Positiv till att hinna klart

Coronan har slagit klorna i den östra ettan ordentligt och i stort sett alla lag har tvingats ställa in sina matcher. Ett av lagen som tvingats till ett uppehåll är Visby och vi har pratat med deras sportchef André Lundholm som avslöjar att östra ettan räknar med att hinna spela klart.

Ni är ett av 10 lag i den östra ettan som haft uppehåll på grund av Corona. Kan du berätta om hur det började?

– Vi hade match mot Segeltorp hemma fredagen 30/10 och efter den matchen så började det. En av spelarna ringde på lördagen och berättade att han fått bekräftat att han hade Corona, han hade inte haft några symptom utan spelade matchen mot Segeltorp men en släkting hade det så han hade tagit för säkerhets skull. Men sedan ringde telefonen i ett och det var 5-6 stycken som ringde med symptom och även några ledare hade stannat hemma från matchen så jag fick coacha laget. Då bestämde vi oss för att sätta oss i karantän och pausade allt i 10 dagar. Igår drog vi igång igen och dom sista hoppas vi är tillbaka imorgon, då har dom varit symptomfria i 48 timmar. Det är lite annorlunda med en paus på 10 dagar så där mitt under seriespelet…

Hur många är det som varit sjuka i Corona?

– Det är några ledare och några spelare, vi har inte gått ut med det officiellt men det är en bra bit över 5 stycken totalt.

Det ställer naturligtvis till problem med spelschemat, hur löser ni detta?

– Alla lag i den östra ettan hade ett möte igår i positiv och konstruktiv anda och det som bestämdes var att försöka få ihop så många matcher som möjligt. Vi fick signaler om att vi kanske skulle kunna få spela till och med helgen 19:e-20:e december och även om det blir en stor utmaning så räknar vi med att spela klart allt till dess, det måste vi ju på något vis lösa. Och händer inget konstigt för vår del så ska det inte vara några problem. Det är värst för Vallentuna, även om de bara var sjuka i två veckor så har ju motståndarna sedan stupat också så dom har ju bara spelat tre matcher.

Ni spelar ofta på helgerna, innebär detta spel på veckodagar eller hur löser ni det?

– Ja det kom flera förslag på lösningar, det kan bli tal om back to back-matcher med spel två dagar i rad men det kommer också bli spel på vardagar. Vi brukar spela någon match på vardagar annars också och i allettan är det många såna, men vi försöker undvika det så gott vi kan då våra spelare jobbar heltid så det blir dyrt då vi inte bara får betala resor och övernattning utan också förlorad arbetstid. Men jag vill betona att vi inte är värst drabbade så vi ska inte klaga. Sollentunamatchen ställs in också så vi kommer ha tre matcher att hämta in, det ska vi fixa.

Det är inget lag som sagt att det är en omöjlig uppgift att hinna spela alla matcher?

– Det var en del diskussioner hos Vallentuna, men det var en positiv anda och de kommer försöka lösa det.

Vad är din inställning, tycker du säsongen ska genomföras?

– Det tycker jag absolut. Det är klart att det inte går att driva det in absurdum, men målet måste ju vara att färdigställa säsongen.

Coronan ställer ju inte bara till det organisatoriskt utan också ekonomiskt. Hur ser det ut för er del?

Det påverkar oss precis som alla andra, vi har bland de tio mesta i publik och alla kostnader är kvar men publikintäkterna uteblir, så det är tufft att få ihop det. Men det kommer inte från en klarblå himmel, utan vi har anpassat oss och har till exempel inte ersatt en person som varit anställd hos oss men slutat som sponsoransvarig, så nu sköter jag det med ideella krafter. Även spelarbudgeten är sänkt med 20-25 procent, så vi jobbar med det vi kan. Men visst är det en utmaning för precis oss som för alla andra.

Om vi pratar lite hockey då, vad säger du om er serieinledning?

– Vi har gjort en ok serielinledning, men inte mer. Vi har pendlat mycket i prestation, men så har vi också gått från att ha ett rätt rutinerat lag till seriens yngsta tror jag med en snittålder på drygt 21 år och med fyra egna produkter som tagit klivet upp och gjort det bra. Men det finns en hel del att önska av många spelare. Ömsom har vi spelat bra och ömsom väldigt dåligt, men det är så det ska vara med så många unga spelare. Det är vår uppgift att se till att det blir bättre och bättre, så det finns mer att hämta.

Är det några som du tycker gjort det bra?

– Våra egna juniorer: Adam Andersson, Gustav Andersson, Alex Lindh och Emrik Söderström har imponerat och gjort det bra, i övrigt är det väl godkänt.

Vad har funkat och vad har inte funkat?

– Till att börja med så har vi en fantastisk sammanhållning och det är ju grunden för att bli ett bra lag på sikt. Det finns också mycket hockey i gruppen, men vi måste lära oss vad som krävs för att bli framgångsrika och hålla i det. Det ser man på flera lag som tappat mycket rutin, att man blir lite ojämnare och har en del att lära. Men det är en bra grupp och det finns mycket hockey i dom, men vi har varit för ojämna och inte lyckats ta tag i det när det inte stämmer, men det är tidigt på säsongen ännu, vi har inte ens spelat halva grundserien ännu.

Är laget färdigbyggt eller kommer ni vässa inför en alletta?

– Först ska vi gå till allettan. Vi är med där uppe, men det är långt ifrån klart. Vi kommer att försöka bredda truppen i alla fall för att klara någon skada. I dessa tider så måste man ha råd med både sjuka och skadade spelare, så vi behöver ha in någon eller två spelare till. Men det blir inga stora prestigvärvningar. Men det hänger också ihop med sponsorförsäljningen, vi har en bit kvar till där vi vill ligga och vi vill inte äventyra en ekonomi i balans.

Om du kikar på den östra ettan, är det något lag du rycker överraskat positivt så här långt?

– Det är många som gjort det bra, Enköping har gjort det bra tycker jag. Men de har också satsat på många erfarna och bra spelare och hade en stark stomme innan, så dom har hållit ihop det bra. Även Huddinge som fått in många nya men dom har fått väldigt bra fart på grejorna.

Ni har i många år varit ett av lagen som varit givna att nå en alletta, men i år kanske det inte är lika självklart. Hur känns det?

– Det är inte annat att vänta. Det finns kapacitet att bli bra, men det är en lång väg dit. För 2 år sedan hade vi 3500 matchers rutin i Visbytröjan, nu har vi 700. Vi har gått från en snittålder på 24-25 år till drygt 21 år, så vi kan inte räkna med samma nivå varje dag. Men kapaciteten finns och vi hoppas kunna vara med där uppe och fightas också i en alletta.

Huddinge och Enköping har du nämnt, men vilka lag tror du når allettan till slut?

– Hudiksvall spelade vi en bra match emot men den var väldigt tillknäppt och det var knappt en målchans men dom har mycket kvaliteter. Sedan vill Wings vara med liksom Strömsbro och givetvis vill vi vara med där också. Vi har också Vallentuna som kanske egentligen ska vara topp 2, men nu har de knappt spelat några matcher så det är svårt att avgöra. Jag tycker att det finns många bra lag, den östra serien har blivit mycket bättre sista 3-4 åren.

Om du kikar vidare utanför den östra ettan. Vilka tror du är med och bråkar långt fram i vår?

– Jag har sett lite grann på KHK och Nybro, men det finns bra lag i norra också, det är svårt att avgöra hur bra lagen står sig mot varandra. Vi mötte Troja på försäsongen och det var också ett homogent lag, men jag tror att Huddinge kommer vara med och tävla och det hoppas jag också vi och Hudik är från den östra ettan också.

Lämna ett svar