Sista spetsen är utländsk

Flera lag har annonserat att de ska ha in någon spelare till, en sista spets, och nu har tre av topplagen i hockeyettan gjort slag i saken och värvat in något som de hoppas kunna vara toppvärvningarna som gör att lagets säsong blir precis så bra som alla supportrar hoppas på.

Visby värvade igår in Vili Jesper Koivula, en finländare som man hoppas kunna vara en riktig poängspruta med vass skridskoåkning och skott. Koivula gjorde 40 poäng på 50 matcher i ett bottenlag i Mestis för två säsonger sedan och jag tror att han mycket väl kan fylla ut flyktade Ryker Leers poängskörd.  

Vimmerbys sista spetsvärvning kom idag och var Aatu Luusuaniemi . Även om han noterades för fina poäng i Österrikiska andraligan AlpsHl är jag inte lika säker på att det blir samma utväxling som Visby får på sin värvning, och inte heller att han kan ersätta alla poäng som Niklas Salo tar med sig till Kiruna AIF. AlpsHl är en rätt ojämn liga där det är lätt att göra mycket poäng. Men visst finns det potential, han har meriter från finska U20-landslaget och har också gjort drygt 20 matcher i Mestis, även om det kanske inte blivit samma fina poängskörd som för Koivula.

De mest spännande och kankse också ovissa värvningarna stod dock KHK för. Kanadensarna Connor McKlennon och Ridley Greig spelade U17-VM förra säsongen och väntas båda gå i NHL-draften i höst, McKlennon kanske till och med i första rundan. De har båda gjort väldigt bra med poäng i juniorligan WHL och skulle normalt ha stannat i Kanada och spelat om inte Cronan stoppat spel fram till minst december där. 17-åringarna har kontrakt med Karlskrona, men ska tydligen ha en klausul i kontraktet att få återvända om/när juniorligan startas upp. Det är svårt att inte jubla åt en sådan häftig värvning, denna typ av spelare får man inte se i Sverige, inte ens på SHL-nivå. Men samtidigt gör det svårt att värdera hur vass den är. Spontant känner jag att det kommer att kunna bli en vådlig succé, men man måste komma ihåg att de bara är sjutton år och vana med en helt annan typ av hockey. Så en viss chansning måste man ändå säga att det är.

Lite intressant är det ändå att de sista spetsarna är utlänningar. Spelare som antagligen spelat i andra länder om inte Coronan varit och utländska ligor stängt ner. Det i kombination med flera andra bra värvningar, som Suras gårdagsvärvning  David Lidström, gör att vi kommer att få se ovanligt högklassig hockey i ettan i vinter.  

Lämna ett svar