Appelgren i stor intervju inför seriepremiären

Det har varit en strulig försäsong för Mariestad Bois del med mycket skador och sjukdomar under försäsongen och resultat i träningsmatcherna som varit ömsom bra, ömsom dåliga. Men nu är försäsongen till ända och imorgon så släpps äntligen pucken i den första tävlingsmatchen för säsongen då Bois åker till Lindesberg för att ta sig an förväntade topplaget Lindlöven. Bois tränare Andreas Appelgren har haft en hel del att stå i men är nu taggad för match.

Hur tycker du försäsongen varit?

– Den har blivit sönderhackad med ett uppehåll i 10 dagar på grund av Corona i laget och också mycket folk borta hela tiden på grund av förkylningar och skador. Så tiden har gått fort ändå trots att vi varit igång i två månader på is, och man ligger inte riktigt där man velat vara. Vi har kört bra och tränat bra, men varje dag är det folk borta, så det är väldigt ojämnt tränat, vissa är med och andra inte. Det gäller att ha koll på det, det är svårt att gå igenom nya saker, man räknar med att spelarna varit med på det vi tränat tidigare men så har dom inte varit det. Men det är inte nu allt ska vara på plats, vi får jobba med det över tid.

– Frånvaron har gjort att vi inte kunnat spela ihop formationer heller, men man kan vända på det och tänka att vi har många som spelat med olika spelare, så behöver vi ändra på grund av att folk är borta så är man mer van att byta omgivning och det kan vara positivt.

Om vi tittar på resultaten* under försäsongen så har vi tre vinster och tre förluster.  Är du nöjd med matcherna?

– Man vill ju alltid vinna för att få den känslan, men det är ju egentligen inte resultaten som är viktiga, utan prestationen. Men de har också varierat. Vi har spelat väldigt bra stundtals, men också för dåligt andra stunder av matcherna. Det vi måste göra är att höja lägstanivån och bli stabilare över 60 minuter, att höja kvaliteten. Det har varit ok, men vi har blandat och gett för mycket för att vi ska vara riktigt nöjda.

I resultatraden kan man notera två klara förluster mot rivalerna Skövde IK. Är det något vi ska vänja oss vid denna säsong?

– Det tycker jag inte, men samtidigt måste man vara ödmjuk och respektera motståndet. De har fått behålla sin stomme och plockat in det dom tyckte att dom behöver på det, och jag tycker de varit bra då vi mött dom. Men jag räknar med att vi ska vara ikapp och förbi nästa gång vi möts. Men det är ett mycket bättre Skövde i år, inget snack.

Hur långt har ni kommit i arbetet med att sätta linjer i spelet? Ska jag vara kritisk så tycker jag de satt tydligare förra säsongen vid seriestarten…

– Problemet är att vi hela tiden har haft många borta och vi har inte kunnat hålla ihop formationerna. Det ihop med att vi har många orutinerade som behöver nöta vår spelidé mycket och spela matcher för att nöta detta. Så det har blivit för lite träning och för lite matcher helt enkelt. Så vi är inte där vi vill ligga, men det finns en förklaring och vi får ta det för vad det är och jobba på det. Det är som det är, vi har inte fått några perfekta förberedelser, vi har också haft strul med is och andra förutsättningar, vi får kämpa på och det får ta den tid det tar att sätta linjerna.

Det ser ju ut som det är lite olika upplägg på kedjorna du formerat. Du har en spelande förstafemma med Oliwer Fjellström, Douglas Lögdal och Jesper Lindén. En fartfylld med Lucas Jidenius, Liam Nilsson och Lukas Söderlund. En mer kraftfull med Simon Eriksson, Adam Willig och Erik Olsson och en mer defensiv med Lukas Larsson, Gustav Persson och Philip Elgeståhl. Kan du berätta lite grann om hur ni har tänkt när ni satt ihop dom formationerna?

– Det vi skulle vilja ha fram är en leading line med ”Dogge”, Fjellström och ”Jeppe”. Vi tror att det på sikt kan bli en kedja som kan leda oss till vinst i matcherna, den ska vinna sin match i matchen med något eller helst två mål.

– Sedan småttingarna är oerhört snabba. Liam är spelskicklig och Söderlund kan göra mål, så det ska också kunna vara en producerande femma som bygger på fart. De ska ha ett jäkla tempo och vara jobbiga för motståndarna samtidigt som de kan producera.

– Tredje ska vara en tung och jobbig formation som kan nöta ner motståndarnas bästa formation, köra ner dom i deras egen zon och vara jobbiga. Sedan gjorde Simon 21 poäng förra säsongen och Erik vet vi vad han har i sig offensivt och Willig också, så vi tror att det kan bli en av seriens jobbigaste formationer att möta samtidigt som de också kan göra poäng. Det är lite skillnad mot förra säsongen med bröderna Engqvist i tredje,  då var de jobbiga att möta men de gjorde ju inga poäng, vilket vi inte heller förväntade oss av dom.  Denna formation är minst lika jobbiga att möta, men de kan också bidra offensivt.

– I fjärde sedan har vi ”Gurra” som är en skicklig center, en väldigt bra tekare och han läser spelet bra. Lukas Larsson är en tvåvägsspelare och väldigt tung att möta, tung är för övrigt Gustaf också. Sedan Elgestål som en speedkula som kan sätta press på motståndarna och bryta mönstret och också göra poäng på egen hand. Det är kanske den formationen som varit genomgående bäst under försäsongen. Dom följer hur dom ska spela. Så vi har fyra kedjor som kan producera men ändå vara jobbiga att möta. Det ska bli intressant att se hur det blir.

– Om vi går vidare med backparen så kommer vi förmodligen rulla på sju backar, vi har åtta i truppen men det är ofta någon borta så då blir alla i spel. Men i och med att man går på sju backar så blir det inte fasta backpar, men det ska inte vara så viktigt vilka backar som spelar med vilken kedja, grundspelet är detsamma. Jag tycker det ser intressant ut på backsidan, vi har spelat med olika par och det har ändå sett bra ut.

– Sedan kan vi lägga till att Andreas Axelsson och Herman Lundin är med i truppen och de har fått spela en hel del och gjort det bra, men de har också matchat med juniorlaget och fått extra istid där där de också fått mer tid med puck och en större roll vilket är nyttigt för dom. Bara för att de inte ingår i någon av formationerna så är de ändå fullgoda ersättare. Axelsson är en bra målgörare och Lundin är en väldigt klok center. Det ska bli intressant att se var vi står!

Ni brukar rulla på sju backar, varför är det att föredra mot att spela på sex?

– Det kan absolut vara bra att spela på sex backar, vi tränar ofta i par även om vi byter ibland. Men det finns för- och nackdelar med allt. Med sju backar så är man fräschare och piggare, man får lite mer återhämtning. Råkar man ut för en skada eller om någon behöver slipa en skridsko så har man en ersättare på plats som är inne i matchen och man slipper rulla på fem backar. Men vi tycker också att vi har så jämna backar så vill hålla igång så många som möjligt. Sedan finns en nackdel att det kan bli lite orytmiskt och blir det mycket powerplay och boxplay så kan det bli för lite istid på vissa som inte har en uppgift i dom spelformerna. Men det får man justera det under match sedan. Med så unga backar som vi har så vi behöver hålla igång så många som möjligt, det kommer vi få nytta av senare under säsongen.

Rullar du då på till exempel fyra högerbackar och tre vänsterbackar eller hur gör du?

– Jag brukar matcha till exempel Simon Svensson och Tobias Aronsson i ett backpar, sedan får Aronsson göra ett extra byte med någon back som är sjunde, så några får spela mer, men jag försöker hålla ihop backparen rätt bra så det inte blir helt nytt hela tiden. Det gör att får man en utvisning på en back så kan man plocka in den extra naturligt så man ändå har jämna par. Samtidigt gör det att någon back som är bra en match, som ”Björka” mot Karlskoga, kan han få lite extra speltid och spela i två olika backpar.

Känns det mer nervöst och ovisst inför denna säsongs premiär jämfört med förra i och med förutsättningarna?

– Inte nervöst, men ovisst. Vi vet inte riktigt var vi står när vi börjar spela onsdag-fredag-söndag, och att vi svajat med att vara väldigt bra vissa stunder i matcherna och sämre andra delar. Det gör att man inte vet riktigt var vi står och vi har inte spelat så många träningsmatcher heller. Vi får ge det den tid det tar och se sedan. Skickligheten har vi, den är jag inte orolig över, men var står vi nu? Det är det som känns ovisst.  

Förra säsongen hade ni som uttalat mål att vinna serien, är målet lägre satt i år?

– Vi har gjort som så i år att vi skulle haft ett möte om målsättning i början av veckan, men efter samråd så skjuter vi upp det mötet tills vi spelat några matcher i serien. Vi känner att det varit hattigt och nu har vi inte spelat på tio dagar igen, hade vi satt ett mål nu hade vi inte vetat vad ett realistiskt mål skulle vara utan det skulle bara bli en chansning. Vi vill först se hur vi spelar när det blir spel om poäng. Men det är inte så svårt egentligen, det finns fem lag som går till allettan och dit vill vi. Skillnaden mot förra säsongen, då vi hade målet att vinna serien, var att då behövde vi ha lite press på oss för att motivera oss. Nu har vi en annan struktur på laget och nu är målet mer att vi inte ska vara som bäst under hösten utan att bygga på sikt. Vi har en resa att göra och vi ska ta oss till samma slutmål som förra säsongen, men vägen till slutmålet kanske ser annorlunda ut. Men vi väntar med att sätta målet till dess att vi vet mer.

Det kommer att bli powerbreaks i hockeyettan denna säsong. Vad tycker du om det? Kan man nyttja det på något vis?

– Det är precis så det är och det är jättebra för oss ledare. Man kan samla ihop laget utan att använda sin timeout till exempel och man kan matcha en formation lite hårdare genom att sluta med dom innan breaket och börja med dom efter till exempel. Nackdelen är om du är inne i en bra period så får motståndarna ett break, och då brukar det vara svårt att starta upp på samma sätt igen efter en timeout. Det gäller givetvis åt båda håll. Men jag är bara positiv. Sedan pratar vi mycket med spelarna under match med även om det inte är timeout, men man får lite mer lugn och ro med ett break.  

Vilka tror du blir era nyckelspelare säsongen som kommer?

– I ishockey är målvakterna alltid viktigast. Det finns inga lag som är så skickliga att de kan vinna utan en målvakt som spelar på topp. Sedan om vi sätter ihop en leading line är det viktigt att dom levererar, om vi nu satsar på det. Sedan om domarna ska fortsätta vara så nitiska som de varit under försäsongen så kommer powerplay och boxplay bli matchavgörande. Det har man sett i SHL att det är mycket det som avgör. Sedan är jag fundersam på om domarna klarar av att följa det på hockeyettannivå. I den första perioden mot Skövde så dömde domaren efter de nya direktiven, men han klarade det inte sedan. Men klarar dom det kommer boxplay och powerplay bli viktigare än någonsin.

När jag pratade med dig senast hade ni ännu inte tränat något powerplay och boxplay, har ni hunnit göra det nu?

– Nej vi har inte gjort det. De spelare vi satt ut på ritbordet att de ska spela powerplay har inte varit tillgängliga samtidigt någon gång, det har varit borta för mycket spelare. Så det är något vi måste göra framöver. Vi har fått fundera kring ersättare när folk är borta, vem ska ersätta Aronsson till exempel, men vi har haft för mycket skador och sjukdomar för att kunna träna på det. Detsamma med boxplay, det har vi inte heller kunnat träna på. Som värst har vi haft 8-10 spelare borta, så det får vi göra när vi får mer spelare på plats.

Vad talar till Bois fördel säsongen som kommer?

– Vi vet att vi bedriver en bra daglig verksamhet, vi tränar bra. Grabbarna har ett jäkla driv, de vill träna och bli bättre. Vi har en lyhörd grupp och det talar för oss. Sedan vet vi att vi har spetskompetensen i laget, så vi har en komplett verktygslåda och en hög kapacitet. Men det klickar inte bara i automatiskt, det krävs hårt jobb. Men vi har farten och spetskompetensen och en verksamhet som gör att det kommer att löna sig över tid.

Du har ett yngre lag att jobba med i år. Fördelar och nackdelar med det?

– Fördelen är att vi har en ambitiös grupp som vill uppåt. De är i början på sina karriärer vilket gör att de vill träna och vara i ishallen och utvecklas. Det är bra. Det som skulle vara åt andra hållet är att de är orutinerade och inte har spelat på denna nivå tidigare. Det är en hel del som är överraskade över kvaliteten och det tar ett tag att anpassa sig och lära sig att begå få misstag vilket är a och o. Det är inte samma krav i juniorlag, det gäller att inte chansa och gå, utan att spela för varandra. Att sätta laget först och inte gå för personlig framgång. Det kommer ta tid men vi är på bra väg. Men rutin ska inte underskattas på seniornivå.

Något jag vet att du gärna vill se är snabbare spelvändningar, men så här långt saknar jag det trots att ni har fler skridskostarka spelare…

– Det är det vi vill och det har vi tränat mycket på. Men att åka fort är en sak, att åka fort och få med sig pucken en annan. Det gäller att sätta ett bra pass på bladet och ha bra mottagningar och där har vi haft för dålig kvalitet hittills. Både vad gäller passningar och mottagningar finns det att jobba på. Men det hänger också ihop med att vi har ett yngre och mer oerfaret lag.

Jag tänkte du ska få plocka fram några spelare: Vilken spelare tror du får sitt stora genombrott i år?

– Den vill jag helst passa på, det är unga killar som kanske har svårt att fixa den press det skulle innebära att säga att de ska få sitt genombrott. Dock tycker jag Tobias Björklund sett oerhört bra ut under försäsongen, det är en back som skulle kunna spela på en högre nivå och jag tror att han kommer att bli en dominant spelare i år. Men han har väl redan slagit igenom egentligen.

Vilken spelare vinner skytteligan (mest mål)?

– Det är en bra fråga, jag drar till med Jesper Lindén. Han jobbar oerhört hårt för laget och sätter medspelarna först och då kommer framgången. Sedan har han en spetskompetens i att göra mål.

Vilken spelare vinner plus/minus?

– Det är egentligen den viktigaste statistiken, att du spelar plus i matchen eller i alla fall inte minus. Jag drar till med att det blir Frick. Vi sätter den pressen på honom.

Imorgon så är det då äntligen premiär: Vad är känslorna så här dagen innan första matchen på bortaplan mot Lindlöven?

– Att det ska bli kul att spela om poäng. Vi har varit igång sedan 3/8 och nu börjar det kännas att man vill spela matcher som gäller något. Varje beslut man tar som ledare och spelare kan bli avgörande, det är den edgen man är ute efter. Samtidigt är det osäkert var vi står, både vi och motståndarna, så det ska bli en intressant serierestart och serie innan jul. Jag tror inte på samma transportsträcka som det varit tidigare, nu börjar vi vår resa och det ska bli jäkligt kul.

Lindlöven står för motståndet, ett motstånd som gärna ser sig som ett allettanlag. Hur ser du på deras lagbygge?

– De har kvar Jonas Duvåker som tränare, han är väldigt skicklig och noggrann, och dom lär spela på samma sätt som förra säsongen. Dom har ett lag som besitter spetskompetens i Kovalonok och Semjonov och David Berg på backen. Dessutom Emil Eriksson med allsvensk rutin. Lalander lär väl inte spela, annars är han väldigt skicklig också. Sedan har de en hel del förstaårsseniorer som är skickliga, som Lukas Henze. De har ett intressant och skickligt lag och de siktar på att vara i absoluta toppen, så det blir till att bekänna färg direkt. Man ska nog se till att vara i deras zon, de gillar att vara i anfallszon så mycket handlar om var man kan placera spelet.

Lindlöven kommer vara ett hot i serien, vad ser du för andra potentiella hot?

– Det är många lag som kan vara med och hota. Borlänge har fått behålla sitt lag och har byggt vidare på det. Dalen har vi mött, ett stort, tungt och bra lag. Forshaga brukar vara där, Skövde är bättre än förra året. Per Lundell var oerhört positiv när jag snackade med honom om Malung. När jag pratade med Linden så tyckte de att de kom in i det bra på slutet av förra säsongen och startar på den nivån nu. Så det är många lag som slåss om de fem första platserna. Att det är fler lag som slåss om allettanplatserna är bara roligt, jag tror att vi kan se fram emot en mer oviss serie än på många år, och då har jag inte ens nämnt Grums som gjorde en ruggigt bra höstserie förra säsongen.

Hur ser skadeläget ut inför morgondagen??

– För första gången på väldigt länge så var igår kväll samtliga spelare tillgängliga, men det kan se annorlunda ut imorgon, men det känns ändå bra. Sedan är dom i olika faser allihop med tanke på skador och sjukdomar, men kropparna är där i alla fall.

Innebär det att det blir dom formationer jag tog upp tidigare i intervjun?

– Tanken är den i alla fall, sedan får vi se om det dyker upp några sjukdomar eller annat som ställer till det.

Av Krister Holm

* Bois matcher under försäsongen:

Bois-Skövde 3-8

Bois-Forshaga 4-1

Bois-Hanhals 5-1

Bois-Dalen 6-4

Karlskoga-Bois 3-1

Skövde-Bois 4-1

Så här hoppas Andreas formera laget:

Tobias Aronsson-Simon Svensson

Jesper Lindén-Douglas Lögdal-Oliwer Fjellström

Ludvig Collberg-Johan Frick

Lucas Jidenius-Liam Nilsson-Likas Söderlund

Tobias Björklund-Fredrik Granberg

Erik Olsson-Adam Willig-Simon Eriksson

Gustaf Malmkvist

Lukas Larsson-Gustaf Persson-Philip Elgeståhl

Extraspelare: Andreas Axelsson eller Herman Lundin

Lämna ett svar