PREMIÄR! Domarbloggen

Foto: Christian Wahlgren, Pucksnack.com

Hej alla hockey- och domarvänner!

Och kanske framför allt ni som inte är ”domarvänner”.

Morgan Claesson heter jag, hockeydomare sedan tonåren och nuförtiden huvuddomare i Hockeyettan, för det mesta i södra ettan.

Jag fick en fråga från Krister Holm ifall jag ville skriva lite om hockeyn från en domares sida och perspektiv.

Förhoppningen jag har med att skriva här är att jag hoppas kunna föra in lite ljus över hur vi domare dömer, varför vi dömer som vi gör och varför det inte alltid blir rätt.

Först lite kort om min resa som ishockeydomare.

Började spela ishockey runt 6 års ålder.

Började döma som 13-14 åring.

Lade av att spela (stod i mål) i junioråldern.

Satsade mer på dömningen, vilket jag aldrig ångrat.

Efter några år som pojklag och föreningsdomare så gick jag vidare till div 2, div 1, Allsvenskan och till slut det stora målet: ELITSERIEN.

Där gjorde jag 5 säsonger som linjedomare.

Fick även glädjen att döma i Sweden Hockey Games i Globen och lite olika landskamper.

Sedan blev det till att sadla om till huvuddomare och ”börja om ” i div 1.

Dömde någon säsong i ettan innan jag fick chansen i Allsvenskan som jag dömde i ca 1,5 år.

Och sedan dess har jag varit bosatt i div 1 och nu är jag här…och jag trivs alldeles ypperligt med detta.

De serierna jag dömer nu är då nämnda div 1, SDHL, J20 Nationell och J18 Allsvenskan.

Nog om detta, nu till något annat förmodligen mer intressant: Lite bakom kulisserna som domare.

Och varför inte hoppa rakt in i de ”nya” direktiven angående olämpligt uppträdande i Allsvenskan som kablades ut i pressen som dödsstöten för ishockeyn i allmänhet och Allsvenskan i synnerhet.

Dem som både spelare och fans twittrade och rasade över, att ”får man inte visa känslor kan vi lika gärna börja spela innebandy”, ”då slutar jag titta på skiten”, ”då kan dom lika gärna lägga ner dagiset”, mm.mm…

För er som inte läst dessa direktiv som hamnade hos pressen så följer dem här:

Nya direktiven om olämpligt uppträdande

Exempel på olämpligt uppträdande som kommer att bestraffas:

  • Slå bort pucken efter avblåsning.
  • Vifta med armarna efter utvisning.
  • Sträcka armar i luften i ett försök att påverka en linjedomare i sin offsidebedömning.
  • Slå klubban i sargen, isen, skyddsglaset, målbur eller liknande.
  • Skrika mot domaren.
  • Stå i vägen för domaren vid rapportering till sekretariat.
  • Sparka i sargen.
  • Gallskrika för att få utvisning eller för att ha fått utvisning.
  • Coach som viftar med armarna eller har ett kroppsspråk som syftar till att visa domaren sitt missnöje etc.

Dessa direktiv var skrivna mer eller mindre till domarna direkt, och dom hade möte om dessa ”nya” direktiv, där dom fick mer ingående och djupare genomgång hur tanken var med detta dokument.

När vår kära press sedan får tag i ett sådant här dokument så är det klart att det landar i det offentliga rummet, och då ter sig inte varje mening så himla genomtänkt.

Jag är övertygad att om de ansvariga skulle skriva en pressrelease om dessa ”nya” direktiv, så skulle dom skriva det på ett helt annat sätt, så att det hade landat på ett mycket mer mjukt och förståeligt vis för gemene man.

Det dokument som skrevs var nog mer raka direktiv som domarna diskuterade internt.

En röd tråd jag kommer ha i mina inlägg är att vi domare är människor, och människor gör fel, således tror jag även att ansvariga för dessa punkter (blanda annat domarchefen i Allsvenskan) har lärt sig något. Att man inte kan vara nog tydlig när man skall förmedla något.

Nog om bakgrunden till direktiven, nu till vad som menades.

Jag börjar med att dela en länk, som handlar om vad Johan Hedberg, fd målvakt i NHL och landslaget och numera tränare i Mora IK anser om det hela:

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/a/gWWzA9/johan-hedberg-uppfor-er-som-folk

Läs sista raden som Johan säger.

– Vi måste kunna ha god ton mot varandra.

Alltså, man skulle kunna skriva ALLA punkterna som gick ut med den meningen:

VI MÅSTE KUNNA HA GOD TON MOT VARANDRA.

Om ni fans som står på läktaren, eller kikar på tv:n skulle veta vad vi som domare tar emot när det gäller okvädningsord och skitsnack, så skulle ni förmodligen undra om det är på riktigt.

Men det är något som vi till viss del kan skylla på oss själva.

För vi har inte satt ner foten, vi har tillåtit den attityden, men nu ansåg ansvariga i Allsvenskan det får vara nog.

En talande tanke på hur långt vi som domare har låtit det gå, är ett samtal jag hade med en domarkollega för några dagar sedan.

Jag sa till min kollega:

När jag kikar på exempelvis Barcelona vs Real Madrid eller Juventus vs Inter etc, så blir jag så jävla trött på att se 7-8 spelare omringar domaren och gnälla över frisparkar eller vad som helst, och tycker domaren borde varna dem alla och skicka dem åt helvete, för de förstör ”min” kväll, då jag vill se en fair och spännande match, MEN när jag själv står på isen och har tagit ett domslut och får dessa ”7-8 spelarna” runt mig, så accepterar jag det mer än när jag själv tittar på TV och ser samma sak.

OCH SÅ VARKEN KAN ELLER VILL VI VÄL HA DET?

För vilken av er fans som har ett civilt jobb skulle acceptera om er chef, arbetskamrat eller någon annan som tycker ni gör ett dåligt jobb, skulle komma till er arbetsplats, ställa sig vid ert kontor/skrivbord, och slå och sparka i ert skrivbord, ta upp hålslagaren och kasta den i ren ilska i väggen? (Första gången kanske hålslagaren inte träffar er, men kanske andra)…

Självklart skulle inte någon av er acceptera detta…tycker NI då att VI skall acceptera detta?

MEN…låt oss inte döda sporten, nä, låt oss ha känslor, kroppsspråk och annat som får intresset att öka för vår älskade sport.

Självklart vet vi domare, lika mycket som alla andra att en spelare som anser sig bli orättvist behandlad/utvisad etc, kommer att ha en frustration för något denne tycker är fel.

Lite av grundfrågan är HUR man uttrycker den frustrationen, och hur många gånger man uttrycker den…

Återigen, om ni visste hur mycket vi domare tar emot som vi inte åtgärdar. Dels för att vi själva skapat en miljö, där vi tillåtit det gå så här långt, dels i fall där vi så klart vet att vi gjort ett mindre bra eller kanske till och med ett jävligt dåligt domslut och därför accepterar en viss frustration från felbehandlad spelare.

Det värsta jag själv har tagit emot ”face-to-face” utan att ha tagit en utvisning på vederbörande är följande mening:

”ÄR DU HELT JÄVLA DUM I HUVUDET?!”…

De av er som hade tyckt att detta vore en trevlig och accepterad mening att få kastad rakt i ansikten av en annan människa när ni är på ert jobb räcker upp en hand nu…

Denna mening föranleddes av att jag står vid ena sidan av en målvakt som får ett skott, som jag uppfattar mitt i magen, målvakten är nog mer säker än jag att han har den, han sätter sig ner på knä och håller med både plock och klubbhandske/stöt över sin mage, för han ”vet” ju att han har pucken där.

Jag blåser av för blockering och halvsekunden senare slår en framrusande forward in pucken i en helt tom målbur…

Ridå för Claesson och en ganska stor pudel är på väg ur Claessons mun till spelaren, men innan Claesson hinner öppna munnen så får jag då denna mening skrikandes i mitt ansikte: ÄR DU HELT JÄVLA DUM I HUVUDET?!…

Ja…om spelaren bara visste hur jävla dum i hela jävla huvudet jag själv tyckte att jag var, som än en gång lyckades blåsa av en målvaktsblockering för tidigt (händer ALLA domare förr eller senare) så hade han kunnat skita i att skrika det till mig, för hela mitt inre väsen skrek det redan till mig.

Jag sa inte något till spelaren just då, men sökte upp spelaren inför perioden därefter och förklarade hur jag såg på det hela, men att jag skulle uppskatta om han uttryckte sig på ett lite annorlunda vis nästa gång.

By the way, denna händelse hände i en träningsmatch…

En sådan här händelse, tillsammans med liknande händelser gör att vi domare tänker till, hur fanken kan vi överlista dessa situationer, hur fanken kan vi göra för att minimera att vi gör dessa felaktiga avblåsningar?

Domslut som gör att vi står som fån när en spelare lägger pucken i tom bur precis efter att vi blåst av spelet för målvaktsblockering.

Och det finns ju då så klart fler än en lösning. En är ju att vi som HD (Huvuddomare) inte behöver vara så himla snabba på pipan, ha lite kyla och vänta innan avblåsning. Men när det drar ihop till ”storm” framför målvakten, spelare från höger och vänster rustar för strid, så är det ganska enkelt att försöka få stopp på spelet snabbt för att inte få den där striden att utbryta i krig framför målvakten.

Självklart blåser man inte av för blockering innan man själv själv är helt ”säker” på att målvakten verkligen ha blockerat pucken, men återigen, vi är bara människor och ibland har vi fel.

En annan lösning som kommit mer och mer de senaste säsongerna, är att LD:s (Linjedomare) uppe från blå och mittzon skriker att pucken är lös. Och det jag går igenom med mina LD innan matchen när det gäller just denna situation är att dem skall skrika ex: GO-GO eller liknande.

Hör jag detta, så vet jag att pucken är lös, fast jag står så att jag inte ser pucken och behöver då inte blåsa av felaktigt.

Men fast vi i domartrion jobbar tillsammans för att slippa göra dessa felavblåsningar då pucken inte är blockerad, så händer det ju att så sker även då LD:s gör ett jäkligt bra jobb och skriker GO-GO eller vad dom nu skall skrika.

Den situation jag visar ovan är från Hanhals vs Nybro den 7:e november i år.

Därifrån jag står och ser Hanhals målvakt kasta sig mot pucken, så ser jag hur pucken går mot magen och jag blir övertygad om att han får pucken under sig och blockerar den samma.

MEN… det är ju uppenbart att så icke var fallet…

Jag vet vad jag sa till nr 91 Fredrik Strömgren efter ”det solklara målet”. Och det var INTE att jag önskade att hans lagkamrat i momentet innan hade skickat in pucken i det tomma målet.

Men visst hade det underlättat i situationen!

Vidare, lyssnar man noga så hör man hur mina LD skriker just GO-GO…precis innan jag blåser…

Så hela detta domslut handlar bara om att jag blåste för tidigt. Synd bara att målstolparna inte var 1 cm smalare, eller att målet stod lite längre till vänster från skyttens sida, eller vad säger du Borg 😉

Och för att återkomma till dessa punkter som kablats ut angående olämpligt uppförande: I denna situation förstår jag varenda cell av Strömgrens besvikelse, av att jag berövat honom ett mål, att jag berövat Nybro ett mål.

Men, fy fan på vilket bra sätt Strömgren visar att han just då förmodligen tycker jag är en urusel domare.

(Det kanske han tycker annars också, men det är en annan fråga).

Inga stora gester, inget skrikande, inget slå klubban i isen.

Ett mycket bra och moget uppträdande av en frustrerad spelare.

MEN, när jag sedan vänder upp mot båset och höjer mina händer mot Nybros bås som i ”förlåt, detta var mitt fel, mitt mycket dåliga domslut” och får till svar från en person i båset (nej, inte Tisse) ett kroppsspråk som viftar med händerna och visar hela hallen hur jävla dålig personen i båset tycker jag är… DET ÄR SÅDANA SITUATIONER VI VILL FÅ BORT.

För då har jag pratat med Strömgren och förklarat för honom, och när jag vänder upp mot båset så har det gått nästan en halv minut, en halv minut där jag ber om ursäkt och tar på mej mitt dåliga beslut. Men ändå tycker en person i båset, i detta fallet i Nybro, att hela hallen skall veta att även han tycker jag är sämst i hela världen just nu.

Precis som om det inte räckte med att jag tycker det själv just då…

Ett långt första inlägg skall nu avslutas med ett klipp där jag vill att ni skall rösta/tycka till om ni tycker om det skall dömas mål i denna situationen eller om det skall dömas bort. Ni kan också tycka till om det skall bli någon utvisning på någon av de inblandade spelarna.

Som alltid tidigare så är jag öppen för frågor och funderingar, men jag kommer ALDRIG, ALDRIG, ALDRIG offentligt tala om ifall jag tycker att en domare gjort en dålig insats, det kommer jag i så fall ta med berörd domare direkt. Självklart om det är uppenbart att ett regelfel har begåtts, så får vi ju som domare stå vårt kasst och erkänna det, så det är ju inget jag kommer att sopa under mattan.

Och om ni har direkta regelfrågor som är hyfsat svarta eller vita, så svarar jag mer än gärna på dem.

Men kom inte och fråga om klubban mellan Nybro vs Kalmar är hög eller inte… jag må ha min åsikt… men då bilder ljuger mer än dem i Paradise Hotell så är min åsikt i det fallet inget värt.

Hoppas ni haft trevlig läsning.

Vid domslutet – Mojje Claesson

Vill ni svara på inlägget skriv i en av facebookgrupperna, tex ”Hockeyettansupportrar”.

Lämna ett svar