Norrfokus

Idag bestämde jag mig för att fokusera på den norra ettan och tittade på första perioden mellan Örnsköldsvik och Boden samt andra halvan av matchen Kalix-Östersund.

Av det jag såg av matchen Ö-vik-Boden så var det en helt jämn match där Boden hade något mer puck men Örnsköldsvik hotade hela tiden Boden med snabba spelvändningar. Boden chansade påtagligt ofta med tre man högt upp i banan, flera gånger befann sig tredje gubbe nedanför tekningscirklarna, och när Övik hittade förbi pressen fick de fina omställningslägen. Målet kommer dock i powerplay där Alexander Naskov kunde slå in en retur. Bodens bästa chans var ett friläge genom Johan Höglund, men Simon Rönning kunde avvärja. Rönning som för övrigt såg väldigt lugn och trygg ut.

Med detta på näthinnan så blev jag lite förvånad över att se att Boden till slut inte bara vände matchen, utan man spela fullständigt ut Ö-vik till slut med hela 9-3. Två tidiga mål i den andra perioden verkar ha sänkt hemmalaget fullständigt.

***

Den andra matchen blev betydligt jämnare. När jag kom in i tillställningen ledde Kalix med 1-0 men det var Östersund som kunde kvittera i slutet av den andra genom deras klart bästa spelare för aftonen, den från Lindlöven värvade centern Carl Skärström. Han visade upp bra fart och blick och ledde på så sätt enheten med Bjuhr och Lidgren till att vara den enhet på isen som skapade klart mest. Östersund rullade på fem backar, men Kalix utnyttjade inte riktigt detta genom att sätta hård press, utan Östersund fick ofta gott om tid på sig att hitta rätt i sina uppspel. Tack vare det hade man också lätt att hitta igenom med snabba uppspel och bara i den tredje perioden så skapade man tre rena frilägen. Längst bak hade dock Kalix banans bäste spelare, Jakob Karlsson, som svarade för några riktigt fina parader. Den så omtalade Kalixbacken Johan Pettersson var rätt blek och tog några konstiga beslut i powerplay vilket gjorde att mycket tid förspilldes på att få hämta puck i egen zon. Offensivt för Kalix del så var det istället importen Deivids Sarkanis som skapade mest och bäst. Östersundsimporterna Haverchuk och Hamblin fick massor av förtroende och Hamblin hann med att missa två frilägen. I spelet imponerade dom dock inte, trots att de fick massor med tid i powerplay. Hamblin missade inte bara frilägena utan missade också mål med massor med skott i powerplay, men när han till slut fick chansen i straffläggningen så var det naturligtvis han som avgjorde.

Apropå straffläggningen så slutade den märkligt. Domarna hade inte koll på att det bara var tre straffar, så Östersund hann lägga fyra innan sekretariatet gjorde domarna uppmärksamma på fadäsen och Östersund fick extrapoängen.

Annat att notera från matchen är att Kalix poängkung från förra säsongen, Filip Ekervhén Lindbäck bänkades i den tredje perioden till förmån för Casper Dyrssen. Två backar som stack ut var Jens Andersson, Kalix, som spelade ypperligt man mot man-spel och David Westlund, Östersund, som svalde hur mycket istid som helst och gjorde det bra.

***

I övrigt kan vi notera att Kirunalagen inte fått den start de önskat. IF ledde efter den första perioden mot Teg men tappade i den andra perioden och var sedan aldrig ens nära att ta poäng. AIF förlorade med 2-5 mot ett Sundsvall som på de fyra matcherna innan endast gjort ett enda mål. Dessa resultat gör att Teg har fått en bra start på sin jakt på en allettanplats medan Sundsvall kunde inkassera sin första seger i hockeyettan sedan a-lagsverksamheten las ner av ekonomiska orsaker.

Lämna ett svar