Leading lines

Det har skett en enorm utveckling i hockeyettan de senaste åren vad gäller kvalitet. Det märks kanske framför allt på bottenlagen, där också de svagaste lagen numer har en lina som även topplagen måste se upp med. En lina som ofta är den avgörande faktorn för om ett lag ska ha framgång. Men vilka kedjor i respektive serie är den allra vassaste i de olika ettanserierna? Jag dyker ner i statistiken och presenterar här de kedjor som lyckats allra bäst så här långt.

NORRA ETTAN

I den norra ettan är det rätt enkelt att utse vilken kedja som varit mest framgångsrik så här långt. Bodens förstakedja med idel nyförvärv i form av Kristoff Kontos, Sebastian Kaijser och Pontus Johansson ligger etta, tvåa och sexa i norra ettans poängliga med 25, 18 respektive 14 poäng gjorda på elva matcher. De 57 poäng man hittills noterats för innebär att man har ett snitt på hela 5,2 poäng per match. För att ge ett annat perspektiv så har dom med sina 20 mål endast gjort 4 färre än hela Lejon tillsammans, och blott 13 färre än allettanplacerade Kalix mäktat med.  Och tycker man den statistiken är imponerande så ser det ännu bättre ut när det kommer till plus/minusstatistiken. Här ligger kedjan etta, tvåa och trea med +17,+15 och +15. Bodens drömmar om en allsvensk plats hänger mycket på att de fortsätter på inslagen väg.

VÄSTRA ETTAN

I den västra ettan är det en ”gammal” beprövad kedja som fortsätter att dominera. Markus Persson leder poängligan, Jakob Thor ligger sjua och Patrik Elfsberg ligger på en 19:e-plats i poängligan och de är också överlägsna topp 3 i den interna poängligan. Tillsammans har kedjan svarat för finfina 42 poäng (snitt på nästan 4) och är med det allra mest framgångsrika i den västra ettan. Markus Perssonhar trots endast sju spelade matcher gjort näst flest mål i hela ettan (9 st). Alla tre ligger dessutom topp 20 i plus/minusligan. Borlänge är starkt beroende av kedjan då de andra kedjorna inte riktigt fått det att lossna trots förhoppningar om en vässad trupp offensivt.

Markus Persson i Borlänge

ÖSTRA ETTAN

I den östra ettan har Huddinge gått fram som en slåttermaskin och mycket av framgångarna kan tillskrivas kedjan med de tre nya spelarna Sebastian Frantz, Joakim Hälleström och Christian Blomqvist, Dom har noterats för 16, 16 respektive 15 poäng, totalt alltså 47 poäng efter 8 spelade omgångar! Som jämförelse kan nämnas att hela Sollentuna noterats för 27 poäng på nio matcher. Snittet på 5,9 poäng per match är skyhögt, klart bäst i hela ettan. Christian Blomqvist har med sina 10 mål gjort flest i hela ettan. Trion ligger dessutom etta, tvåa och fyra i plus/minusstatistiken vilket ytterligare understryker vilken stark säsongsinledning de gjort. Så länge de fortsätter på inslagen väg kommer Huddinge vara svårstoppade.

Christian Blomqvist från tiden i Borlänge

SÖDRA ETTAN

I den södra ettan är det betydligt svårare att hitta en kedja som sticker ut, men till slut fastnade jag ändå för kedjan med Jonas Nyman (tvåa i poängligan), Anton Carlsson (13:e) och Mattias Wigley (14:e). Vimmerbytrion har tillsammans noterats för 35 poäng så här långt och är med det den allra mest produktiva i hela serien. Wigley har dessutom gjort näst flest mål av alla i den södra ettan (8 st) och även i plus/minusstatistiken är de bra med då alla tre ligger topp 20. Ska Vimmerby behålla sin allettanplats bygger mycket på att kedjan fortsätter producera.

Lämna ett svar