Yttrarnas topp 15

Målvakter, backar och centrar är redan avklarade i min lilla listning av de främsta aktörerna i hockeyettan. Då blir det rätt naturligt att yttrar står näst på tur. Då det finns två positioner för dom att slåss om i en femma så utser jag mina 15 favoriter denna gång. Och för att vår nye medarbetare Kristoffer Bennemyr ska få bekänna färg så kommer ni också få ta del av hans favoriter denna gång. Trevlig läsning!

15. Tony Pappila, Hanhals

En personlig favorit. En riktig lirare. Väldigt snabb och teknisk och han utmanar ständigt motståndarförsvaret. Var med och förde upp Kristianstad till allsvenskan och var väldigt viktig för dom i kvalspelet Var också med och spelade med dom i allsvenskan säsongen som gick och gjorde det helt ok poängmässigt, men han led av depression och dövade det med alkohol och valde därför till slut att avbryta säsongen i förtid. Nu väljer han att flytta hem till tryggheten i Kungälv och spela för Hanhals som han tidigare spelat för. Kan han finna glädjen igen så har Hanhals fått ett grymt nyförvärv.

14. Alexander Heiver, Krif

När Krif inför föregående säsong tappade en stor del av sin spets och inte hade resurser för att ersätta dom så öppnades det upp för andra att fylla tomrummet som uppstod. Och en som verkligen tog tillvara på det var den Alexander Heiver. Under sina första två säsonger i klubben hade han en mer undanskymd roll längre ner i hierarkin, men när han fick chansen i en producerande lina så formligen exploderade hans utveckling. Det syns tydligt i poängprotokollet där han gick från 7 poäng säsongen 18/19 till 44 säsongen som gick! Det gjorde att flera allsvenska klubbar fick upp ögonen för den kvicke och hårt jobbande forwarden, men han väljer ändå att stanna i Krif och tryggheten. Blir Krifs supporterspelare säsongen som kommer.

13. Martin Pärna, Halmstad

En av de viktigaste kuggarna i Halmstads succésäsong och vann också den interna poängligan. Den lille (171 cm) liraren må vara blyg och inbunden vid sidan av isen, men han är tvärtemot på densamma. Ständigt företagsam med bra fart och ett bra skott så utgör han ett ständigt hot för motståndarbackarna. Har haft svårt att få ut sin potential i andra klubbar, men i tryggheten hemma i Halmstad så är det poänggaranti.

12. Carl-Johan Sjögren, Troja

En tränares dröm. En spelare som alltid ger 100% i alla lägen, som både kan leverera offensivt och defensivt, som ytter eller som center. En riktig powerspelare som utnyttjar sin tyngd med tunga tacklingar, men som också har rätt bra fart på rören. Tung att få stopp på när han kommer med fart. Dessutom bra spelsinne. Gör kanske inte supermycket poäng, men otroligt viktig för Troja ändå.

11. Hampus Melén, Mörrum

Mörrum må ha gått trögt säsongen som gick, men deras förstakedja där Hampus Melén var en av kuggarna (Marcus Paulsson och Martin Ingvarsson de båda andra) var magisk. Med sin fina teknik och spelsinne så noterades Hampus finfina 42 poäng på 32 matcher och vann därmed Mörrums interna poängliga, före storstjärnan Marcus Paulsson. Men han är inte bara en offensiv kraft, den långe yttern jobbar också föredömligt i defensiven.

10. Pontus Eklöf, Tranås

22-årige Pontus Eklöf må inte vara så storvuxen (174 cm, 69 kg), men det går verkligen undan när den skridskostarka och tekniske rightaren sätter fart. Fick under sin juniortid chansen 8 matcher i SHL med moderklubben Linköping, men när det blev dags för seniorspel och det inte blev något SHL-kontrakt så var det närliggande Tranås som blev smidigast att pendla till. Där har han snabbt anpassat sig till seniorspel och vann säsongen som gick Tranås interna poängliga och plus/minus-liga. Passa på att njuta av hans skills, detta lär vara sista säsongen vi får se honom i ettan.

9. Anton Tano, Boden

Var en väldigt viktig kugge i Teg under de två säsonger han var i klubben. Hjälpte då laget till att nå sina största framgångar på flera år då de först tog sig till playoffspel bakvägen och sedan förra säsongen nådde en alletta där de kvalificerade sig för playoffspel men åkte ut mot Boden i playoff 1. Boden har med andra ord bra koll på vad de får in: en irrationell ytter som älskar att utmana och göra det oväntade. Kanske inte den som levererar de snyggaste passen, men en vass målskytt som jobbar hårt över hela isen. Har flera poängstarka säsonger i ryggen trots ett sämre lag, senaste säsongens 40 poäng på 32 matcher är riktigt starkt!

8. Viktor Wänghult, Kumla

Viktor var en hyfsat lovande talang i Skövde IK men fick trots en rätt bra första seniorsäsong i klubben inte fortsatt förtroende. Istället spelade han division två-hockey med stor framgång ett par säsonger innan Kumla gav honom chansen i ettan igen. Och som han tog den! Han fullkomligt sprutade in poäng i ett svagt Kumla, 55 stycken blev det till slut. Det väckte naturligtvis allsvenskt intresse och i Västervik noterades han för fem poäng på de sex grundseriematcherna och förlängningen av kontraktet var bärgat. Säsongen som gick var dock inte lika stark, endast sju poäng på de 37 matcherna och speltiden var knapp samtidigt som han hade lite problem med skador, och därför vänder han nu ”hem” till Kumla igen för att ta ny sats i karriären. Den 25-årige yttern kommer få spela hur mycket han vill i ett Kumla som kommer luta sig tungt mot rightarens spetsegenskaper.

7. Victor Andersson, Vallentuna

Huddinges satsning med en massa åldrande hemvändare må ha fallit mindre väl ut med en massa spelare som mest såg gamla och trötta ut, men det gäller verkligen inte Viktor Andersson. Rightaren är visserligen lite äldre, 29-år, men han bjöd upp med en grym skridskoåkning och har en intensitet i allt han tar sig för. Sätter en enorm press på motståndarna och det märks att han har allsvenska säsonger i ryggen, för det tempot har han i sig. Kanske inte lika stark i egen zon som i offensiv, men oj vad underhållande han är att se med pucken. 48 poäng på 40 matcher och bäste målskytt i laget säsongen som gick.  

6. Henrik Eriksson, Borås 

Att spela i ett bottenlag som får massor med stryk måste vara mentalt jobbigt, något man helst undviker. Men Henrik Eriksson måste man credda för att väljer att stanna också för tredje säsong i Borås, ett lag som inte får många röster i seriefavoritsvalet. Och han inte bara stannar, han levererar. Att ha ett poängsnitt över 1,26 i ett bottenlag imponerar, men han lyckas också med bedriften att ha riktigt bra plus/minusstatistik (+7, bäst i laget). En speedig målskytt som säkert både hade fått större rubriker och haft bättre stats om han valt att spela i ett topplag istället.

5. Joakim Högberg, Piteå

Speedig rightare med näsa för mål. Har tillsammans med Magnus Isaksson varit ett svårstoppat anfallspar i Piteå under flera år, men föregående säsong var laget så tunt att man delade på paret. Men Högberg fortsatte att leverera ändå, vilket visar att han inte var beroende av Magnus. Tyvärr drabbades han dock av en allvarlig fotskada i slutet av november vilket tvingade honom till operation och han missade därmed resten av säsongen. Nu är han dock fit for fight igen och därmed kan den som senast vann målligan innan Pajen-eran göra målvakterna osäkra igen.

Stefan Söder

4. Stefan Söder, Vallentuna

Stefan är en riktig legoknekt som farit land och rike (och utland med för den delen) för att med dödlig effektivitet ta sig an motståndare som framstår som chanslösa inför hans mäktiga vapen, ett ruggigt bra skott. Har hunnit bli 30 år gammal nu och har under sin 10 år långa seniorkarriär representerat 8 olika klubbar, och kommande säsong blir det en nionde. Var han är varit har han haft en ledande roll och framför allt är det hans målskytte som imponerar. Stark också på genombrott, och i powerplay är han en fruktat vapen med sin rightfattning.  

3. Oliwer Fjellström, Mariestad

Trots att han endast är 21 år gammal har han redan spelat SHL-hockey i tre säsonger, senaste SHL-säsongen blev det 40 matcher och såväl SM-guld som CHL-guld. Man kan ju undra vad en sådan talang gör i hockeyettan, men förklaringen ligger i den långvariga skada han drabbades av förra säsongen som höll honom borta från spel i stort sett hela säsongen. Men fullt återställd råder det inget tvivel om att den förra juniorlandslagsmannen besitter toppkvaliteter med hockeyettanmått mätt. Har riktigt bra fart på rören och ett bra skott, och kommer att få en ledande roll i Mariestads jakt på framgångar. Just den roll han söker när han kliver ner ett steg längre än vad han egentligen behövt. Det fanns flera allsvenska topplag som sökte Oliwers namnteckning. 

2. Marcus Paulsson, Mörrum

36 år gammal, men still going strong. Har mängder med SHL-matcher under sin karriär och adderade ytterligare 17 under säsongen som gick sedan han lånats ut från Mörrum. Så många matcher hade det inte blivit om inte Växjö ansett att han fortfarande tillför något också på högsta nivå. Grym avslutare och jobbar fortfarande stenhårt för laget. En dröm att ha för alla tränare.

Markus Persson

1. Markus Person, Borlänge

Hockeyettans egen (mål-)kung som regerar isen efter eget behag. Han inte bara vinner målligan, han dominerar den fullständigt! Förra säsongen gjorde han 39 mål mot tvåans 26, (trots sex färre matcher spelade), säsongen innan gjorde han 36 mot tvåans 24. Säsongen som gick vann han också poängligan och var tvåa i plus/minus-ligan, imponerande! Den store, starke ”Pajen” är så gott som omöjlig att få stopp på med sin tyngd och kraft och besitter dessutom både speluppfattning och skottstyrka. Otroligt viktig för sitt Borlänge och spelar uppåt 30 minuter per match utan att tröttas, ett fysfenomen som är väldigt seriös med sin träning och kost.

Och här kommer då Kristoffers lista!

15. Henrik Eriksson, Borås

Eriksson har förvisso hunnit fylla 32 år men det tycks inte stoppa honom när det kommer till att leverera för sitt Borås. Nya tränaren Johan Hellström har en självklar ledare med näsa för mål här och Eriksson kan bli tungan på vågen för Borås i den tuffa söderserien i vinter. Gjorde förra säsongen 47 poäng på 36 matcher och säsongen innan i Hockeytvåan var produktionen 42 på 25 matcher.

14. Alexander Henriksson, Skövde

Skövdes bästa spelare de senaste åren bör vara en självklarhet för en Skövdesupporter att skicka in på listan. Och om sanningen ska fram så var det här ett av de enklaste valen på listan. Henriksson har blommat ut till en riktig poängspruta och gjorde förra säsongen 34 poäng på 36 matcher och utsågs till Årets spelare i klubben av supportrarna. Hade anbud från så väl ligakonkurrenter som från Allsvenskan men valde att stanna kvar i moderklubben för att ta laget i sitt hjärta tillbaka till den absoluta toppen av Hockeyettan.

13. Victor Romfors, Troja/Ljungby

Victor Romfors är en personlig favorit att se på en ishockeyrink. Romfors kan göra det oväntade och kan utmana vilken motståndarback som helst när han är på rätt humör. Poängproduktionen har inte alltid kommit upp i den nivå som finns inom honom men i rätt omgivning i Troja/Ljungby så kan det mycket väl bli mer än 29 poäng den kommande säsongen.

12. Martin Pärna, Halmstad

Martin Pärna var en del av den fruktade kedjan Pärna-Borg-Berling säsongen 17/18. Då gjorde Pärna 49 poäng på 33 matcher. Säsongen efter blev dock ingen succé. Pärna hade svårt att hitta rätt i omgivningarna och provade på spel i både Vimmerby och Mariestad innan han vände tillbaka till Halmstad där poängen började trilla in på nytt. Förra säsongen höll han sig i Halmstad och visade att det är där han är som bäst. 39 poäng på 42 matcher och en starkt bidragande orsak till att Halmstad tog sig hela vägen till Hockeyettanfinalen.

11. Pelle Hedlund, Grums

Grums poängkung Pelle Hedlund är fortfarande bara 23 år men har redan fått gott om ögon på sig från andra klubbar, under några timmar var han rent av klar för en seriekonkurrent under sommaren. Men till slut konstaterade alla parter att ett gällande kontrakt fanns och det kommer bli oerhört spännande att se hur det påverkar både Grums som Hedlund själv under säsongen. Förra säsongen fick Hedlund sitt riktiga genombrott i klubben och gjorde 34 poäng på lika många matcher för sin klubb. Han hann dessutom med en utlåning till så väl Karlskoga (sju matcher) och Karlskrona (sju matcher) under säsongen.

10. Anton Tano, Boden

Den lille snabbskrinnaren från Kiruna har under flera år varit en producerande spelare i alla klubbar han representerat. De senaste två har klubben hetat Teg och där har Tano levererat 80 poäng fördelat på 45 mål och 35 assist. Till kommande säsong har dock den snabbskrinnande forwarden lämnat Umeå för Boden och där kommer han med all säkerhet fortsätta ösa in poäng i vinter.

9. Adam Hirsch, Dalen

Adam Hirsch har varit en flyttfågel sedan han lämnade juniorhockeyn och Brynäs organisation. Innan han lämnade hann han med tio SHL-matcher och gjorde 49 poäng på 45 juniormatcher. Därefter väntade Blekinge och Kallinge/Ronneby. Hirsch stod för 18 poäng under sin första säsong som senior men kände sig ändå inte nöjd. Flyttlasset gick till Södermanland och Nyköping där Hirsch var en av lagets absolut bästa spelare förra säsongen. 29 poäng på 40 matcher blev det. Nu har flyttlasset gått ännu en gång och nästa destination är HC Dalen i de småländska skogarna. Det kan vara ett bra steg för Hirsch där han kommer bli en ledande spelare och få mycket speltid.

8. Max Lalander, Lindlöven

En annan personlig favorit tar sig in på listan över Hockeyettans bästa forwards. Lindlövens viktigaste spelare de senaste åren. Tyvärr tvingades han avbryta förra säsongen på grund av en elakartad huvudskada. Men nu är Lalander tack och lov på benen igen och kommer att inleda säsongen i Lindlöven för sjunde säsongen i rad, och går in på sin åttonde säsong i klubben. De tre senaste har han varit assisterande kapten och han kommer göra sitt yttersta för att ta sitt Lindlöven till Allettan även kommande säsong.

7. Petter Mäkitalo, Piteå

En av Piteås bästa spelare förra säsongen var Petter Mäkitalo. Karriären inleddes i Skellefteå AIK och han hann med juniorlandskamper för både U16 och U17 landslaget innan han reste över pölen för att testa på livet i USA. Där blev det bara en säsong och när han kom hem till Sverige hamnade han i Piteå. Där har han levererat poäng i en stadig ström under tre av de senaste fyra säsongerna. Han har dessutom hunnit med en i Borlänge. Men förra säsongen var det Piteå som gällde på nytt och då blev det 33 poäng på 30 matcher från Mäkitalo. Nu siktar både han och Piteå på en bättre säsong och Mäkitalo har potential att stänka in över 40 poäng under en säsong om han får vara skadefri.

6. Ryker Leer, Nybro

Kanadensaren Leer kom till ö-laget Visby förra säsongen och presenterade sig omgående. Han visade att han visste var målet fanns och gjorde 45 poäng på 47 matcher för Visby/Roma. Nu har han flyttat till fastlandet och ska den här vintern försöka göra avtryck i Liljas Arena. Något han med all säkerhet kommer att lyckas med. Leer är en typisk sniper som vet hur man gör för att avgöra matcher. I rätt omgivning kommer Leer producera en mängd poäng och se till att Nybro tar sig längre än förra säsongen.

5. Björn Jonason, Huddinge

När det pratas poängspelare i Hockeyettan är Björn Jonasson ett ständigt återkommande namn. Den lille snipern har näsa för mål och har under alla sina år i Hockeyettan levererat gott om poäng för sina klubbar. Totalt har Jonasson gjort 514 poäng på 468 matcher i division ett. Sedan säsongen 16/17 har Jonasson varit en av Huddinges bästa attraktioner och vissa matcher har han själv gjort entrépengen värd. Jonasson kommer även i år vara en ledande spelare i Huddinge och han har gott om tricks i sin repertoar för att lura motståndare och målvakter.

4. Eric Gustafsson, Nybro

Att Eric Gustafsson skulle lämna Tranås för en seriekonkurrent var det nog ingen som räknade med. Men till den här säsongen har han gjort just det. Istället för den svart/vit/gula tröjan så blir det svart/rött och Nybro. Efter 410 matcher i Tranås tröja så har Gustafsson valt att testa vingarna i Nybro Vikings och han kommer med all säkerhet göra avtryck i Liljas Arena i vinter. Gustafsson har en bra blick för spelet och är skicklig på att hålla undan motståndare. Han är tuff att ta pucken ifrån och han kommer göra Nybro till ett bättre hockeylag i vinter.

3. Marcus Paulsson, Mörrum

Lika självskriven på listan som flera andra spelare. Mörrums assisterande lagkapten klev in i laxarnas lag förra säsongen och stänkte in 40 pinnar på 28 matcher. Inte illa för en ”gubbe” på 36 år. Han avslutade säsongen två serier högre upp i SHL med Växjö Lakers. Där blev det 17 matcher och fem poäng. Paulsson har gott om erfarenhet och har bland annat över 400 SHL matcher, slutspel inräknat, plus knappt 200 matcher i Allsvenskan. Marcus Paulsson kommer att få dra ett tungt lass i Mörrum i vinter också men är det någon som kan göra det så är det Paulsson.

2. Victor Andersson, Vallentuna

Att inte ha med Victor Andersson på den här listan vore naturligtvis tjänstefel. Han har under hela sin karriär sprutat in poäng i parti och minut och han kommer med all säkerhet göra det även i vinter för nya klubben Vallentuna. Förra säsongen spenderade Andersson i Huddinge och gjorde 49 poäng på 42 matcher. Han kommer vara viktig för att Vallentuna ska ta sig långt i vinter och får han vara hel och skadefri så kan det mycket väl bli han som skjuter Vallentuna till Allettan i vinter.

  1. Markus Persson, Borlänge

Hela Hockeyettans poängkung de senaste säsongerna är självskriven på en lista över de 15 vassaste yttrarna i ligan. Markus Persson har under de senaste två säsongerna i Borlänge stänkt dit 129 poäng på 78 matcher. Ett helt okej facit och Markus Persson bär sitt Borlänge under de tuffa matcherna.

Lämna ett svar