Så slutar norra ettan – om supportrarna får rätt

Igår gick jag igenom hur medlemmarna i facebookgruppen Hockeyettansupportrar tippade södra ettan. Idag så är det dags att göra detsamma för den norra ettan. Det var 30 stycken som gav sig på att försöka sia hur den norra ettan slutar efter 20 dramatiska omgångar. Vi börjar nerifrån.

11. Lejon

Att Lejon kommer att komma sist var i stort sett alla överens om, och det kanske inte är så konstigt om man tittar på att de bara har åtta spelare under kontrakt och ingen av dom är av den vassaste kalibern i hockeyettan (Sebastian Palukka må förlåta) Det är endast tre stycken som INTE tror att Lejon kommer att hamna sist i ettan säsongen som kommer. En tror att de kommer åtta medan två tror att de kommer näst sist (10:a).  Snittplaceringen blir alltså skyhöga 10,8 och Lejon kommer att få vara glada över alla poäng de kan få om man tror fansen.

10. Vännäs

Vännäs är nästan lika given tia som Lejon är 11 om man får tro er supportrar, för snittplaceringen för laget strax utanför Umeå ligger på 9,6. 21 av 30 röster placerar Vännäs näst sist. Så kom man också sist i vårserien förra säsongen med endast två segrar…

9.  Örnsköldsvik

De två sista platserna var ni alla överens om, men om vilket lag som skulle komma nia var meningarna lite mer delade. Till slut föll ändå valet på Örnsköldsvik med snittplaceringen 8,4. Helt sågade var dock inte laget från Modo-land, två stycken tippade laget så högt som trea och en trodde laget skulle komma allra sist. Medianplaceringen (alltså det den som har det ”mittersta” tipset) säger dock precis som snittet att laget ska komma nia.

8. Sundsvall

Nykomlingen kommer att hålla sig ifrån den absoluta botten men ändå inte utmana om allettanplatsen om man får tro de som tippat. Många tror att rutinerade Jonas Lindström och Robin Byström kan få laget att placera sig hyfsat högt för att vara en nykomling. Sundsvall, som startade upp seniorspel igen så sent som förra säsongen, får ett snitt-tips på 7,8 och mediantips på åtta. Man har dock en bit upp till sjundeplacerade laget.

7. Kiruna IF

Det var ett tydligt hack uppåt mellan åttan Sundsvall och sjuan Kiruna IF, nästan två i snitt, då IF får snittplaceringen 5,9. Och det är nog med Kiruna IF och uppåt vi kommer att se allettankampen stå. Kiruna har gjort väldigt fina värvningar och kommer gå en hård kamp med derbyrivalen AIF. Faktum är att de har samma medianplacering, 6.

6. Kiruna AIF

Som jag skrev om IF så har AIF medianplaceringen 6. Men man placeras ändå före av de som tippat, snittet för AIF blir nämligen 5,6 och därmed är man (om tipsen slår in) förbi sin rival sex år efter att man startat upp igen. Riktigt hela vägen upp till en allettanplats räcker det ändå inte, trots att en av tipparna till och med tror att de kommer att vinna den norra ettan.

5. Teg

För på femteplatsen återfinner vi Teg. Teg kom trea i den norra ettan förra säsongen med klasspelare som Elias Edström och Sebastian Mannberg och kommer alltså att nå allettan för andra säsongen i rad om man får tro tipparna. Teg har fyra stycken som tror att man kommer att komma på silverplats men också tre stycken som tror att man kommer åtta eller sämre, så tipsen varierar verkligen. Snittet hamnar till slut på 5,0, men mediantipset på låga 4,5, lägre än för fyran faktiskt!

4. Kalix

Kalix hade en dålig förra säsong med både missad alletta och missad seger i fortsättningsettan, men i år har man laddat på med flera vassa värvningar och nu tror supportrarna på laget igen. Med snittet 4,9 så är man aningen mer betrodda än femman Teg, men mediantipset är 5 så hade jag räknat på det sättet hade man tappat en placering. Men hur man än räknar så är allettan i hamn om supportrarna prickat rätt.

3. Piteå

Piteå är ett gammalt storlag som alltid når allettan och så kommer det bli i år också om man får tro tipparna. Detta trots att Högberg har skadebekymmer och bredden bakom honom och mästerlige Isaksson tunnats ut. 3,7 är klart bättre än lagen nedanför och mediantipset ligger på 3,5.

2. Östersund

Östersund gav ledaren en kamp i omröstningen, men efter en stark spurt så blev det ändå en andraplats för Östersund med snittet 2,2. Alla som röstat har Östersund på en allettanplats och sju stycken tror att laget kommer att vinna den norra ettan. Med ett stabilt lagbygge så kommer vi givetvis få se Östersund i allettan också kommande säsong.

1. Boden

Boden. Laget som deklarerat att man har som uttalat mål att man ska upp i allsvenskan säsongen till säsongen 21/22, har spänt musklerna med värvningar som Anton Tano, Kristoff Kontos och Pontus Johansson. Det har gjort att hela 20 av 30 tippare har satt Boden på förstaplatsen i sina tips, snittet blir låga 1,7. Det skulle i så fall betyda att man vinner en ettangrundserie för första gången sedan klubben grundades i december 2005.

Sluttabellen

 1. Boden 1,7
 2. Östersund 2,2
 3. Piteå 3,7
 4. Kalix 4,9
 5. Teg 5,0
 6. Kiruna AIF 5,6
 7. Kiruna IF 5,9
 8. Sundsvall 7,8
 9. Örnsköldsvik 8,4
 10. Vännäs 9,6
 11. Lejon 10,8

Lämna ett svar