Yttrarnas topp 15 del 2

Målvakter, backar och centrar är redan avklarade i Krister Holms listning av de främsta aktörerna i hockeyettan. Då blir det rätt naturligt att yttrar står näst på tur. Då det finns två positioner för dom att slåss om i en femma så utsåg han sina 15 favoriter denna gång. Och för att vår nye medarbetare Kristoffer Bennemyr ska få bekänna färg så kommer ni också få ta del av hans favoriter denna gång. Trevlig läsning!

15. Henrik Eriksson Borås HC

Eriksson har förvisso hunnit fylla 32 år men det tycks inte stoppa honom när det kommer till att leverera för sitt Borås. Nya tränaren Johan Hellström har en självklar ledare med näsa för mål här och Eriksson kan bli tungan på vågen för Borås i den tuffa söderserien i vinter. Gjorde förra säsongen 47 poäng på 36 matcher och säsongen innan i Hockeytvåan var produktionen 42 på 25 matcher.

14. Alexander Henriksson Skövde IK

Skövdes bästa spelare de senaste åren bör vara en självklarhet för en Skövdesupporter att skicka in på listan. Och om sanningen ska fram så var det här ett av de enklaste valen på listan. Henriksson har blommat ut till en riktig poängspruta och gjorde förra säsongen 34 poäng på 36 matcher och utsågs till Årets spelare i klubben av supportrarna. Hade anbud från så väl ligakonkurrenter som från Allsvenskan men valde att stanna kvar i moderklubben för att ta laget i sitt hjärta tillbaka till den absoluta toppen av Hockeyettan.

13. Victor Romfors IF Troja/Ljungby

Victor Romfors är en personlig favorit att se på en ishockeyrink. Romfors kan göra det oväntade och kan utmana vilken motståndarback som helst när han är på rätt humör. Poängproduktionen har inte alltid kommit upp i den nivå som finns inom honom men i rätt omgivning i Troja/Ljungby så kan det mycket väl bli mer än 29 poäng den kommande säsongen.

12. Martin Pärna Halmstad Hammers

Martin Pärna var en del av den fruktade kedjan Pärna-Borg-Berling säsongen 17/18. Då gjorde Pärna 49 poäng på 33 matcher. Säsongen efter blev dock ingen succé. Pärna hade svårt att hitta rätt i omgivningarna och provade på spel i både Vimmerby och Mariestad innan han vände tillbaka till Halmstad där poängen började trilla in på nytt. Förra säsongen höll han sig i Halmstad och visade att det är där han är som bäst. 39 poäng på 42 matcher och en starkt bidragande orsak till att Halmstad tog sig hela vägen till Hockeyettanfinalen.

11. Pelle Hedlund Grums IK

Grums poängkung Pelle Hedlund är fortfarande bara 23 år men har redan fått gott om ögon på sig från andra klubbar, under några timmar var han rent av klar för en seriekonkurrent under sommaren. Men till slut konstaterade alla parter att ett gällande kontrakt fanns och det kommer bli oerhört spännande att se hur det påverkar både Grums som Hedlund själv under säsongen. Förra säsongen fick Hedlund sitt riktiga genombrott i klubben och gjorde 34 poäng på lika många matcher för sin klubb. Han hann dessutom med en utlåning till så väl Karlskoga (sju matcher) och Karlskrona (sju matcher) under säsongen.

10. Anton Tano Bodens HF

Den lille snabbskrinnaren från Kiruna har under flera år varit en producerande spelare i alla klubbar han representerat. De senaste två har klubben hetat Teg och där har Tano levererat 80 poäng fördelat på 45 mål och 35 assist. Till kommande säsong har dock den snabbskrinnande forwarden lämnat Umeå för Boden och där kommer han med all säkerhet fortsätta ösa in poäng i vinter.

9. Adam Hirsch HC Dalen

Adam Hirsch har varit en flyttfågel sedan han lämnade juniorhockeyn och Brynäs organisation. Innan han lämnade hann han med tio SHL-matcher och gjorde 49 poäng på 45 juniormatcher. Därefter väntade Blekinge och Kallinge/Ronneby. Hirsch stod för 18 poäng under sin första säsong som senior men kände sig ändå inte nöjd. Flyttlasset gick till Södermanland och Nyköping där Hirsch var en av lagets absolut bästa spelare förra säsongen. 29 poäng på 40 matcher blev det. Nu har flyttlasset gått ännu en gång och nästa destination är HC Dalen i de småländska skogarna. Det kan vara ett bra steg för Hirsch där han kommer bli en ledande spelare och få mycket speltid.

8. Max Lalander Lindlövens IF

En annan personlig favorit tar sig in på listan över Hockeyettans bästa forwards. Lindlövens viktigaste spelare de senaste åren. Tyvärr tvingades han avbryta förra säsongen på grund av en elakartad huvudskada. Men nu är Lalander tack och lov på benen igen och kommer att inleda säsongen i Lindlöven för sjunde säsongen i rad, och går in på sin åttonde säsong i klubben. De tre senaste har han varit assisterande kapten och han kommer göra sitt yttersta för att ta sitt Lindlöven till Allettan även kommande säsong.

7. Petter Mäkitalo Piteå IF

En av Piteås bästa spelare förra säsongen var Petter Mäkitalo. Karriären inleddes i Skellefteå AIK och han hann med juniorlandskamper för både U16 och U17 landslaget innan han reste över pölen för att testa på livet i USA. Där blev det bara en säsong och när han kom hem till Sverige hamnade han i Piteå. Där har han levererat poäng i en stadig ström under tre av de senaste fyra säsongerna. Han har dessutom hunnit med en i Borlänge. Men förra säsongen var det Piteå som gällde på nytt och då blev det 33 poäng på 30 matcher från Mäkitalo. Nu siktar både han och Piteå på en bättre säsong och Mäkitalo har potential att stänka in över 40 poäng under en säsong om han får vara skadefri.

6. Ryker Leer Nybro Vikings

Kanadensaren Leer kom till ö-laget Visby förra säsongen och presenterade sig omgående. Han visade att han visste var målet fanns och gjorde 45 poäng på 47 matcher för Visby/Roma. Nu har han flyttat till fastlandet och ska den här vintern försöka göra avtryck i Liljas Arena. Något han med all säkerhet kommer att lyckas med. Leer är en typisk sniper som vet hur man gör för att avgöra matcher. I rätt omgivning kommer Leer producera en mängd poäng och se till att Nybro tar sig längre än förra säsongen.

5. Björn Jonasson Huddinge IK

När det pratas poängspelare i Hockeyettan är Björn Jonasson ett ständigt återkommande namn. Den lille snipern har näsa för mål och har under alla sina år i Hockeyettan levererat gott om poäng för sina klubbar. Totalt har Jonasson gjort 514 poäng på 468 matcher i division ett. Sedan säsongen 16/17 har Jonasson varit en av Huddinges bästa attraktioner och vissa matcher har han själv gjort entrépengen värd. Jonasson kommer även i år vara en ledande spelare i Huddinge och han har gott om tricks i sin repertoar för att lura motståndare och målvakter.

4. Eric Gustafsson Nybro Vikings

Att Eric Gustafsson skulle lämna Tranås för en seriekonkurrent var det nog ingen som räknade med. Men till den här säsongen har han gjort just det. Istället för den svart/vit/gula tröjan så blir det svart/rött och Nybro. Efter 410 matcher i Tranås tröja så har Gustafsson valt att testa vingarna i Nybro Vikings och han kommer med all säkerhet göra avtryck i Liljas Arena i vinter. Gustafsson har en bra blick för spelet och är skicklig på att hålla undan motståndare. Han är tuff att ta pucken ifrån och han kommer göra Nybro till ett bättre hockeylag i vinter.

3. Marcus Paulsson Mörrums GoIS

Lika självskriven på listan som flera andra spelare. Mörrums assisterande lagkapten klev in i laxarnas lag förra säsongen och stänkte in 40 pinnar på 28 matcher. Inte illa för en ”gubbe” på 36 år. Han avslutade säsongen två serier högre upp i SHL med Växjö Lakers. Där blev det 17 matcher och fem poäng. Paulsson har gott om erfarenhet och har bland annat över 400 SHL matcher, slutspel inräknat, plus knappt 200 matcher i Allsvenskan. Marcus Paulsson kommer att få dra ett tungt lass i Mörrum i vinter också men är det någon som kan göra det så är det Paulsson.

2. Victor Andersson Vallentuna IF

Att inte ha med Victor Andersson på den här listan vore naturligtvis tjänstefel. Han har under hela sin karriär sprutat in poäng i parti och minut och han kommer med all säkerhet göra det även i vinter för nya klubben Vallentuna. Förra säsongen spenderade Andersson i Huddinge och gjorde 49 poäng på 42 matcher. Han kommer vara viktig för att Vallentuna ska ta sig långt i vinter och får han vara hel och skadefri så kan det mycket väl bli han som skjuter Vallentuna till Allettan i vinter.

  1. Markus Persson Borlänge HF

Hela Hockeyettans poängkung de senaste säsongerna är självskriven på en lista över de 15 vassaste yttrarna i ligan. Markus Persson har under de senaste två säsongerna i Borlänge stänkt dit 129 poäng på 78 matcher. Ett helt okej facit och Markus Persson bär sitt Borlänge under de tuffa matcherna.

Kristoffer Bennemyr

Lämna ett svar