Sportchefsintervjun – Skövde IK

Av vissa anledningar så uteblev intervjun med Skövde IK:s sportchef när Skövde presenterades, men nu tar vi igen skadan genom att göra en intervju i efterhand.
Skövde tog ett kliv framåt säsongen som gick och tog sig relativt bekvämt till allettan. Väl där så räckte man inte riktigt till och missade playoffspel med en niondeplats. Nu siktar man högre och gör det med en till stora delar intakt trupp. Anders Lundström är både klubb- och sportchef i klubben.

Hur länge har du jobbat som sportchef?

Det är väl andra säsongen kan man säga nu.

Hur ser du på er föregående säsong?

När vi gjorde bokslutet så tyckte vi att det var en ok säsong. Hösten var helt ok men vi var lite besvikna på en period på 5-7 matcher i mitten av allettan där vi kastade bort playoffet. Målsättningen var att nå allettan, men väl där var vi besvikna på att vi inte tog oss vidare då vi ställde till det för oss mitt i serien. Vi startade allettan med hög produktion framåt och vi släppte också in mycket, sedan sänktes båda delarna men framåt tappade vi mer och det tog för lång tid att vända. Vi fastnade i problemen och i allettan kostar det om man blir en för lång dipp och vi hade 5-6 veckor där vi hamnade på hälarna och hade sedan svårt att ta oss ur det och framför allt var vi mer krampaktiga i spelat med puck. Det släppte, men för sent.

Var det något nyförvärv som du tyckte utmärkte sig extra?

Vi var nöjda med de flesta av de nya, och vi tyckte vi hade en hög med spelare som vi upplevde tog stora kliv under säsongen. Max Kardewall var ett exempel på nyförvärv som tog steg men jag skulle också vilja räkna in Adam Thilander som ett nyförvärv då han inte spelade inte så mycket säsongen innan. Men det var ingen so föll ur ramen, det var lite otur på Bok som fick en skada tidigt och missade stora delar av säsongen.

Hur har Corona påverkat er satsning inför kommande säsong?

Egentligen så var vi klara med en stor del av truppen tidigt, redan innan Corona bröt ut så var avtalen klara redan och en plan satt för hur resten av truppen skulle se ut. Men visst påverkar den oss liksom alla andra. Den sätter ekonomin lite ur spel och a-laget i synnerhet har fått tänka till och hålla i pengarna och se över möjligheter att hålla nere kostnaderna. Det är något vi har gjort under ett antal år redan, och det funkar bättre nu, men att satsa är tufft, speciellt som vi hade avtalen klara redan. Vi har inte sagt upp några avtal utan mer reglerat det vi kunnat reglera. Handla billigt och hålla nere kostnaderna. Vi har bland annat gått från heltidsanställd tränare till en deltidsanställd. Men hur mycket det påverkar vet man inte.

Har ni någon speciell klausul i era spelarkontrakt med anledning av Corona?

Vi har en ständig dialog med spelarna hur det ska fullföljas beroende på hur läget ser ut och vi är överens om hur det ligger till. Men vi kommer inte gå ut med hur det ska lösas utåt i nuläget, men vi har som sagt var haft en diskussion med spelarna om vad som händer om säsongen blir inställd.

Har Corona påverkat marknaden något?

Vi har faktiskt fått mer påringningar än tidigare om det sedan beror på fasen vi är i just nu att vi bygger upp ett spännande lag som gör att vi är intressanta eller om det finns mer spelare på grund av att utlandet inte skrivit några kontrakt kan jag inte säga, men jag har inte märkt någon minskning i antalet påringningar snarare tvärtom.  Men snackar man med agenterna så säger de att det varit väldigt lugnt, speciellt med avtal utomlands, vilket ju är naturligt. Så visst har det påverkat marknaden i stort men inte för vår del.

Hur långt har du kommit i lagbygget inför kommande säsong?

Vi är i stort sett klara, vi har några avtal klara som ska ut och vi har någon position vi funderar kring, någon forward ytterligare och kanske någon på målvaktssidan, men vi är trygga med det vi har och skulle kunna starta med det.

Är det några spelare i föregående säsongs trupp som ännu inte skrivit på som du gärna förlänger med?

Vi för diskussioner med någon om förlängning men det blir inte mer än den. Men vi har också två avtal som ska släppas och som sagt var en vi diskuterar med.

Är det någon förlängning du är extra nöjd med?

Vi har känt i ledningen att vi har ett intressant och utvecklingsbart lag, det är dags att börja skörda frukterna av att ha många spelare födda -95-97. Men vi hade en del tvåårskontrakt på Thegekl och Thilander som var sköna, men det är också trevligt att en sådan som Jesper Emanuelsson väljer att stanna, och det känns som att det finns en framtidstro, då vi fått behålla många. Det är flera som borde varit intressanta för andra klubbar, som Alexander Henriksson, Jesper Emanuelsson och Jonathan Ström.

Har ni tappat någon spelare ni gärna behållit?

Det är klart att i den bästa av världar hade jag kanske behållit både Jonas Nyman och Viktor Andersson, men det är som det är. Men i det stora hela är jag nöjd med det vi fått behålla. Sedan har det med bredden att göra också, vi avslutade säsongen med 17 forwards, och då måste man släppa några naturligt. Nyman ville vidare och vi önskar honom lycka till, det är en bra spelare som gick vidare.

Hur stor trupp siktar ni på att ha?

Vi siktar på 14 forwards, 8 backar och 2 målvakter, plus minus någon forward

Vad har klubben för målsättning långsiktigt?

Klubben har sagt att vi först och främst ska stabilisera upp klubben ekonomiskt och sportsligt. Sedan har våren och det som hänt påverkat långssiktigheten givetvis, men långsiktigt är målet att vi ska bli bättre för varje år och vi liksom många andra klubbar med våra förutsättningar drömmer givetvis om att nå allsvenskan.

Vad ser du som en realistisk målsättning för säsongen som kommer?

Jag tycker nog att vi bör ta ett kliv till och bli bättre än förra säsongen och det borde innebära att vi kommer bättre än plats 9 i allettan. Vi kan inte vara nöjda med att gå bakåt och då bör vi nå playoff.

Vad talar för er?

Jag har en bra grupp med spelare som varit ihop ett tag nu då vi fått behålla stommen. Många andra klubbar har sena avtal medan vi har en trupp som har tränat ihop hela sommaren då många varit kvar i Skövde. Sedan har vi kvaliteter i laget som kan gör att vi tar ett kliv till. Vi har en intressant trupp, inte gammal, inte ung, men vi har lite mer rutin och många egna killar så vi har mycket som talar för oss. Sedan har vi bra testvärden och är bra tränade och brinner för det, det kommer aldrig gå om man inte brinner för det.

Hur väl känner du till övriga lag i västra ettan?

Jag har bra koll!

Vilka lag i västra ettan tror du når allettan?

Bois, Borlänge och vi, sedan vet jag inte riktigt. Det är svårt att välja. Forshaga ser intressanta ut, men de har många nya. Överlag i västra ettan är det många lag som förbättrat sina lag. Också Sura ser bättre ut och man ska inte underskatta Nyköping och Grums som alltid gör det bra. Så det är 5-6-7 klubbar det står emellan men vi Bois och Borlänge tar sig dit. Men sedan kan det bli något överraskningslag.  

Vilka tre spelare i andra västra ettanlag skulle du vilja ha i din trupp?

Oj! Det var en svår fråga! Jag tror många lag inte skulle tacka nej till ”Pajen” (Markus Persson, Borlänge), han är svår att gå förbi. Sedan har jag en kärlek till ”Dogge” (Douglas Lögdal, Bois) med, det är en väldigt bra hockeyspelare som håller en extremt hög nivå även när han är dålig. Sedan finns det fler också, men jag skulle vilja säga Måns Krüger, även om han inte är valbar, alla vill ha en lirare i laget!

Lämna ett svar