Stark Nybrovändning gav säker mark

När jag blev ombedd att tippa dagens match mellan Nybro och Vimmerby så skrev jag 2-1. Detta med motiveringen att det var en match mellan två lag som både har hängslen och livrem i försvarsspelet. De tänker först på att skydda det egna målet, sedan på att skydda det egna målet och finns det sedan ingen risk för att man ska åka på något bakåt så kan man också försöka spela lite konstruktivt anfallsspel, men då med riskminimering. Varför då Nybroseger? Jo för att de har ändå spelare som är så pass bra att de ändå kan hitta ett mål ur ingenting, medan Vimmerbys spelare är lite mer begränsade.

Och den första perioden såg ut precis som jag förväntade mig med två lag som visade lite intresse av anfallsspel och mest var nöjda med att hålla spelet längs med sargerna. Visserligen blev det två mål, men mer av tillfälligheter än ett konstruktivt anfallsspel. Men till den andra perioden morskade ändå Vimmerby upp sig, delvis tack vara ett par powerplay, och man malde ner Nybro djupt ner i egen zon och hade nog förtjänat mer än det enda mål (1-2) man ändå gjorde. Och man fortsatte på inslagen väg i den tredje perioden, Nybros anfallsförsök strandade innan de ens etablerats med Vimmerby fick till fler och längre försök och man gjorde också följdriktigt 1-3. Men så fick Nybro med sig en utvisning och en snygg styrning senare stod det 2-3, och helt plötsligt verkade det som att Nybro insåg att det faktiskt var rätt kul att anfalla också, för vips så tryckte de gasen i botten och etablerade ett anfallsspel som man inte sett på vem vet när. Istället var de Vimmerby som blev nertryckta djupt i egen zon och då kom som ett brev på posten nästa utvisning och en ny snabb och kreativ anfallskombination senare kom också kvitteringen, 3-3. Nybro fortsatte kreera och körde mer eller mindre över Vimmerby andra halvan av sista perioden. Man lyckades missa både ett friläge och ett par fina avslutslägen till innan ett backskott hittade förbi en skymd Tomas Rydén till 4-3. Vimmerby tog ut målvakten med en dryg minut kvar, men man kom aldrig nära, istället spikades siffrorna till 5-3 i tom kasse. En seger som efter 45 minuters spel ingen såg komma, men som efter 60 minuter ändå inte var ologisk.

I och med segern så är Nybro numer på säker mark i allettanstriden känns det som, medan det allt börjar gunga lite grann under Vimmerby. Antagligen måste man ta poäng i sin sista match för grundserien, mot Halmstad den 3/1. Det kan till och med bli så att den blir helt avgörande för vilket av de två lagen som tar sig till en alletta. Men det ska spelas en hel del spännande matcher innan dess!