De starkaste trupperna i östra ettan just nu

Vi har tidigare skrivit om de starkaste trupperna i den västra och den södra ettan. Nu granskar vi den östra seriens lagbyggen.

1. Väsby

Spelare under kontrakt: 21 (2 mv, 7 backar, 12 forwards)

Vilda Väsby vann den östra ettan på målskillnad före Visby Roma. Man vann även Allettan Norra med två poäng marginal före Borlänge och blev därmed kvalificerade för Hockeyettanfinalen. Finalserien mot Halmstad vann man med 2-1 i matcher och blev direktkvalificerade för kvalserien till Hockeyallsvenskan, en kvalserie som aldrig startade på grund Coronapandemin. På minuskontot återfinns målvakten målvakten Elias Olofsson som har skrivit på för Allsvenska AIK. Även klassbacken Oliver Horrsell som gjorde 26 poäng på 39 matcher har gått till AIK. På forwardssidan har man tappat Nick Hedemyr till Wings samt Anton Rask och Leonard Forselius som ännu ej hittat några nya klubbar. På pluskontot rutinerade målvakten Sebastian Andersson som hämtas in från Hammarby, backen Rasmus Sörgardt som återvänder från Allsvenska Tingsryd och forwardsduon Linus Pellfolk från division 2-laget Spånga samt André Nordstrand från Allsvenska Karlskrona. Sammantaget känns Väsby ännu starkare än ifjol, man har fått behålla stommen och nyförvärven känns intressanta. Och ännu finns en liten chans till Allsvensk spel redan till hösten om inte Karlskrona reder ut sina ekonomiska problem.

2. Visby Roma

Spelare under kontrakt: 21 (2 mv, 7 backar, 12 forwards)

Visby kom tvåa i grundserien och i allettan södra kom man tillslut på en åttonde plats. I playoff 1 slog man Lindlöven med 2-1 i matcher efter att finländaren Teemu Huttu satt avgörandet med bara 4.45 kvar att spela av match tre. I playoff två blev man valda av Borlänge, ett val som dalmasarna skulle få ångra bittert. Efter att Visby vann hemma med uddamålet och föll första matchen i Borlänge med uddamålet så vann man den tredje och avgörande matchen med hela 8-2 och tog sig vidare till playoff tre. I playoff tre vann man sin hemmamatch mot Troja/Ljungby med 3-2 och match två avblåstes under matchdagen på grund av Coronapandemin. Efter säsongen har Visby tappat en hel del rutin i centrarna Mikael Adamsson och Adam Eriksson som slutar, samt backen Adam Rachidi som går till seriekollegan Enköping. Man har dessutom tappat målvaktsstjärnan Daniel Marmenlind till allsvenska Västervik. Duon Tomislav Lovric och Viktor Greveback finns också på minuskontot. När det gäller den utländska stjärntrion Nicholas Koberstein, Teemu Huttu och Ryker Leer har klubben ej kommit med något besked om trions framtid i klubben. På pluskontot har Visby fyra intressanta nyförvärv. Det handlar om Halmstads succémålvakt Anton Malmborg, backen Herman Johansson som hämtas in från Vimmerby samt forwardsduon Albin Kedbrant som närmast kommer från Hudiksvall och Victor Sandberg som kommer från Färjestads J20-lag. Från fjolårstruppen har man lyckats förlänga bland annat med backstjärnan Erik Palm och viktiga forwardsduon Mikael Hedlund och William Erenrot. Visby behöver dock få in lite mer spets för att på allvar kunna utmana Väsby i tabellens absoluta topp.

3. Huddinge

Spelare under kontrakt: 17 (2 mv, 6 backar, 9 forwards)

Huddinge hade en stökig inledning på förra säsongen, men tillslut fick man ihop det och avslutade grundserien på ett mycket starkt sätt och slutade på en fjärdeplats. I allettan visade man att grundseriens kräftgång var en tillfällighet. Man slutade på en andraplats bara en poäng efter succélaget Halmstad. Man stod tack vare den fina placeringen i allettan över playoff ett, och till playoff två valde man Vimmerby. Smålänningarna vann den matchserien med 2-0 i matcher och Huddinges säsong var därmed över. Peter Nylander har ersatt Mikael Österblom som tränare och i spelartruppen har det hänt en hel del. Viktiga backduon Adam Hansen och Martin Eklund samt forwardsduon Filip Norman och poängkungen Måns Krüger slutar. Huddinge tappar även tvåan i sin interna poängliga Viktor Andersson och trean Niclas Lehmann som går till Vallentuna. Lehmann får dessutom sällskap av Allsvenskt meriterade backen Gustav Ahnelöv till Vallentuna. Forwarden Jesper Cederberg som även han har allsvenska meriter går till Enköping. Bland frågetecken märks främst Dennis Nordström och defensive backen Simon Eriksson som ännu ej förlängt sina kontrakt ännu. Men det finns en hel del positivt på pluskontot hos talangfabriken. Man tar tillbaka 21-årige Filip Runbjer och 20-årige Robin Carneholm som ifjol var utlånade till Segeltorp. Runbjer gjorde 15 mål och 9 assists på 36 matcher medan Carneholm 10 mål och 4 assists på 21 matcher innan han blev skadad. På pluskontot har man målvakten August Hedlund från AIK, backtrion Filip Pilö från Södertälje, Tim Henriksson från Strömsbro och Simon Wassberg från AIK. Man har även gjort klart med poängstarke forwarden Christian Blomqvist som öste in poäng i Wings innan han avslutade säsongen i Borlänge. Bland förlängningarna finns viktiga namn som Björn Jonason, Anton Kalte och Kim Lennhammer. Sammantaget känns nya Huddinge som ett väldigt intressant lag. Man har ett par platser i truppen att fylla men man visar redan nu att man vill vara med och utmana Väsby och Visby om en placering i tabellens topp.

4. Enköping

Spelare under kontrakt: 21 (2 mv, 8 backar, 11 forwards)

Förra säsongen landade Enköping på en tionde plats i grundserien. I vårettan kom man på en femteplats och undvek kvalspel på fler antal gjorda mål. Något negativt kval under våren 2021 tror jag inte att publiken i Bahcohallen behöver oroa sig för. Nye sportchefen Alexander Edstein har rekryterat skicklige Patrik Fagerlund från Köping som ny huvudtränare. Från fjolårstruppen har man lyckats behålla nyckelspelarna Robin Nilsson, William Kaijser och Daniel Andersson. På minuskontot från målvaktsveteranen Simon St:Cyr som lägger plocken på hyllan och forwardsduon André Fredriksson som är klar för Forshaga och Hampus Wallin som är klar för Linden. På plussidan återfinns målvakten Benjamin Johansson som ansluter från Sollentuna. Johansson har visat under flera säsonger att han är en kompetent målvakt och tillsammans med Pontus Hagman så har man ett av den östra seriens mest kompetenta målvaktspar. Den enda backvärvningen hittills är rutinerade Adam Rachidi som hämtas in från Visby. Offensivt har Edstein hämtat tillbaka Jesper Bärgård från Tranås och Johan Eek från Köping. Båda har tidigare haft fina säsonger i ESK-tröjan. Man har även gjort klart med Jesper Cederberg från Huddinge, Alexander Strack från Almtuna och målfarlige Elias Lindskog från Sollentuna. Lyckas man dessutom locka kvar Lucas Lagerstedt som man lånade in från Sollentuna under våren så har man ett mycket bra lag.

5. Vallentuna

Spelare under kontrakt: 16 (2 mv, 5 backar, 9 forwards)

Vallentuna landande på en femte plats i grundserien och tog den sista allettanplatsen. I den norra allettan fick man dock väldigt tufft och slutade på en tionde plats och missade playoffspel. Tidigare AIK-hjälten David Engblom är ny sportchef i klubben och presenterade den 28 maj inte mindre än 14 spelare. Bland dem fanns rutinerade duon Stefan Söder som vänder hem till Stockholm efter en säsong i Bregenzerwald i Alpligan och Niclas Lehmann från Huddinge. Bland förlängningarna fanns bland annat forwardsduon Marcus Andersson och Jacob Lundin, backduon Tobias Ericsson och Erik Persson samt målvakten Alexander Jirhage. Sammantaget känns det som Vallentuna har en betydligt bättre bredd än vad man hade ifjol.

6. Hudiksvall

Spelare under kontrakt: 16 (2 mv, 6 backar, 8 forwards)

Hudiksvall kom trea i såväl grundserien som allettan den gångna säsongen. I playoff två slog man sedan ut stjärnspäckade Nybro med 2-0 i matcher och i playoff tre hann man bara spela en match mot Vimmerby innan allt spel blåstes av på grund Coronapandemin. I sommar har tidigare succétränaren Lars ”Lillis” Lövblom ersatt Per Langer som sportchef och inlett en generationsväxling i truppen. På minuskontot finns målvaktsstjärnan Magnus Åkerlund, backkvartetten Henric Nordin, William Mann, Albin Runesson och Erik Flood. På forwardssidan tappar man lagkaptenen Jonas Lindström samt Joel Källström-Englund, Magnus Kinisjärvi, Alexander Pettersson och Albin Kedbrant. På pluskontot finns backarna Sebastian Björnstad från Nyköping och Hannes Lindström från Skellefteås J20-lag. I offensiv väg har sajnat Anton Björkman från Lindlöven och Linus Hedman från Skellefteås J20-lag. På målvaktssidan har man förlängt kontraktet med Andreas Bosson och den tidigare inlånade Oliver Tornerefelt. Övriga noterbara förlängningar är forwardstrion Adam Byström-Johansson, Henrik Marklund och Jesper Wiberg. Jag tror absolut att Hudik blir ett lag att räkna med när de är klara med sitt lagbygge. Men i nuläget känns backsidan väldigt tunn och i offensiv väg saknas tre till fyra namn.

7. Strömsbro

Spelare under kontrakt: 20 (2 mv, 8 backar, 8 forwards)

Strömsbro slutade på en sjunde plats i grundserien, vilket var en positiv överraskning för många. Vårettan vann ”Rallarbo” före Wings och Sollentuna. I playoff ett mot Troja föll man med 2-0 i matcher. Inför kommande säsong har Strömsbro tappat backtrion Tim Henriksson som har gått till Huddinge samt Arkaitx Edgren och Pontus Strömsten. På pluskontot märks bland annat backen Lukas Gustavsson som stod för en stark säsong i Nyköping, Nyköpings lagkapten Marcus Lindblom samt Adam Naenfeldt som flyttar hem till Gävle efter 2,5 säsong i Hudiksvall och 1,5 säsong i utlandet. Fjolårets stjärntrio Joakim Axman, Viktor Ehn och Gabriel Deutsch har ännu ej förlängt sina avtal. Noterbart är att 19 av 20 spelare i Strömsbros lag är Gävlekillar.

8. Wings

Spelare under kontrakt: 22 (1 mv, 6 backar, 15 fw)

Wings kom sexa i grundserien och missade Allettan med två poäng marginal. I vårettan kom man tvåa efter Strömsbro. På minuskontot märks främst poängkungen Christian Blomqvist som är klar för Huddinge samt målvakten Andrej Vasiljevic som är klar för lokalkonkurrenten Vallentuna. Bland nyförvärven sticker två namn ut lite extra. Det handlar om Oliver Ödman-Hadzinikolic från Nyköping och Nick Hedemyr från Väsby som båda har förflutet i Wings. Forwardssidan är troligen helt klar då man redan har 15 stycken. På backsidan saknas en eller två och man söker även efter en målvakt som kan utmana Richard Mutze.

9. Hammarby

Spelare under kontrakt: 20 (2 mv, 8 backar, 8 forwards)

Klassiska Hammarby kom sist i grundserien och i den allra sista omgången i vårettan hade man avgörande i egna händer för att undvika negativt kval. Men med bara 14 sekunder kvar så gjorde Enköping målet som gjorde att man lyckades klättra förbi ”Bajen” på fler gjorda mål. Inför säsongen 20/21 har Hammarby bytt ut det mesta i såväl organisation som i spelartruppen. På minuskontot märks främst lagkapten Marcus Carlsson som återvänt till moderklubben Haninge Anchors samt målvakten Sebastian Andersson som är klar för Väsby. Bland nyförvärven märks främst målvakten Oscar Walldén som förra säsongen spelade i Vimmerby samt forwardsduon Casper Siösteen från Örebros J20-lag och Jonas Routsaari från Åker/Strängnäs.

10. Tyresö Hanviken

Spelare under kontrakt: 21 (2 mv, 7 backar, 12 fw)

Hanviken kom nia i grundserien och sjua i vårettan och fick därmed spela negativt kval som avbröts på grund av Coronapandemin. Till den kommande säsongen får man behålla stora delar av stommen och man har även hunnit med att göra klart med två nya backar i Hampus Berg som återvänder från Hammarby och Albets Ilisko som ansluter från Nynäshamn. I offensiv väg har man gjort klart med Emil Svartbro från Ogden Mustangs. Hanviken har visserligen 21 spelare i sin trupp men man behöver få in offensiva förstärkningar för att med säkerhet undvika negativt kval.

11. Segeltorp

Spelare under kontrakt: 16 (2 mv, 5 backar, 9 fw)

Segeltorp kom på en elfte plats i grundserien och en fjärdeplats i vårettan. Man har inför den kommande säsongen tappat Huddingelånen Robin Carneholm och Filip Runbjer som var två av lagets absolut bästa spelare ifjol. Dessutom är det oklart om rutinerade duon Jonas Vidlund och Robert Sterling-Berglund fortsätter. Bland nyförvärven märks främst målvakten Viktor Kilefors-Pettersson som närmast kommer från Djurgårdens J20-lag samt backen Wille Hedqvist från Moras J20-lag. Man har även förlängt med flera ur stommen från ifjol. Poängkungen Johannes Yücel, målfarlige dansken Sören Dietz-Larsen och Oskar Ahlholm för att nämna några. ”Torpet” har ett antal platser vakanta i nuläget och behöver likt Tyresö få in ett par skickliga spelare till för att undvika risken att hamna i negativt kval.

12. Sollentuna

Spelare under kontrakt: 10 (2 mv, 3 backar, 5 fw)

Sollentuna kom åtta i grundserien och trea i vårserien förra säsongen. Skulle man upprepa det den kommande säsongen så kommer många att höja på ögonbrynen. På minuskontot återfinns förstemålvakten Benjamin Johansson som går till Enköping, man tappar även Simon Brännvall som går till Lindlöven och målfarlige Elias Lindskog som går till Enköping. På pluskontot finns hittills bara målvakten Isak Andersson som hämtas in från Mariestad och forwarden Emil Johansson som värvats in från Smedjebacken. När det gäller poängkungen Lucas Lagerstedt, rutinerade backen Andreas Gällstedt och målfarlige forwarden Fredrik Wink så är det i nuläget oklart om de blir kvar i klubben. Men man har dock lyckats förlänga avtalen med bland annat Emil Broed , Emil Ström och Oscar Kellerstam. Men för att Sollentuna ska undvika negativt kval så behöver man få in spets.

Lämna ett svar