Vilka lag är med i racet om allettanplatserna?

Egentligen skulle halva grundserierna ha spelats nu, men i pandemins fotspår så har det inte blivit riktigt så. Men så pass mycket har i alla fall spelats att det är läge att göra en avstämning: Vilka lag är med i racet om allettanplatserna?

NORRA ETTAN

Om vi börjar norrifrån så är det tre lag som ser tätt givna ut till att nå en alletta. Framför allt Boden och Piteå har imponerat så här långt, men också Teg har varit stabila och har skaffat sig ett fempoängsförsprång ner till sjätteplatsen. Ett lag som gått oväntat trögt är Östersund, ändå ligger de på en fjärdeplats med tre poäng ner och borde också kunna knipa en allettanplats. Det gör att det är en plats kvar att kämpa om och här ser jag tre lag som skulle kunna blanda sig i striden. Ett är givetvis nuvarande femman Kalix som inte riktigt gått lika bra som jag trodde inför serien drog igång. 14 poäng på 10 matcher är ett snitt som måste förbättras för att man ska behålla sin allettanplats. För bakom jagar dels nykomlingen Sundsvall som varit en frisk fläkt och endast ligger en poäng efter med en match mindre spelad, dels Vännäs som är den stora positiva överraskningen i den norra ettan. Med endast sju spelade matcher är man bara två poäng efter och kan man fortsätta hålla ett så högt poängsnitt som man spelat in hittills (1,71) så kommer man definitivt att knipa en allettanplats. Det som talar emot är att deras 4 segrar kommit mot lag längre ner medan deras förluster kommit mot lag de har före sig i tabellen, bland annat Kalix.

Chans att nå allettan:

Boden 99%

Piteå 98%

Teg 90%

Östersund 80%

Kalix 50%

Sundsvall 40%

Vännäs 30%

Övriga 13%

VÄSTRA ETTAN

Den västra ettan är det två lag som redan kan börja scouta motståndare inför en kommande alletta: Dalen och Skövde. De har än så länge tagit poäng i samtliga matcher och lär inte rasa ihop. Två lag som också kan känna sig rätt trygga är Lindlöven och Borlänge, de har en hyfsad marginal neråt och är så pass stabila att de ska fixa det. Det är om den femte platsen som det fortfarande är öppet. Mariestad har kommit in i en riktigt formsvacka och har fem förluster på de senaste sex matcherna och även om de har ett föryngrat lag så är det långt ifrån ok. Nu utmanas de framför allt av Köping som efter sin seger lagen emellan i senaste omgången endast är tre poäng efter. Även Grums vill säkert också blanda sig i striden.

Chans att nå allettan:

Skövde 99%

Dalen 99%

Lindlöven 85%

Borlänge 80%

Mariestad 70%

Köping 35%

Grums 25%

Övriga 7%

ÖSTRA ETTAN

Den östra ettan är den serie som är svårast att sia om, detta då serien haltar så mycket. Vallentuna har endast spelat 3 matcher medan de flesta lagen spelat 9. Det man redan kan konstatera är dock att Huddinge lär cruisa sig till en allettanplats sedan de verkligen imponerat så här långt. Även Enköping har gjort en bra säsong och lär kunna känna sig trygga med att de ska kunna bärga en allettanplats. Hudiksvall och Visby kanske inte har imponerat direkt under serien så här långt, ändå ligger de med en rätt betryggande marginal neråt och borde kunna fixa en plats i finrummet. Men sedan blir det svårare. Visserligen har Wings överraskat positivt så här långt, men det har också sexan Nyköping och sjuan Hanviken gjort, och bakom jagar Strömsbro som underpresterat stort så här långt men med genomfört tränarbyte kanske de får fart på grejorna. Och var står egentligen favoriterna Vallentuna som endast spelat tre matcher med en seger och två förluster som facit? De kommer få ett VÄLDIGT hektiskt spelschema och har en hel del poäng att ta ifatt. Fixar de verkligen det?

Chans att nå allettan:

Huddinge 99%

Enköping 98%

Hudiksvall 85%

Visby 85%

Wings 30%

Nyköping 15%

Hanviken 5%

Strömsbro 40%

Vallentuna 43%

Övriga 0%

SÖDRA ETTAN

Vi avslutar med den södra ettan där Troja imponerat storligen och redan ryckt åt sig en klar ledning i toppen. Sedan är det dock fem lag som slåss om de fyra återstående platserna vilket innebär att ett lag av Karlskrona, Nybro, Vimmerby, Tranås och Halmstad kommer att missa spel i den södra allettan. Visst känns det dock som att Nybro är lite för täta bakåt för att missa? Karlskrona känns stabila medan Tranås formkurva känns uppåtgående, precis som Halmstads. Vimmerby känns som det mest osäkra kortet i samlingen.

Chans att nå allettan:

Troja 98%

Karlskrona 80%

Nybro 85%

Vimmerby 70%

Tranås 80%

Halmstad 85%

Övriga 2%

Lämna ett svar