Hur står sig trupperna mot förra säsongen? Västra ettan

Jag har ett stort gäng hockeyettansupporters från olika delar av landet som jag gillar att diskutera hockey med. På det viset får jag en bra inblick i olika klubbar och i vad som händer inte bara i min egen serie. Vid en sådan diskussion häromdagen kom vi att prata om slagstyrkan i olika lag jämfört med föregående säsong. Det födde uppslaget att jag skulle gå igenom alla lag i hockeyettan för att se om de blivit starkare eller svagare än tidigare säsong. Jag får se om jag orkar driva igenom detta med alla lag, (det beror mycket på om intresse finns), men här kommer i alla fall en genomgång av den västra ettan till att börja med.

(Turordningen är i den ordning lagen placerade sig i under höstserien förra säsongen. Ettan först osv)

Mariestad

Omdöme: Svagare

Länk till sillysidan

Med tappet av lagkaptenen Filip Thörnqvist, powerplayspecialisten Eddie Davidsson och slitstarka bröderna Linus och Filip Engqvist så mister laget en kvartett klasspelare. Samtidigt plockade de in mycket skills under säsongen som gick i killar som Lukas Söderlund, Philip Elgestål och Adam Willig och sommarens prestigevärvning Oliwer Fjellström är en riktig toppvärvning och även talangen Liam Nilsson ser spännande ut. Så skillsen är nog ersatta, ja till och med vässade. Men man har tappat något man inte kan värva in, nämligen det klubbhjärta de som slutat stod för. Tillsammans hade de 38 säsonger och närmare 1400 matcher för klubben. Dessutom har man ersatt ett par rutinerade på backplats med lovande men orutinerade pjäser, och visst kan det bli bra på längre sikt, men kortsiktigt så känns det som en försvagning.

Borlänge

Omdöme: Lika bra

Länk till sillysidan

Har fått behålla stora delar av fjolårets trupp. Tyngsta tappen är Lucas Byhlin och Jonas Halvarsson på backsidan och Philip Norberg och Matej Galbavy på forwardssidan, men ersättarna känns fullgoda. André Dahlqvist är en bra offensiv back medan Jim Jakobs är en rutinerad defensiv. Emil Lind bidrar med allsvensk rutin medan Dennis Finn Olsson är en bra poänggörare.

Grums

Omdöme: Något starkare

Länk till sillysidan

Grums trupp är till stora delar identisk med den som kom trea förra säsongens grundserie. Ett tungt tapp är dock poängkungen Jesper Norbäck, men här hoppas man ha fått in en fullgod ersättare i Johan Mörnsjö. Det andra tunga tappet är målvakten Gustav Bågenvik, där har man kanske inte lyckats lika bra att fylla tappet, även om Köpings Elias Olofsson inte är någon dålig målvakt. Det som gör att man känns något starkare är att man fått tillbaka spelskickliga backen Johan Erkgärds, som noterades för finfina 35 poäng senast han spelade för Värmlandslaget för två säsonger sedan.

Lindlöven

Omdöme: Lika bra.

Länk till sillysidan

Det har varit stor omsättning hos Lindlöven efter den framgångsrika fjolårssäsongen, och hela 11 spelare har lämnat. Å andra sidan har man fyllt på med 12 nya och ska ha in ytterligare ett par. På målvaktssidan har man ett stort tapp i Isak Mantler, ersättaren Jonatan Frykholm har stora skydd att fylla ut där, det blir minst sagt svårt. På backsidan har man lyckats bättre. Där har man nämligen plockat in bland annat klassbacken David Berg, men också Mathias Linnarud. Då känns inte tappen av André Dahlqvist och Daniel Nilsson så tunga längre. Offensivt så kommer givetvis Erik Broman och Carl Skärström att saknas, men ersättarna Emil Eriksson och Anton Widmark är i alla fall minst lika bra. Dessutom har man fått in duktiga yttrar som Anton Toolanen och Anton Karlsson, vilket gör att man också har en minst lika bra forwardssida.

Skövde

Omdöme: Starkare

Länk till sillysidan

Skövde har fått behålla i stort sett alla sina bästa spelare, undantaget Jonas Nyman (Vimmerby) och Anton Brandhammar (Forshaga). Tittar man sedan på nyförvärven så kanske de inte är så många, men de håller klart högre klass än de som lämnat. Martin Olsson är en spelskicklig center, Joel Werner den defensivstarke back med bra förstapass som Skövde så intensivt saknat och i Robin Wallin så har de en målvakt som kan spika igen fullständigt.

Dalen (ersätter Nyköping)

Omdöme: Lika bra

Länk till sillysidan

Har tappat en trio trotjänare i Erik Glimberg, Timmie Persson och Jonathan Tholander, vilket svider naturligtvis. Men har också fått in ett par spännande ersättare i Adam Hirsch och Henrik Neubauer. Dessutom ska de plocka in ytterligare två forwards, varav den ena mycket väl kan bli Jesper Thörnberg.  

Forshaga

Omdöme: Mycket starkare

Länk till sillysidan

Tittar man på namnen som lämnat och de som kommit in så skulle man lätt kunna missta det som att Forshaga tappat i slagstyrka. Men tittar man på vad namnen som de tappar levererat de senaste säsongerna så inser man att det är precis tvärtom. Värvningar som Viktor Lennartsson, Anton Brandhammar, Joel Källström Englund och Oscar Olsson är riktigt starka medan de som lämnar inte fått ut mycket.  

Linden

Omdöme: Starkare

Länk till sillysidan

Har inte tappat något egentligen, utan bara fyllt på. Av de som anslutit är Elliot Nordholm mest intressant och han kan bli den spelskicklige powerplayback Linden saknat. I övrigt känns dock värvningarna mest som breddvärvningar.

Malung

Omdöme: Mycket svagare

Länk till sillysidan

Malung har en till stora delar ny trupp, en stor del av spetsen har lämnat. Tyngst är nog tappen av skyttekungen Kristian Ferletak, hårt jobbande yttern Felix Fjälkeborn, skicklige trotjänaren Emil Ax och backen Oscar Olsson. Ersättarna är i stort sett uteslutande ungt och oprövat på svensk seniornivå.

Köping

Omdöme: Något starkare

Länk till sillysidan

Köping har haft stor omsättning på spelare. Efter den minst sagt mediokra fjolårssäsongen så misstänker jag att klubben velat göra en liten utrensning. Många ur det äldre gardet på forwardssidan har rensats ut/försvunnit, som Johan Eek, Edvin Johansson och Rickard Sundlöf. Istället har man plockat in ungt och lovande som Linus Skager, William Magnusson och Anton Bard. Ge de unga killarna några matcher att komma in i det så tror jag de kommer göra det bättre.

Kumla

Omdöme: Starkare

Länk till sillysidan

Visst har man blivit av med pålitlige poänggöraren Martin Eberhardsson och duktige Pontus Okerblad, men ersättarna är klart bättre. Framför allt Viktor Wänghult som är en sniper av allsvensk klass, men också lovande Joakim Stjern Svensson kommer bli ett starkt hot. Joakim Strandberg kan ersätta tappet av målvakten Jonatan Frykholm.

Surahammar

Omdöme: Mycket starkare.

Länk till sillysidan

Här snackar vi ett i stort sett komplett byte av lag. Laget som slutade särklassigt sist föregående säsong har rensats ut helt med något undantag (det fanns ändå ett par bra spelare) och in har talangfulla spelare med mer tävling i sig kommit. Ett helt gäng unga talanger anförda av mer rutinerade André Astley Rydberg och Blake Luscombe gör att Surahammar ser intressantare och starkare ut än på många år.

Lämna ett svar