Sportchefsintervjun – Nyköpings SK

Nyköping mönstrade ett på papperet riktigt starkt lag säsongen som gick under namnkunnige Fredrik Mälbergs ledning. Hösten blev dock en stor missräkning och Mälberg fick avgå vilket innebar ett stort lyft för laget och man skakade verkligen om Nybro i playoffspelet. Nu lämnar en hel del spelare och Magnus Eriksson i Nyköpings sportgrupp har ett styvt jobb att få ihop ett nytt lag.  

Magnus Eriksson: Hur länge har du jobbat som sportchef?

För det första så har jag inte titeln sportchef utan är ordförande i sportgruppen. Där har jag jobbat sedan Nyköping kom tillbaka i hockeyettan (inför säsongen 17/18. red anm), och jag var ordförande i Gripen efter omstarten och sedan styrelseledamot med a-lagsuppgifter. Förra säsongen hade Mälberg hand om sportfrågorna men när Mälberg fick gå kom jag in mer aktivt igen. Vi har ingen uttalad sportchef utan en sportgrupp där jag och Lennie (Eriksson, ny tränare) sköter rekryteringen kring a-laget. Vi har en öppen dialog där vi pratar ihop oss och där han har mycket att bidra med vad gäller val av spelare medan jag sköter själva kontraktsskrivningarna.

Hur ser du på er föregående säsong?

Vi gjorde en omorganisation som vi trodde på inför förra säsongen med Fredrik Mälberg i spetsen, och även om vi inte var nöjda med resultaten så tycker jag att det sammantaget inte var så mycket fiasko över säsongen som det snackades om. Att vi inte gick till allettan var ju inte vad vi hoppades på givetvis, även om det också fanns andra orsaker till att Mälberg fick gå. Det var turbulent innan jul, men sedan knöt vi ihop säcken på ett bra sätt till slut och gick till playoff. Jag vet inte skillnaden på att ta sig dit bakvägen, det är svårt att säga. Men där gjorde vi det bra och var nära att slå ut Nybro som var ett av bästa hockeyettanlagen, de hade flyt med lite medstuds första matchen annars så… Så andra delen var mycket väl godkänd, men det var inget bra att missa allettan, vi hade ett starkt lag där inte alla fick ut det vi trott innan. Men efter Mälberg lämnade blev det väldigt bra.

Var det något nyförvärv som du tyckte utmärkte sig extra?

Vi fick in två bra målvakter tycker jag. Backarna vet jag inte riktigt, det är Robin Axbom som stack ut när han kom tillbaka, men annars ingen speciell bland backarna. Framåt så de som levererade var de som varit i Nyköping tidigare: Axelsson, Mörnsjö och Ivarsson Hamberg. Hirsch var väl den av nyförvärven som höll jämnast nivå. Sedan dess har vi haft en hög omsättning på spelare och det är väl inget man önskar sig egentligen, men egentligen är det bara två av spelarna som lämnat som vi verkligen ville ha kvar. Toppnamnen flyr skrivs det, men inte säkert att vi hade jobbat på att få ha kvar någon av dom mer än Rodling och Mörnsjö. De andra var bra namn, men dom levererade inte.

Hur har Corona påverkat er satsning inför kommande säsong?

A-laget hade spelat färdigt, men vi fick ändå en riktig käftsmäll då vi hade flera andra arrangemang som fick ställas in, bland annat junior-sm, men också fler andra stora cuper. Så det var mycket pengar vi tappade och det har slagit hårt, under en period mars till maj visste vi inte ens vart det skulle ta vägen. Så i det skedet fick vi lägga locket på. Allt vi hade satt var ledarstaben och ett par namn till men i övrigt fick vi avvakta. Nu vet vi förutsättningarna på ett bättre sätt och har fått anpassa verksamheten efter det. Vi fick pengar från RF som var viktiga för oss, men det var bara hälften av det vi förlorat och ansökt om, så det är inga pengar vi kan spetsa a-laget med utan de är mer för att avsluta det som varit. Nu får vi se hur det blir till hösten med publik och så vidare, men vi har redan innan vi vet det fått göra om och göra rätt inför säsongen som kommer. Vi är i alla fall väldigt nöjda med tränarlösningen där Lennie hela tiden var huvudspåret. Ove Holmberg har jobbat med honom tidigare och han går nu tillbaka till juniorerna så den konstellationen känns bra. Så tränarna är ingen som påverkats av Coronan, men vi har fått skära ner på spelarbudgeten.

Har ni någon speciell klausul i era spelarkontrakt med anledning av Corona?

Det har vi, kontrakten baseras på att serien startas i september och nu gör de inte det utan vi får se när den startar och när ersättningarna ska börja betalas ut. Men det är spelarna medvetna om så det blir nog inga konstigheter.

Har Corona påverkat marknaden något?

Ja verkligen! Spelare har tydligare valt att stanna på orter där de vet att de har jobb och ett boende, det är inte lika självklart att satsa på nya äventyr. Jobbet blir viktigare än vad man får för lön för hockeyn. Vi har haft kontakt med spelare som haft stora roller i sina lag men som kanske borde byta lag och miljö för att ta ett steg till, men där det har fallit på att de haft ett jobb och boende som gjort att de inte vågar lämna. Man märker också av situationen i Karlskrona och andra allsvenska lag inte är riktigt klara vilket gör att det avvaktas mer. De allsvenska lagen har tommare trupper än de brukar ha vid den här tiden.

Hur långt har du kommit i lagbygget inför kommande säsong?

Vi har kommit en bra bit, men vi är inte klara, Vid midsommar kände vi att vi har en grund, en stomme, och nu ska vi krydda med lite spets. På backsidan är Robin Axbom fortfarande aktuell och där kan jag lova att han inte spelar i någon annan hockeyettanklubb. Men han är till skillnad mot många andra hockeyspelare småbarnspappa och det gör att han måste tänka både en och två gånger innan han satsar på hockeyn. Han kan ju inte köra på en räkmacka utan ska han spela är det full satsning som gäller. Han kommer att få en stor roll för oss om han spelar. Gör han det inte har vi också en plan b. Vi ska också ha in ytterligare någon back till innan backsidan är komplett. Vi har några backar på try out, egna produkter som nu får en längre försäsong på sig att visa upp sig. Det är Adam Wagner, Jakob Kåbring och Adam Malm som ska bli spännande att se vad de går för. I övrigt av backar har vi kvar Daniel Olsson. Han är inte den backen som syns mest i poängprotokollet och inte heller den som gör de mest spektakulära tacklingarna, men han har en härlig karaktär och kommer bli en väldigt bra back i framtiden. Vi var tidigt på det klara med att vi ville förlänga med honom, Men först ska han bli en ledande back hos oss och det kommer han att bli. Emil Karlsson är en back som fick lägga av på grund av skada men nu är han helt återställd och har mer att ge. En fysiskt stor och tuff back. Albin Nordvall fortsätter också, han är också en stor och fysisk back som kom in när vi hade backbekymmer under säsongen. Han tar den rollen han får, han behöver inte spela 20 minuter och powerplay för att vara nöjd. Honom har vi haft en bra dialog med och han kan vi få ut mer av. Ett nyförvärv som vi haft ett öga på är Charlie Björlin som varit iväg och spelat juniorhockey på annan ort, men som kommer från Nyköping och då var det naturligt att kontakta honom. En offensiv back, skicklig och ett väldigt bekant namn för oss i Nyköping, hans pappa är ju en ikon här i staden. Isak Sandström var väldigt uppskattad i Modo, det är ingen poängback, men han underkastar sig skitjobbet med rätt karaktär. Det är överlag något vi gått mycket efter när vi byggt truppen. Man måste ha kvaliteter på isen och en bra utbildning, men vi har lagt mer vikt vid att lägga en grundlig research på att få rätt karaktärer. Det är väl inget unikt, men vi är ändå mer noggranna nu då det förra året gick lite fel på den punkten då vi mer tittade på den sportsliga kvaliteten, nu har vi tittat mer på karaktären.

Om vi fortsätter till målvaktssidan så kom Daniel Fahlström inte riktigt upp under hösten, men tog sig bra under våren. Nu har han rotat sig i Nyköping och trivs väldigt bra. Vi hade tidigt en dialog med honom och det är roligt att han fortsätter. I år kommer vi att ha ett lite annat upplägg med en lite mer uttalad förstamålvakt och då var det viktigt att ha kvar Daniel då vi vet vad han har för kvaliteter, en riktigt bra målvakt på nivån. Vi plockar också upp en målvakt underifrån, och då inte bara av ekonomiska orsaker utan vi ser också andra fördelar med ett sådant upplägg. Sebastian Wagner är en jättetalang med våra mått mätt och gjorde en stark säsong i juniorlaget säsongen som gick. Han har bra karaktär och stor självinsikt. Det ska bli himla kul att se honom och det blir en bra möjlighet för honom att få lära sig av Fahlström. Målvaktssidan känns bra.

Framåt så har vi kvar två duktiga centrar i Christian Axelsson och Albin Ivarsson Hamberg som kommer dra ett tungt lass. Axelsson har dock lite problem med ett knä och hade det också under säsongens om gick, men nu ska han om några veckor göra ett ingrepp där och rätta till det. Han kommer dock tillbaka till seriestarten ungefär och kommer då att vara bättre tränad än någonsin, han är byggd som en krigare. Vi vill ha en stabil centeruppställning, så vi har också plockat in Daniel Bergkvist som spelat collegehockey i tre säsonger. Han är en bra och härlig karaktär som visade bra prov på fystesterna direkt. Det är ingen poängspelare men han kommer bli supernyttig för oss, jag tror han kommer att bli ett utropstecken i vinter. Sedan kommer Daniel Andersson in också, en kille som spelade center i Färjestads superelitlag och som vann deras interna poängliga. Han hade flera anbud från andra lag, så det var kul att han väljer oss.

Om vi fortsätter med yttrarna så kom Oscar Skiöld under juluppehållet efter att inte ha spelat under säsongen och han var helt naturligt inte i toppform, men han visade upp sig fint under try outen. Han har offensiv spetskvalitet, det har han visat med snygga straffar bland annat, och med en ordentlig försäsong så kommer han att leverera. Vi har också fått tillbaka John Moberg, en riktig publikfavorit. En stockholmare som avslutade säsongen i Tyresö/Hanviken, men som annars spelade i Mörrum där han körde fast lite och inte fick så stor roll och inte hade så bra statistik. Så hade vi inte känt till honom tidigare hade vi kanske inte satsat på honom, men vi känner ju honom bra och vet vad han går för. Han sa det att han bestämt sig tidigt för att flytta hem till Stockholm men när han kände efter så var Nyköping mer hemma för honom, det var ju kul att han känner så! Han har haft några riktigt bra säsonger med Hamberg tidigare. David Ojamäe tar vi in från Tranås, en kille som är en poängspelare egentligen, en bra skytt som ska kunna vara en sniper för oss. Han har näsa för målet och rightare så på det viset liknar han ju Simon Rodling som vi tappar. Men så tuffa krav kanske vi inte ska ställa på honom att han ska vara lika framgångsrik som Simon, men gör han 80% av Rodlings mål så kan de andra göra resten. Förra säsongen var hans första i ettan och med en ny miljö så tror vi att han kan få ut mer än han fick sin första säsong efter återkomsten från USA. Oliver Stensson kom upp från j20 under förra säsongen och blev mer eller mindre given i laget. Det är en bra kille som kommer ta kliv under säsongen, en bra tvåvägsspelare. Har kanske ingen egenskap som sticker ut men det var inget snack om att vi skulle flytta upp honom. Martin Tyllander har levererat på juniornivå, en skridskoskicklig forward som kommer ta kliv. Adam By har try out-kontrakt, han har levererat i juniorerna och får chansen att visa upp sig.

Är det några spelare i föregående säsongs trupp som ännu inte skrivit på som du gärna förlänger med?

Axbom är den enda egentligen. En av de andra har redan klart med ny klubb, även om det inte är officiellt, och dom andra är inte intressanta.

Är det någon förlängning du är extra nöjd med?

Det är egentligen tre stycken: Fahlström, Axelsson och Ivarsson Hamberg. Och då kanske framför allt de första två då Ivarsson Hamberg är fostrad här och är mer lättövertalad på det viset, man vet var man har honom. .

Har ni tappat någon spelare ni gärna behållit?

Det är klart att Mörnsjö och Rodling var två spelare som vi gärna behållit. Det var lite våra spelare, det är här de tagit sina första kliv som seniorer, det är här de utvecklats och blivit bra namn. Det som är skönt är att ingen av dom lämnat för att det är något otalt eller ekonomiska orsaker. Rodling var vi närmare att få ha kvar men han ville byta miljö efter tre säsonger i klubben. Mörnsjö hade man förväntat sig se i ett annat lag än Grums kanske, men det handlade mycket om mjuka värden och han har fått ett upplägg där det är hockey till 110% som gäller. Så det är inget konstigt med det, vi har haft en bra dialog.

Hur stor trupp siktar ni på att ha?

Vi ska i alla fall ha 14 forwards är tanken, vi har en på try out. Vi ska också ha 8-9 backar, 8 på kontrakt och någon try out. Så det ska in lite spelare på framför allt forwardssidan. Men vi har ingen panik, det är inget nära just nu. Vi jobbar på i det tysta.

Vad har ni kvar att ta in i truppen?

Backsidan är det en back med mer offensiva kvaliteter vi är ute efter. En som kan vara en av backarna som spelar powerplay, gärna med rutin. Vi har många unga backar och man vill ha en mix. Forwardssidan ska också breddas, när Lennie dirigerade Nyköping senast så hade han ett rätt fysiskt lag så det kommer nog att bli lite större killar som kommer in. Vi har lite i bakhuvudet hur de första två kedjorna ska se ut och då är det något mer som ska in där, gärna en målskytt.

Vad har klubben för målsättning långsiktigt?

Långsiktigt har vi inte haft någon genomgång efter sakerna som hände förra säsongen, då hade vi ett mål som vi inte kunde fullfölja och sedan kom Corona. Men målet nu är att ta två-tre säsonger och bygga upp ett lag som sedan kan vara ett topplag i ettan, att vara ett av lagen som går till allettan säsong efter säsong. Det är första steget och sedan kan vi snacka kvalserie. Men vi har bra förutsättningar med stort intresse och en fin arena.

Vad ser du som en realistisk målsättning för säsongen som kommer?

Att komma topp 5, nu när vi inte har alla ögon på oss. Förra säsongen så var det mycket Mälbergs personliga målsättning som lyftes fram som föreningens. Vi hade inte en speciellt stor ekonomisk satsning, visst hade vi ny tränare men så mycket pengar var det inte tal om. Det var mer att Mälberg gjorde ett bra jobb att få hit spelare för en billig peng jämfört med vad de fått i andra klubbar. Så vi ser inte säsongen som gick som något jättefiasko. Nu säsongen som kommer så är det rätt givet på de första två platserna med Mariestad och Borlänge, men sedan är det rätt öppet med lag som Forshaga, Grums, Lindlöven, Skövde, vi och Linden som gör upp om det. Jag tror på en jämnare serie där många lag blivit bättre, ta Surahammar till exempel som verkligen har snäppat upp. Men vi har absolut en realistisk chans att nå en alletta, vi är ett av flera lag som slåss om de sista tre platserna.

Vad talar för er?

Nummer ett är att vi slipper press, det är ingen som tror på oss och det kommer passa oss. Vi har också tydligare roller i laget där spelarna vet vad som förväntas av dom. Vi har bra ledare och en bra mix av komponenter där inte alla bara har full fart framåt utan alla typer av spelare som kan ta olika roller.

Hur väl känner du till övriga lag i västra ettan?

Jag har bra koll, det är alltid roligt att följa lagbyggena. Det har varit lite oväntade val, både av spelare och av klubbar.

Vilka lag i västra ettan tror du når allettan?

Mariestad och Borlänge är givna. Sedan tror jag på Forshaga, Grums och Nyköping.

Vilka tre spelare i andra västra ettanlag skulle du vilja ha i din trupp?

Då skulle jag säga Johan Mörnsjö, honom skulle jag ha velat behålla. Sedan Jesper Lindén i Mariestad och Tobias Björklund i Mariestad. Nej förresten, kan inte ta två Mariestadsspelare, så väljer Markus Persson i Borlänge istället.

Lämna ett svar