Sportchefsintervjun – Grums

Det har inte varit helt enkelt, men till slut fick vi tag på Grums nya sportchef Stefan Thellberg. Det visar sig att det är en sportchef som sitter rätt nöjd med truppen han har och som hoppas att de kan nå en tredje raka alletta.

Stefan Thellberg Hur länge har du jobbat som sportchef?

Det är första året nu, sedan i mars, så några månader är det.

Hur ser du på er föregående säsong?

Förra säsongen var riktigt riktigt bra får jag lov att säga. Det var inga som trodde på lilla Grums men vi visade än en gång att vi är att räkna med när vi går till allettan för andra året i rad trots att vi är rätt nya i ettan. Vi tappade lite rutin inför säsongen men det blev bra med yngre energi som kom in.  

Var det något nyförvärv som du tyckte utmärkte sig extra?

Jag tycker en sådan som Filip Karlsson som fick spela med Jesper Norbäck och Pelle Hedlund var en väldigt positiv överraskning och extremt viktig. Även William Eriksson som fick kliva in och spela första backpar tillsammans med Jesper Appel tog stora kliv under Appels guidning och kan ta ännu större i år.

Hur har Corona påverkat er satsning inför kommande säsong?

Det man ska veta är att Grums spelarbudget är begränsad, det finns inte samma förutsättningar här som i flera andra klubbar i serien så vi kanske inte drabbas lika hårt som andra lag som har en högre budget. Vi är vana med mindre pengar så ur den aspekten drabbar det oss inte nämnvärt negativt.

Har ni någon speciell klausul i era spelarkontrakt med anledning av Corona?

Det finns inga sådana klausuler, blir det inställt så är det sådant vi inte kan påverka och då kan man inte betala ut några pengar.

Har Corona påverkat spelarmarknaden något?

Till viss del. Vi har haft svårt att få in spelare utifrån då vi inte erbjuder några ersättningar att tala om, det vi kan erbjuda är ett jobb. Men av försteliga själ så håller de kanske inte med sådant nu, så kan det säkert vara på andra ställed med. Detsamma gäller med sponsorer, de vet inte hur de ska överleva och då blir det svårt att motivera dom att lägga pengar på sponsring.  

Hur långt har du kommit i lagbygget inför kommande säsong?

Jag skulle säga att vi är rätt så nöjda. Vi har två målvakter och en forwardssida som ser stark ut nu när vi fick in Erkgärds på slutet. På backsidan jobbar vi fortfarande på Jesper Appel, men det är lite med familjesituationen som är med och styr det hela, dom har ju precis fått barn. Men vill Appel spela är han givetvis välkommen alla dagar i veckan, och vi kan vänta på honom., Men med någon månad kvar till säsongen så behöver vi ha ett besked, så vi har tid att hitta någon annan, även om det är omöjligt att hitta en så pass bra spelare. Han skulle spela en nivå upp egentligen och är värd att vänta på. Men även utan honom har vi sju backar på kontrakt så vi sitter inte i båten, vi har absolut backar som kan hävda sig på hockeyettannivå.

Är det någon förlängning du är extra nöjd med?

Nej inte extra nöjd, men det är jäkligt kul att den första spelaren jag skrev kontrakt med var Jerker Vestberg vår lagkapten. Vi har spelat många säsonger ihop så det var kul att han fortsätter trots att han var i valet och kvalet om han skulle fortsätta men han har kört på väldigt bra i sommar och det ska bli spännande att se honom i vinter. Annars är det väldigt många roliga förlängningar, vi har många i stommen kvar som vet hur det fungerar.

Vad kan du berätta om de nyförvärv du gjort?

Målvakten Elias Olofsson kommer från Köping. Jag tror han kan bli en bra samarbetspartner till Svedberg som är etablerad på nivån. Svedberg har kanske lite mer rutin än Elias men jag tror att Elias kan ta upp kampen om förstaspaden, när säsongen drar igång har vi ingen uttalad förstamålvakt.

Johan Erkgärds kommer in och är tänkt som center, det är det han har spelat mestadels av sin karriär. Jag har känt Johan sedan innan tv-pucken då vi vann tv-pucken med Värmland tillsammans 2005, så han var kul att värva. En playmaker av rang och en av seriens mest välmeriterade och bästa spelare i sina bästa stunder. Sedan har han haft lite ups and downs och förra säsongen var väl lite sisådär kanske och det kände han själv också. Men han hade en bra säsong innan som back i Grums och hoppas väl göra en lika bra säsong i vinter igen. Han blir äldst i laget, så han kommer att få en roll som ledare i laget också. Han kommer bli viktig i powerplay. Han är också användbar på det viset att han kan spela på flera positioner, han skulle till exempel kunna spela back om det behövs, men från början är han tänkt att spela center.  

I Robin Johannesson finns mycket att hämta. Han gjorde det helt ok i Forshaga men det finns mer att få ut med rätt förtroende och spelare runt sig, det ska bli kul att se. En speedig och teknisk forward.

Johan Mörnsjö var en skön värvning. Han låg i toppen av gjorda poäng i hockeyettan och har ju Grums som moderklubb så det var extra roligt att få hem honom. Jag tror att han kan bli riktigt intressant i vinter. Tanken är att han ska axla en poänggörarroll så på så sätt kan han kanske ses som en ersättare till Norbäck, men Jesper var väldigt, väldigt bra vinter som gick så vi ska inte sätta orimlig press på Johan. Men absolut hoppas vi mycket på honom.

Erik Karlsson var lite hos oss förra säsongen och spelade, han är bror till Filip. En rivig, rightare, ung med bra utvecklingspotential.

Fredrik Thörner spelade med Grums för två säsonger sedan innan och gick till BIK Karlskogas J20 och var med där slutet av den säsongen. En riktigt allround spelare jag tror mycket på. Hörs och syns inte så mycket men han är en spelare du kan sätta var som helst, center, ytter, förstakedja, fjärdekedja, ja jag tror han kan spela målvakt också. Han gör det han blir tillsagd, det är riktigt kul att se honom tillbaka från Karlskoga. 

Wilhelm Wassberg spelade på andra sidan atlanten säsongen som gick men spelade tidigare i Färjestad. En stor och vältränad back med bra förstapass. Spelskicklig för sin storlek, kan bli ett utropstecken.

Har ni tappat någon spelare ni gärna behållit?

Norbäck förstod vi att vi inte vi skulle få behålla, han gjorde det för bra säsongen som gick. Annars är det tråkigt att spelare lämnar givetvis men sån är hockeyn och det är ingen som vi kommer att sakna då vi har fått in bra ersättare.

Hur stor trupp siktar ni på att ha?

Vi är nöjda egentligen med de två målvakter, sju backar och tolv juniorer vi har. Vi har en duktig juniorverksamhet så vi ser gärna att de får chansen om det behövs. Sedan får vi se vad som händer under säsongen, var vi hamnar efter jul och så. Det hade varit gött om man grejade en allettanplats. Men vi vet att vi är ett lag som kommer att få kriga för varenda poäng, gör vi det så kan vi nå dit, annars gör vi det inte. Det är dom förutsättningarna som gäller för oss.

Vad har klubben för målsättning långsiktigt?

Jag tycker vi ska fortsätta på den vägen vi kört på i många år, ungt med spelare som vill framåt. Vi kommer aldrig vara klubben som sätter käppar i hjulet för spelare som vill uppåt. Om de vill i sidled likt Pelle Hedlund är en annan sak, men vill folk utvecklas för att spela allsvenskt ska de komma hit, det är dit vi vill komma. Vi vill vara en plantskola. Men jag hoppas också få upp intresset i bygden, det sitter hockeykultur i väggarna, så det finns där någonstans och kan vi få upp det så kan man få mer inkomster och kanske andra förutsättningar. Men viktigast är att bygga på den inslagna vägen med unga spelare som vill utvecklas och inte spelar för pengar.

Vad ser du som en realistisk målsättning för säsongen som kommer?

Vår målsättning är att kriga om en allettanplats men det är inte lätt utan vi kommer att få kriga stenhårt. Men det är det vi vill satsa på, vi ska kriga om en plats.

Vad talar för er?

Hungern! Att vi är ett ungt och hungrigt lag som vill mycket. Vi har spelare som kommer till träningen och vill vara där, det är ingen som kommer hit bara för att de är bra utan för att de vill mycket.

Hur väl känner du till övriga lag i västra ettan?

Inte så väl hur trupperna ser ut just nu och så. Det är att jag spelat själv i serien som gör att jag känner igen andra lag. Det brukar vara rätt lika, även om det är nya spelare i lagen. Det sitter i väggarna hur de spelar och presterar, så på det viset har jag bra koll på lagen.

Vilka lag i västra ettan tror du når allettan?

Jag skulle säga att Mariestad är ett av lagen. Jag tror Skövde går dit. Forshaga kniper också en plats. Borlänge med och sedan vi då.

Vilka tre spelare i andra västra ettanlag skulle du vilja ha i din trupp?

Alexander Kovalanok är en skicklig center och Markus Persson, han spelar väl fortfarande? Han och jag har spelat ihop i Leksands juniorer och han är väldigt bra och sprutar in poäng. Som tredje säger jag Jonathan Ström i Skövde. Det är lite av en outsider kanske, men vi var intresserade av honom men han valde att bli kvar i Skövde, det hade lite med jobbsituationen att göra, vi kunde inte lova jobb, men i framtiden hoppas vi på honom, han är ju från Kil.

Lämna ett svar