Horndal om publik på läktarna

Det är ungefär en och en halv månad kvar till seriepremiär i Hockeyettanserierna, men trots det så vet vi fortfarande inte hur det blir med eventuell publik på läktarna.

KM Hockey ringde upp ligachefen Mats ”Horndal” Johansson för att höra om de fått några besked från det mötet Svenska Ishockeyförbundet hade med Kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind.

– Vi har fått vara med i dialogen hela vägen men vi var inte med på mötet som Hockeyförbundet hade, sen har vi inte fått speciellt mycket information av vad som framkom på mötet, men det är klart att vi vill spela inför publik under säsongen, säger Mats ”Horndal” Johansson.

För många av klubbarna i Hockeyettan kommer det bli stora hål i plånboken om man inte får ta in publik på matcherna, det är det nog ingen som betvivlar. Men när ett besked kan komma i just den frågan är det bara Amanda Lind och regeringen som har vetskap om.

– Vi har fortfarande ett samarbete med ATG och Kanal 75 så alla klubbar kommer att webbsända sina matcher, berättar Mats ”Horndal” Johansson.

Hur stor är risken att klubbar kommer gå omkull om de inte får släppa in publik under säsongen?

– Det är klart att den risken finns, det handlar inte bara om biljetter utan att försäljning i diverse caféer och souvenirshopar under matcherna som klubbarna blir av med också, så det är klart att alla är beroende av publik på läktarna, säger Mats ”Horndal” Johansson.

Att det pågår en pandemi har givetvis inte undgått någon och Svenska Hockeyförbundet tillsammans med de olika ligorna har tagit fram ett protokoll med diverse punkter på som alla lag ska följa under säsongen, där både spelare, ledare och publik finns med. Det protokollet är överlämnat till både polis och regeringen i hopp om att publikrestriktionerna ska lättas.

– Det är en mängd olika punkter, men vi har inte satt något antal utan det kan bli en viss procent som lagen får släppa in, beroende på arenans kapacitet, berättar Mats ”Horndal” Johansson som ändå låter positiv när han pratar om det.

Vad händer om några lag får sjuka spelare under säsongen?

– Det är en fråga vi jobbar stenhårt med att hitta en lösning på, vad händer om spelare insjuknar på morgonen? Vill motståndarna spela om de vet att det finns sjukdomsfall i motståndarlaget? Vill domarna döma om de vet att det finns smitta i något av lagen? Det är en hel del vi har att jobba med, men jag är optimistisk och tror vi hittar lösningar om det skulle bli så, säger Mats ”Horndal” Johansson.

På lördag håller Hockeyettan sitt uppskjutna årsmöte och ligachefen räknar med att det blir ett lugnt årsmöte.

– Ja det har varit ”städat” alla andra år så det blir nog inga större diskussioner i år heller, säger Mats ”Horndal” Johansson.

Till den här säsongen har dessutom ett nytt slutspel röstats fram och det är ”Horndal” väldigt nöjd med.

– Ja det är jag, det känns som ett spännande upplägg med ett slutspelsträd och att vi som enda liga har kvar kvalserien. Sen får vi se om det blir en succé eller ett fiasko men jag tror mycket på det här upplägget, avslutar Mats ”Horndal” Johansson.

Lämna ett svar