan igång och hade en bra avslutning på grundserien med fem raka segrar. Det gör att man kommer att ha flest poäng från start och jag tror att man lyckas behålla ledningen. Man är det mest kompletta laget och har lite mer spets än övriga, framför allt i genombrottsmålvakter Ludvig Christoffersson.

Målvakter 4*

Backar 2*

Centrar 2*

Yttrar 3*

Tränare 2*

Totalt 13*

Fortsatt spel i ettan

2. Vännäs

Efter en väldigt bra start så tappade Vännäs allt eftersom serien fortgick och slutade till slut på en 9:eplats.  Men tappet kanske inte är så konstigt med tanke på att man har ettans yngsta lag med en snittålder på under 21 år. Just att kontinuerligt prestera över tid är något som brukar komma med rutin. Det finns kvaliteter i truppen, dock finns det en risk för att bränslet tar slut i förtid, så andraplatsen är något av en chansning.

Målvakter 3*

Backar 2*

Centrar 2

Yttrar 2*

Tränare 3*

Totalt: 12*

3.  Örnsköldsvik

Laget som jag utsåg till norra ettans stora överraskning efter grundserien. Var länge med i kampen om en allettanplats och går nu in i fortsättningsserien med näst flest poäng. Föreningen som brukar hatta med lagbygget verkar ha hittat rätt till slut. Nicklas Nordenberg har lett laget på ett suveränt sätt från sin backposition och kedjan med Oscar Frestadius och Ludvig Niederbach har bildat en stark offensiv enhet. Det var när Niederbach skadade sig på slutet som Örnsköldsvik tappade.

Målvakter 2*

Backar 3*

Centrar 2*

Yttrar 2*

Tränare 2*

Totalt 11*

Kvalspel för att hänga kvar

4. Sundsvall

Sundsvall är nykomlingar i den norra ettan och hade en ojämn säsong med ömsom vin och ömsom vatten.  Man vann några matcher för att sedan förlora några. Bröderna Sjöberg har spelat med ett härligt självförtroende, och det är snarare dom jag vill lyfta fram än återvändaren Jonas Lindström som hade väldigt höga förväntningar på sig men inte riktigt levt upp till dom. Nu väntar matcher med kniven mot strupen, och jag tror att det passar Sundsvall som nykomlingar rätt bra. De har inga högre förväntningar på sig utan kan spela avslappnat. Men riktigt hela vägen till en säker ettanplats kanske det ändå inte räcker.

Målvakter 3*

Backar 2*

Centrar 2*

Yttrar 1*

Tränare 2*

Totalt 10*

5. Kiruna AIF

Laget som såg rätt starkt ut på papperet har inte alls fått till det och hamnade näst sist. Framför allt släpper man till alldeles för mycket mål bakåt. Nu blir man också av med storstjärnan Niklas Salo och då ser det tufft ut att nå så mycket högre.

Målvakter 1*

Backar 2*

Centrar 2*

Yttrar 2*

Tränare 1*

Totalt 8*

6. Lejon

Hamnade klart sist trots värvningar av unga transatlantiska talanger. Det finns inget som talar emot att de kommer sist också efter jul.

Målvakt 1*

Backar 1*

Centrar 1*

Yttrar 1*

Tränare1*

Totalt 5*

Tränarintervjun: Kim Sunna, Kiruna IF

Vi tippar er som vinnare av den norra fortsättningsettan, håller du med om det tipset?

Ja det måste jag väl göra, vi kom ju sexa och kommer in i serien med flest poäng, så det blir ju naturligt, så nog köper jag det.

Vad tycker du om er grundserie

Jag kan bara tala från det jag kom in och tog över, före det så har jag ingen koll då jag tränade juniorerna då. När jag kom in var det lite stukat självförtroende och dålig energi. Det har vi försökt bygga upp, att få in lite kyla i spelet och vad vi ska göra på isen. Så vi har haft en uppåtgående trend från dag 1 och avslutade starkt med 5 raka segrar. Och dom kom mot lag vi kommer möta igen, så vi har tagit alla poäng som man ska ta mot lagen under oss, men inte tillräckligt många mot dom över. Det gjorde att vi missade allettan med 3 poäng. Men vi går in med en positiv känsla i fortsättningsserien.

Ser du något annat lag som kan utmana?

Sundsvall är ett lag som spelar med energi och hög fart. Vi tog en enkel seger i hemmamatchen, men borta kom vi undan med en hårfin seger så dom kommer vi få se upp med. Ö-vik har jag inte sett, men dom har ett ungt och hungrigt lag. Så dom gör det bra, Vännäs öppnade serien starkt, men hade tvärtom trend gentemot oss. Jag har inte sett dom, men dom har gjort bra resultat mot bra lag, AIF har vi vunnit två gånger mot, men det är ett skickligt lag som kan blixtra till. Lejon är ett svårspelat lag, det vet jag av erfarenhet både som tränare och spelare. Så alla lag kommer blanda sig i.

Det blir tuffa papper i fortsättningsserien denna säsong då tre av sex lag får kvala neråt. Hur ser du på det?

Ja hälften ska ju kvala neråt, det är inte så vanligt det är så. Men det är inget lag som kommer kunna spela för att hamna i ingenmansland, så det kommer att blir krig i varje match.

Innebär det tror du att matcherna kommer ändra karaktär, att det blir lite mer på liv och död?

Om man tänker så så kan man förvänta sig det, alla lag vill ju plocka viktiga poäng.

Hur var det att kliva in mitt i seriespelet, du missade ju båda försäsong och ett gäng matcher i inledningen av serien och det kan väl bli lite svårt med lära känna spelare och bygga relationer när man blir inkastad så?

Ja jag hade juniormatch på tisdag och med a-laget på onsdag, så jag hade inte ens en träning med laget innan. Det är klart att man får beta av allt eftersom och komma in det på bästa sätt. Man kan inte förvänta sig mirakel, utan man får komma in med energi och bygga relationer, jag känner många sedan innan, så det var inte bara okända killar. Men det är ingen magi för att man byter tränare, det sa jag till killarna att det är ni spelare som ska göra det, jag ska göra mitt bästa för att guida er rätt.  Sedan blir det mer spel allt eftersom, man kan inte gå in och rita en massa linjer från start, utan då bygger man förtroende.

Om du kikar på inte bara er prestation hur tycker du serien sett ut?

Lite som förväntat i toppen, där Boden varit överlägsna och Östersund stabila. Teg är individuellt skickliga. Kalix hade en stark period i november så de ryckte ifrån där. Vi tappade poäng i början…

Du hade önskat att serien varit 5 matcher längre?

Jo det är klart, haha. Men vi hade en bra feeling och spelade bra hockey, men vi visst läget innan, så det är bara att gilla läget. Lejon kom i botten som de flesta trott och plats 7-10 hade kunnat sluta lite hur som.

Tycker du att det var en bra serie i år?

Jämför man så går ettan framåt hela tiden, och sist jag var inblandad var säsongen 16/17 så lagen har spelare som är bättre tränade och bättre skolade nu, och spelet går snabbare. Boden var snabbare, dom sticker ut. Dom har spelat bra hockey med fart och fläkt, det är dom som klarar av att hantera farten och spelet i den farten som presterar bäst.

Till sist: Många lag värvar till allettor och fortsättningsserier, men ni ligger lite lågt. Blir det något nyförvärv?

Vi har väl inte haft någon diskussion så, mer än tittat på befintlig trupp och förlängt med mig och någon ena målvakten. Sedan ringer det i Henrik Törmäs telefon flera gånger i veckan med agenter som har spelare som vill komma, men det är inte så aktuellt så det kommit till mig. Jag lägger fokus på de som är på isen, dyker det upp något så dyker det upp något. Men jag och min assisterande Tom är trygga med laget vi ställer på banan i den här fortsättningsserien. Det är ett bra gäng som kommer igång mer och mer men som kan ännu mer. Så vi har ingen panik, vi är trygga med laget vi kan matcha på isen. Vi har också klarat oss från skador och sjukdomar, och har sju backar och 13 forwards, 8 backar om man räknar in en junior.

Lämna ett svar