Sportchefsintervjun – Malung

Malung går nu in på sin tredje hockeyettansäsong i rad. Som nykomlingar överraskade man positivt och hängde kvar i serien tämligen komfortabelt men förra säsongen så gick det sämre och man skulle fått kvalspela sig kvar om inte säsongen avbrutits. Till kommande säsong så har man också drabbats av tunga ekonomiska avbräck, ändå är det en optimistisk sportchef i Malung, ”Börs-Erik” Eriksson som berättar om sitt lag.

Hur länge har du jobbat som sportchef?

Jag är inne på mitt sjätte eller sjunde år. Jag har varit med ända sedan omstarten i föreningen. Vi är en sportgrupp med fyra killar som varit med från starten och alla är kvar. Vi har lite olika funktioner, men jag är ansvarig för det sista ordet med kontrakt och förhandlingar.

Hur ser du på er föregående säsong?

Det var en besvikelse, jag tyckte att vi hade ett bättre och mer erfaret lag än premiäråret i ettan. Vi hade fler individuellt skickliga spelare, men lyckades inte få ihop gruppen. Spelarna kom inte upp på den nivå som de kunde ligga på, så det var en missräkning. Vi försökte vända på alla stenar för att få till känslan men det klickade inte riktigt i. Men så är det i idrottsvärlden, ibland går det och ibland inte. Målet var ju att vara bättre än året innan, inte så att vi skulle gå upp i allsvenskan, men vi ville vara högt upp i fortsättningsserien och det var vi inte så det är klart det var en missräkning. Sedan fick säsongen ett abrupt slut efter att vi precis bytt tränarkonstellation som fick tillbaka glädjen i laget, annars kände vi att vi var på gång och att vi fixat en kvalserie, men nu blev det som det blev.

Var det något nyförvärv som du tyckte utmärkte sig extra?

Vi fick in Kristian Ferletak sent, och han hade ingen svensk historik tidigare så han blev det största utropstecknet. Han är värd att få chansen i en klubb högre upp i hierarkin för att få se om han kan få ut mer, han har ju också ambitioner att ta sig uppåt i seriesystemet. Han hade en enorm energi.

Hur har Corona påverkat er satsning inför kommande säsong?

Vi hade olika scenarion när vi la budgeten och vi såg vart det skulle barka i april. Så vi har fått se över alla kostnader och intäkter för att bygga truppen, så det har påverkat oss mycket i dagsläget. Sedan får vi se hur det blir framöver med direktiven som följer med Corona. Vi tappade vår särskilt största inkomstkälla när dansbandsveckan inte blev av och då försvann 1/3-del av intäkterna och det är klart att det påverkar. Detsamma gäller de samarbetspartner vi har som är lite osäkra på hur mycket de vågar satsa, men hur det blir där är ju inte klart än. Men vi har jobbat utefter den lägre budgeten vi la när vi byggt laget.

Har ni någon speciell klausul i era spelarkontrakt med anledning av Corona?

Ja det har vi, en force majeure-klausul. Det är väl lite av en självklarhet kan jag tycka ifall det inträffar något oförutsett, det har vi haft tidigare med.

Har Corona påverkat marknaden något?

Jag tror det inte var någon som trott att vi kunde köra på som tidigare men jag har uppfattat att man tvingats sänka ersättningarna på grund av osäkerhet kring intäkterna under säsongen. Så även om det inte finns licenskrav så kommer det ju en säsong efter och då lär kraven komma tillbaka, så man vill ju inte riskera sin ekonomi. Generellt så upplever jag att det är mer rörelse på spelarmarknaden och spelare som kanske inte fått den ersättning man fått tidigare då valt klubbar som ligger närmare hemtrakten. Vissa har spelat med bra ersättning och får man inte det så kanske man vänder hemåt och får ett bra jobb där istället, man har ju lättare med kontakter och så där.

Hur långt har du kommit i lagbygget inför kommande säsong?

Vi är i praktiken klara på målvakts- och backsidan, vi har två klara kontrakt som inte är släppta än, det är två backar som presenteras inom kort och en åttonde backplats som är vikt för juniorbackar. Det är så vi vill ha det. På forwardssidan har vi lite öppet, Emil Ax valde precis att studera så det öppnar en plats och vi ska nu ha in två forwards till innan vi är nöjda. Men vi har en bra träningsgrupp då vi har duktiga juniorer också och det är 2½ månad kvar till seriepremiären så vi fyller truppen inom närmaste tiden.

Är det några spelare i föregående säsongs trupp som ännu inte skrivit på som du gärna förlänger med?

Vi har alltid dialog med de inhemska spelarna som inte skrivit på. Det kan komma förändringar i livssituationen som gör att de är osäkra på om de orkar satsa vidare, men då håller vi dörren öppen ifall de får suget tillbaka. Emil Ax väntade vi på framför allt, men han väljer nu att studera och Daniel Söderlund kanske inte ska spela, men där hoppas vi att suget kommer tillbaka.

Är det någon förlängning du är extra nöjd med?

De trotjänare vi haft. De yngre är ofta väldigt flyktiga. Är man inte från orten är det ofta svårt att behålla dom mer än två säsonger, sedan har de inte ro i kroppen utan vill prova på något nytt. Men jag är glad att vi fått behålla Gustav Grankvist och Viktor Wåhleman. Har man spelare som varit med under några år så är det klart man vill bygga laget kring dom. Sedan Emil Knuts och Mårten Dalmans som varit med hela resan, det är roligt att de vill vara kvar och spela här och det är roligt att de är med från omstarten för sex år sedan. Sedan är vi glada över målvakten Isac Olsson stannat också, han har instrumenten att ta flera steg, det är alltid svårt första säsongen.

Har ni tappat någon spelare ni gärna behållit?

Ferletak och Emil Ax hade jag ju gärna behållit, det är dom två tyngsta tappen, de andra kommenterar jag egentligen inte. Men det var killar som var duktiga och som har en växel till att lägga i.

Hur stor trupp siktar ni på att ha?

8 backar som jag sa och 13-14 forwards, där den sista platsen är en utbildningsplats. Plus två målvakter och juniormålvakt.

Vad har klubben för målsättning långsiktigt?

Redan för sex år sedan vid omstarten så var målsättningen att ta oss till hockeyettan och väl där skulle vi försöka bli ett stabilt hockeyettanlag. Men det är alltid svårt, det kostar pengar och kräver mycket av organisationen och det haltade lite förra säsongen idrottsligt. Men organisationen är på hockeyettannivå tycker jag. Men det tar tid att bygga stabilitet och trygghet kring en förening. Är man ett nytt hockeyettanlag är man inte så attraktiv när spelare väljer klubb, utan de söker etablerade klubbar och de vill ha en klubb med bra förutsättningar. Vi är en liten förening som ligger långt ifrån alla större orter och det är lite motstånd att ta sig hit, men spelare trivs hos oss bara de kommer hit.

Vad ser du som en realistisk målsättning för säsongen som kommer?

Realistiskt är det att hamna bättre än förra säsongen. Jag tror inte vi har ett sämre lag, vi hade kanske mer spets då, men vi har en bredare trupp där vi kan sprida målskyttet, så ambitionen är högre. Men jag tror inte vi kommer att nå allettan, men vi ska kriga om platserna i vårserien.

Vad talar för er?

Det är en ny tränare som ger ny energi. Vi har också ett nytt spelsystem med det spelarmaterial vi har idag. Vår nya tränare Per Lundell tittar på hur vi ska spela med materialet vi har idag med lite förändringar så det ska bli en intressant säsong. Nu är det tredje säsongen på nivån så vi har lärt oss hur vi ska spela för att vinna matcher och känner motståndet bättre. Vi går på is på måndag den 3/8 och har en uppstartsvecka där.

Hur väl känner du till övriga lag i västra ettan?

Det har varit en stor omsättning av spelare till i år, så jag har inte så bra koll på hur det ser ut exakt i trupperna. Men topplagen kommer att fortsätta vara topplag i år också. Borlänge och Mariestad först och främst även om Mariestad har gått igenom en generationsväxling, men dom kommer vara där. Lindlöven tror jag också kommer vara där.

Vilka lag i västra ettan tror du når allettan?

Jag tror Borlänge, Mariestad och Lindlöven tar sig dit som sagt. Sedan Grums har alltid lyckats ta sig dit det senaste och Forshaga ser jag som ett utropstecken även om de har många nya spelare, men jag tror de tar sig dit också.

Vilka tre spelare i andra västra ettanlag skulle du vilja ha i din trupp?

Då skulle jag vilja ha Lindlövens Jesper Broeng som jag tycker är en fantastiskt duktig back. Markus Persson är ju otroligt duktig han med. Sedan han i Grums, Pelle Hedlund, det är väl tre spelare som sticker ut kan jag tycka.

Lämna ett svar