Sportchefsintervjun – Lindlöven

Lindlövens Tomas ”Osten” Östlund är en av de mer rutinerade sportcheferna i den västra ettan och har gjort det bra under sina år på posten. Föregående säsong var klubbens bästa på många år och det gjorde att många av Lindlövens spelare blev attraktiva för andra klubbar. Det har gett en del tunga tapp för Lindesbergslaget, men man har också fått in en hel del intressant och har också flera platser kvar att besätta.

Hur länge har du jobbat som sportchef?

Det var en bra fråga, det är väl en 5-6 år. Jag vet inte om man kan får rutin på det då alla år ser olika ut, men det är klart man lär sig lite och man vidgar sina kanaler.

Hur ser du på er föregående säsong?

Vi är nöjda med säsongen, vi gjorde vår bästa alletta någonsin. Jag har kollat på Visbymatchen i playoff 1 och analyserat den och vi trodde innan att vi skulle slå ut dom men förlorade med 2-1 i matcher efter tuffa matcher. I första perioden i Visby körde vi över dom men de vänder i tredje och vinner när vi tappade lite. Vi hade ett väldigt ungt och oerfaret lag, med lite rutin från playoffspel medan Visby hade massor, det är det som avgör. Vi var medvetna om att vi tog ett lag som är bra i slutspel, men vi trodde att vi skulle ta dom men förlorade som sagt var efter tre jämna matcher. Men som helhet gjorde vi en jättebra säsong. Under grundserien hade vi enorma problem på skador, vi hade två spelare som fick bryta säsongen, och det gjorde att vi fick ta in mycket lån så det blev rätt kaotiskt ett tag. Men vi hade hela tiden ett bra lagspel och tydliga grunder, så nya spelare kunde lätt att anpassa sig. Vi nådde allettan som fyra och det var målet och efter det så rullade allettan igång med Vallentuna i första matchen. Där gjorde vi en riktigt blek insats och vi fick stryk, men vi vann i returen och spelade bra ishockey och det var viktigt. För efter det rullade det på bra  och vi spelade jämnt mot många lag. Vi tog poäng mot alla norrlag utom Boden och var med i racet. Vi spöade Väsby borta bland annat. Så vi var nöjda med säsongen som var och vill bygga vidare på det. Sedan får vi ett ganska nytt lag, men många är också kvar. Sedan har vi fyllt på med nya och ska fylla på mer fler nya.

Var det något nyförvärv som du tyckte utmärkte sig extra?

Det är klart att ”Kova” (Alexander Kovalonok) kom hit och hade höga förväntningar på sig, men jag har aldrig sett honom bättre än säsongen som gick. Han drog verkligen laget och när Max gick sönder växte han ännu mer, så han tog stort ansvar. Han var otroligt stabil varje match, en förebild både på isen och vid sidan av. Han tränar hårdast och är fruktansvärt bra på matcherna.

Hur har Corona påverkat er satsning inför kommande säsong?

Det är klart att man fått tänka sig för. I är ju lite mindre än de stora drakarna och då blir det inte bättre för oss med coronan. Men vi har alltid en målsättning att vara bra och att ta in unga spelare med driv. Vi har sagt det att vi vill inte ha spelare som vill spela för oss, utan vi vill ha spelare som vill spela högre upp. Att utveckla dom så att de hjälper oss och vi hjälper dom. Så vi brukar inte plocka in etablerade spelare, även om vi har några rutinerade som stöttar de yngre. Men ekonomin blir inte bättre så det påverkas negativt givetvis.

Har ni någon speciell klausul i era spelarkontrakt med anledning av Corona?

Ja vi har en som säger att blir det ingen säsong så släpps alla kontrakt, så det är klart vi har. Vi kan ju inte betala spelare när vi inte har någon verksamhet.

Har Corona påverkat marknaden något?

Det som jag har märkt är att duktiga spelare som vill utomlands sitter och väntar på att det ska lossna på den fronten. Sedan har vi också fått göra klart i kontraktsförhandlingarna att  Coronatiderna gör att vi inte kan låta lönerna skjuta iväg och det upplever jag att det finns förståelse för. Så en lite lägre lönebild kommer det nog att bli. Hur min spelarbudget blir är inte riktigt spikat än men jag har inte fått något besked om att den ska minskas än i alla fall.

Hur långt har du kommit i lagbygget inför kommande säsong?

Vi har satt grunden, men har lite att fylla fortfarande. Vi har sagt att vi ska bygga på dom spelare vi vill ha kvar, sedan går man bet på vissa det är bara att inse. Det har gjort att vi bara fyra backar i nuläget, men det är spelare vi verkligen vill ha kvar. Centersidan ser riktigt bra ut med ”Kova”, Emil Eriksson, Anton Widmark och (Christoffer) Anrén. Vi har kikat lite på Mariestad här, dom har alltid väldigt bra centrar och dom är så väldigt viktiga då dom driver laget. Så det vill vi också ha. Målvakterna är klara., Isak (Mantler) visste vi skulle försvinna, det tog ett tag men nu lämnade han för ett allsvenskt  topplag. Tror mycket på Lukas (Jägbring), en förstaårssenior vi plockade in från Modos J20. Den andra målvakten är Jonathan Frykholm som vi haft här förut så där vet vi vad vi får. Backsidan jobbar vi hårt med.

Är det några spelare i föregående säsongs trupp som ännu inte skrivit på som du gärna förlänger med?

Vi för diskussioner med flera stycken. Förra veckan så bestämde sig Erik Broman för att lämna för Strömsbro, men vi har flera vi för samtal med. Max (Lalander) genomgår scanningar under hela sommaren och han är sugen på att spela men kan ju inte spela om det är fara för hans hälsa.

Är det någon förlängning du är extra nöjd med?

Jag är nöjd med många förlängningar, men Jesper Broeng är jag jätteglad över att han fortsätter. Jag skulle inte vilja byta honom mot någon back i västra ettan. Det var många lag som jagade honom och jag är glad att han stannar och känner trygghet här. Men alla vi förlängt med är ju spelare vi ville ha, ”Kova” med naturligtvis. Men den som hade glest lag efter sig är Jesper Broeng, det är inte många backar i ettan som gör över 30 poäng, då är man bra.

Vad kan du berätta om de nyförvärv du gjort?

Frykholm vet vi vad han kan, han hade kanske ingen jättesäsong i Kumla men vi hoppas han kan steppa upp, han är bra. Lukas är jätteintressant, han ska bli kul att följa. Så vi har två bra målvakter känner vi, vi tror på en bra kamp dem emellan.

På backsidan är det bara Mathias Linnarud som kommit in, Magnusson och Nyberg kom under säsongen. Mathias har vi följt i många år, jag såg honom redan som 17-åring i Västerås. Han har en enorm verktygslåda. Han har spelat i bottenlag som senior men nu hoppas jag att han kan ta kliv här när han kommer till ett bättre lag, jag ber om ursäkt till Arboga och Surahammar men så är det.

Emil Eriksson fick jag tidigt reda på att han skulle få barn och flytta hem, så jag tog kontakt tidigt med honom och berättade om våra ambitioner och att vi ville ha honom som toppspelare i vårt lag. Så vi lyckades få hit honom i konkurrens med hans moderklubb Kumla. Han är en väldigt smart center som varit i allsvenskan men där fått en defensiv roll, men han är duktig offensivt också vilket han visade som junior. Vi ser honom som en ledande spelare, en smart center som kan leda sin femma och spela smart över hela banan, också i en offensiv roll.  Martin Widmark är en annan center, en junior som provat på SHL-spel. Vi har följt honom noga, det är en allsidig spelare som fått massor med istid både i powerplay och boxplay i Örebros juniorer. Det ska bli spännande att se honom på seniornivå.

Om vi går vidare till yttrar så är Anton Toolanen en spelare jag tror jag mycket på. Jag såg honom spela i Boden och han är en skridskoåkning som inte överträffas av många. Sedan har han haft det lite tufft med skador och så så han kan må bra av lite miljöombyte. Han kommer att bli en obehaglig överraskning för många motståndare i vinter. Simon Brännvall är en kille från Sollentuna, och vi brukar spela träningsmatcher mot dom, och där har han verkligen utmärkt sig som en spelare man irriterat sig på. Han är väldigt aggressiv och fysisk. Mycket trashtalk och skit, och vi har känt vi behöver något som kan ta för sig och ändra matchbilden, vi behöver bli mer fysiska. Anton Karlsson är samma spelartyp från Köping, han skjuter mycket skott och jobbar hårt. Han kommer tillföra tyngd och grinighet. Till slut har vi Alexander Sunnefors från Vännäs, jag försökte få hit honom för två säsonger sedan faktiskt när han lämnade Växjös juniorer, men då gick han till Huddinge istället. Han är irrationell och snabb, gjorde det bra uppe i Vännäs och jag tror han kommer göra det bättre i ett bättre lag med en bättre omgivning. Jag tror mycket på honom.

Har ni tappat någon spelare ni gärna behållit?

Ja absolut, det är inget att sticka under stol med. Jag vill inte ranka tappen egentligen men tappet av Björkman är tungt. Det är en väldigt smart hockeyspelare, smart med pucken, lite som Eddie Davidsson i Mariestad, man ser inte honom i matcherna men så fort han får pucken så gör han det bra. Sådana spelare är svåra att ersätta, han spelar inte på fart utan på smartness. Sedan kommer inte Max spela är det ett enormt tapp, det är inte lätt att ersätta 20 baljor, men den dagen den sorgen.

Hur stor trupp siktar ni på att ha?

Vi har sagt att vi inte ska ha bråttom, men vi vill ha sju backar och fjorton forwards i alla fall, plus två målvakter då. Men det såg vi förra säsongen att en trupp är ett levande dokument, spelare försvinner och kommer, men vi ska i alla fall ha ett fullt lag när det drar igång. Men vi har inte bråttom, vi vill ha in rätt karaktärer, spelare vi tror på.

Vad har ni kvar att ta in i truppen?

Vi vill han in en spetsforward bland annat,. Vi har spelare som kan förse spetsarna med pucken känner vi, men vi behöver ha en målskytt. På backsidan är det Filip Nyberg som står för tyngden bara, vi tappade Daniel Nilsson till Ungern, så vi vill ha in en tyngre pjäs till i alla fall. Linnarud, Margnusson och Broeng är mer spelande backar så vi behöver, lite tyngd och grinighet, gärna någon äldre stöt som kan stötta upp.

Vad har klubben för målsättning långsiktigt?

Vår vision som vi satte för sex år sedan är att vi alltid ska var ett givet topplag i hockeyettan. Sedan vill vi spela högre upp, i allsvenskan, men just nu har vi inte organisation eller ekonomi för att tävla om det, men det stora målet är att vara ett topplag i ettan. Vi känner att vi har kommit en bit på väg, men vi är inte på samma nivå som andra storlag som Borlänge, Hudiksvall och Mariestad ännu.

Vad ser du som en realistisk målsättning för säsongen som kommer?

Vi vill vara bättre än förra säsongen, med andra ord så vill vi komma förbi playoff 1 och det är rimligt att vara där om allting klaffar. Sedan kan det komma skador och då blir det jobbigt, men det är klart att vi vill vara med i toppen av den västra ettan till att börja med.

Vad talar för er?

Jag tycker vi har bra grunder, samma tränare som förra säsongen. Sedan spelar vi lite annorlunda mot andra lag, det var som när vi mötte topplaget Mariestad på bortaplan, då förväntade vi oss en riktig anstormning, men det var vi som förde matchen medan dom backade hem, chippade sarg och ställde om och tog tillvara på chanserna och vann. Vi vill spela matcherna med mycket puckinnehav och det kommer vi inte att ändra. Vi är svåra att stänga ner och vi har fått hit väldigt bra spelare, både de som varit med ett tag och yngre som vill uppåt. Sedan är det många lag som ser bra ut, jag tror att det kommer att bli betydligt jämnare serie i år. Surahammar fick in en spelare jag gärna fått i André Astley Rydberg, han är riktigt br. Viktor Wänghult fick till Kumla trots att vi ville ha honom, det är en spelare man får se upp med. Det var två lag som var för dåliga förra säsongen men nu steppar de upp. Jag tror inte att serien kommer dela upp sig denna säsong utan man måste kriga varje match, det får man vara förberedd på.

Hur väl känner du till övriga lag i västra ettan?

Jag känner till dom ganska bra, jag har bra koll. Jag har kollat vad dom gör och vad som händer i klubbarna. Det är i mina ögon två klubbar som sticker ut och det är Mariestad och Borlänge. Nu tappar Mariestad en kraftig ryggrad, men de har inte fått in dåliga ersättare, dom kommer fortsatt vara ett topplag. Borlänge har ju ”Pajen” (Markus Persson) som i mina ögon är den bästa spelaren i hela ettan, så dom kommer också vara jättebra Skövde var bra förra året, det var första gången på bra många år som dom spelade en positiv ishockey, vi hade tuffa matcher mot dom förra året och det lär det bli i år igen. Forshaga har ett yngre lag i år och kommer vara med i toppen, Grums gjorde det fantastiskt bra förra året och fick behålla Pelle Hedlund efter en del turer, han är viktig för dom, en riktig härförare som gör sin omgivning bättre.  

Vilka lag i västra ettan tror du når allettan?

Oj! Jag börjar med Borlänge och Mariestad, dom är givna. Sedan tror jag Skövde, Grums och Lindlöven tar de sista platserna. Men det finns inget lag som man inte kan få stryk av i serien så varje poäng kommer att bli viktig. Det är många lag som kommer att kriga om en allettanplats. Det är mycket snacka om södra ettan och hur bra den är, men det är ofta lag från västra ettan kommer långt i slutspelen, jag tycker den västra serien är väldigt bra och underskattad.

Vilka tre spelare i andra västra ettanlag skulle du vilja ha i din trupp?

Självklart skulle jag ta in ”Pajen”, han är grym. Sedan skulle jag vilja ha in Viktor Wänghult, en riktig målskytt och bra spelare. På backsidan skulle jag vilja ha in Jim Jakobs, en äldre spelare som vet vad det handlar om och som tävlar hårt varje match, en sådan typ av back hade jag gärna sett hos oss.

Lämna ett svar