Dimmorna skingras

Igår spelades det fler matcher än det gjort på bra länge, och efter matcherna så lyftes det en del dimma som gjort att serierna varit ovissa. Nu kan man lättare se vilka lag som går till en alletta.

VÄSTRA ETTAN

I den västra ettan var den inför gårdagen fem lag som alla var inblandade i en kamp om fyra allettanplatser. Men tre av lagen säkrade igår sin plats och det gör att det nu är två lag som slåss om den sista platsen.

Mariestad, som behövde två poäng för att säkra sin plats, hade lättast resa dit. Man slog Köping med klara 3-0. Efter några trevande inledningsminuter var det Bois för hela slanten och segern var odiskutabel.

Borlänge som var tvungna att ta en poäng låg ett tag under med 2-0 mot Dalen men fick ändå med sig ett 3-3-resultat till slut, vilket var precis vad dom behövde. Att Dalen sedan vann efter sudden spelade mindre roll denna afton.

Skövde låg under flera gånger om, bland annat med 4-3 i sista perioden, men kunde slå in segerpucken 5-4 i matchens sista sekund. Segermålskytt var givetvis deras speciella matchvinnare Henrik Thegel. Därmed så hade de bärgat segern som behövdes för att säkra allettanplatsen.

De två lagen som fortfarande är med och slåss om den sista allettanplatsen är Lindlöven och Forshaga. Båda gjorde det som behövdes och vann sina matcher igår. Forshaga körde över Grums i Värmlandsderbyt med 5-0 och utjämnade därmed Lindlövens målskillnadsövertag. För Lindlöven vann först efter straffar mot bottenlaget Linden och skaffade sig därmed bara ett plusmål. Om Forshaga nu vinner sina sista två matcher mot Köping och Surahammar innebär detta att Lindlöven i sin tur MÅSTE ta tre poäng mot Grums i sin sista match. Annars har Forshaga stått för en makalös bedrift och hämtat in och gått om ett Lindlöven som hade ett till synes ointagligt försprång för bara några matcher sedan. Men Lindlöven måste ses som storfavoriter att greja det ändå.

NORRA ETTAN

I den norra ettan så tog Piteå ett jättekliv mot en säkrad alletta när man besegrade Vännäs med en fin 5-1:a. Nu har man två chanser att ta den sista poängen som krävs för att hålla Kiruna IF bakom sig. Sundsvall står för motståndet i båda matcherna, och båda spelas på Piteås hemmaplan nu till helgen. Nog fixar Piteå detta?

ÖSTRA ETTAN

I den östra ettan så säkrade Hudiksvall mer eller mindre sin plats i allettan via en 3-2-seger mot Strömsbro. Nu räcker det med antingen seger mot formsvaga Wings imorgon, eller en poäng i sista matchen mot Strömsbro. Detta bör de klara.

Strömsbro å sin sida hamnade efter förlusten i ett prekärt läge. Visserligen förlorade också Hanviken mot Visby, men nu kan Gävlelaget som mest sluta på 38 poäng, och Hanviken har då fem matcher på sig att fixa 11 poäng och gå om. Då har Hanviken dessutom klart överkomligt motstånd i fyra av matcherna. Jag undrar jag om inte hårdsatsande Strömsbro kommer ha det rätt nervöst nu fram till serien avgörs 3/1.

Vallentuna har också en teoretisk chans att nå en alletta, men då ska Strömsbro som mest ta två  poäng till och Hanviken som mest sju poäng till, det är att hoppas på för mycket.

SÖDRA ETTAN

I södra var det två streckstridslag i elden, båda försämrade sin chanser efter förluster. Mörrum hade en ruggigt stark form innan de drabbades av ett långt Covidavbrott. Efter avbrottet så verkar formen inte alls vara där, för nu har man två raka förluster mot lag man måste slå för att kunna hoppas på att nå en alletta. Man tog visserligen en poäng mot Kalmar, men frågan är om det räcker.

Krif var det andra laget som var i elden, också de förlorade alltså. Borås vann med 2-1 och nu har Krif tre poäng upp till Nybro på femteplatsen med två matcher mer spelade. Det känns som ett väldigt svårt utgångsläge. Mörrum och Krif får hålla tummarna för sviktande form hos Nybro, Halmstad och Vimmerby, strecklagen som inte återkommit i spel än efter sina uppehåll.  

Till sist så får jag gratulera seriesegrarna som nu är klara:

Boden vinner den norra ettan.

Huddinge vinner den östra ettan.

Dalen vinner den västra ettan.

Troja vinner den södra ettan.

Hurra, hurra, hurra, hurra till er!

I nuläget är dessa lag klara för spel i allettan:

SÖDRA ALLETTAN

Dalen

Mariestad

Skövde

Troja

Karlskrona

Visby

NORRA ALLETTAN

Boden

Östersund

Teg

Kalix

Huddinge

Enköping

Borlänge

Lämna ett svar