De starkaste trupperna i norra ettan just nu

Igår gjorde jag en lång ranking av den östra ettans lagbyggen, idag är det dags att göra detsamma med den norra. Det var inte en helt enkel uppgift, men så här föll till slut mitt val.

1. Östersund

Spelare under kontrakt: 16 (2 mv, 6 backar, 8 fw)

Östersund vann en rekordjämn grundserie där de fyra första lagen alla hade chans att ta seriesegern i slutomgångarna. Man blev även bästa norrlag i Allettan där man slutade på en fjärdeplats. I playoff 1 valde man Kiruna AIF och vann den matchserien med 2-1 i matcher. I playoff 2 åkte man ut mot Mariestad med 2-0 i matcher. Östersund är ett av de lag i den norra ettan som kommit längst med sitt lagbygge inför kommande säsong. På minuskontot har man tunga namn som Marcus Fornell, Tony Söderman och tvillingarna Linus och Pontus Wernersson-Libäck. Man har dessutom frågeteckning kring flera spelare från fjolårstruppen, ett exempel är backen Petter Runesson. På pluskontot finns backarna Albin Runesson från Hudiksvall och Lukas Byhlin från Borlänge. Man har dessutom sajnat Felix Lidgren från Tyringe, Carl Skärström från Lindlöven samt Erik Rainersson från Björklöven, den sistnämnde avslutade fjolårssäsongen i ÖIK som lånespelare. Från fjolårstruppen har man fått behålla målvaktsparet Carl Hjälm och Robin Kristoffersson som är ett av ettans klart bästa målvaktspar. Några andra nämnvärda spelare som stannar är veteranen Elias Bjuhr samt backduon David Westlund och Niklas Nilsson. På det stora hela ser Östersunds lagbygge intressant ut men det saknas fortfarande en del offensiv spets.

2. Boden

Spelare under kontrakt: 16 (2 mv, 4 backar, 10 fw)

Boden som var Hockeyettans största utropstecken säsongen 18-19 hade något tuffare den gångna säsongen. I grundserien kom man på en fjärdeplats, fem poäng efter seriesegrande Östersund. I Allettan landade man på en femteplats. I playoff valde man Teg, som man lyckades slå ut med 2-1 matcher. I playoff två tog det sedan stopp mot Troja, smålänningarna vann jämna matchserien med 2-1 i matcher. Efter säsongen stod det klart att backstjärnan Per Savilahti-Nagander tackade för sig och lägger skridskorna på hyllan. Slutat har även forwardsduon Christian Pettersson och Petter Sundqvist. Man har även tappat båda sina målvakter. Claes Endré är klar för Allsvenska AIK och Pavel Krajkovic går till seriekollegan Kiruna IF. Noterbart är även att Anton Toolanen går till Lindlöven och Max Pålholm går till Vimmerby. På pluskontot finns målvakterna Viktor Johnson från Tranås och David Otter från Kiruna. Man har även gjort klart med forwardstrion Anton Tano från Teg, Sebastian Hansson från Troja och Pontus Johansson från Almtuna. Boden saknar i dagsläget tre till fyra backar samt två forwards. Jag är ganska övertygad om att klubben kommer att presentera ett par högkvalitativa nyförvärv innan lagbygget är klart.

3. Kalix

Spelare under kontrakt: 21 (1 mv, 8 backar, 12 fw)

Kalix är ett lag som inte kan vara nöjd med sin säsongen 19-20. I grundserien landade man på en sjundeplats och missade Allettanspel. Och i vårettan kom man visserligen tvåa, men det skilde hela tolv poäng mellan Kalix och seriesegrande Kiruna AIF. Inför kommande säsong har man lyckats knyta samtliga nyckelspelare från ifjol förutom backen Caleb Eefting som lämnar klubben. På pluskontot finns Philip Norberg-Aspnäs från Borlänge som visat under sina år i Borlänge att han är en skicklig offensiv kraft. Vidare har man gjort klart med den intressante kanadensiske backen Austin Crossley som kommer från Fargo Force i USAs bästa juniorliga USHL. Man har dessutom fått klart med forwardsduon Ville Erixon och Isak Nordanstål från Luleås J20-lag. Sammantaget känns Kalix lagbygge väldigt intressant ut. Man kommer att göra klart med ytterligare en målvakt och kanske även någon forward innan man är nöjda.

4. Teg

Spelare under kontrakt: 13 (2 mv, 3 backar, 8 fw)

Teg gick under fjolårssäsongen om lokalrivalen Vännäs som nummer två i Umeå-området. I grundserien kom man på en tredjeplats före bland annat Boden. I allettan slutade man på en åttonde plats och tog en av de sista playoffplatserna. I playoff ett tog säsongen slut efter att man föll med 2-1 i matcher mot Boden. Inför kommande säsong har man drabbats av två tunga avbräck i forwardsduon Anton Tano som har gått till Boden och Casper Andersson som skrivit på för Tyringe. På pluskontot finns målvakten Henrik Edström från lokalrivalen Vännäs, backen Zac Tierney hämtas från franska Mont-Blanc och Freddy Roslund hämtas från Köping. Dessutom har den tidigare Björklöven och Hudikforwarden Isak Ädelgran-Stenlund gjort comeback. Från fjolårslaget har man bland annat förlängt med nyckelspelarna Elias Edström, Sebastian Manberg, Marcus Eklund och Arvid Stenmark. Teg har fortfarande en del luckor i sin trupp men i nuläget känns det absolut som att man kan vara med och utmana om en plats i Allettan.

5. Kiruna IF

Spelare under kontrakt: 14 (2 mv, 5 backar, 7 fw)

Kiruna IF snuvade lokalrivalen AIF på femteplatsen i grundserien på målskillnad. I allettan kom man på en nionde plats trots fina flera arbetsinsatser. På minuskontot inför säsongen 20-21 har man målvaktsduon David Otter som går till Boden och Jesper Eriksson som slutar. Man har även tappat backen Olle Hellström till Vimmerby och Andreas Mäki Kero till Kiruna City i division 2. Från fjolårstruppen finns frågetecken kring viktiga kvartetten Olli-Aleksi Pietilä, Martin Söderberg, Henrik Mærsk och Ilari Metsola. På pluskontot finns målvakterna Pavel Krajokovic från Boden och Ludvig Christoffersson från Segeltorp. Man har även gjort klart backen Tim Thorsén från Södertäljes J20 och forwarden Kristian Ferletak från Malung. Från fjolårstruppen har man lyckats att förlänga med bland annat Simon Thyni, William Otter och backen Jesper Ek-Strandelin. Jag tycker att KIF har ett intressant lag på g. Man behöver dock lite mer spets både på back och forwardssidan för att kunna vara med och utmana om en topp tre placering.

6. Örnsköldsvik

Spelare under kontrakt: 20 (1 mv, 6 backar, 13 fw)

Ö-vik Hockey kom åtta i grundserien och trea i vårettan förra säsongen. Chansen att överglänsa fjolårets resultat finns absolut. På minuskontot finns bland annat backarna Marcus Byström som gått till Köping och Rasmus Lindgren som gått till Hammarby. På pluskontot finns flera intressanta nyförvärv. Bland annat så har sportchef Patrick Edlund värvat in Willy Norberg och Oskar Byström från Modos J20-lag samt samt rutinerade duon Sebastian Freed Karlsson från Tyringe och Ludwig Niederbach från Hanhals. Från fjolårstruppen har bland annat fått behålla poängkungarna Simon Engström och Oscar Frestadius samt backen Nicklas Nordenberg som alla tre är viktiga kuggar. I nuläget saknar Ö-vik en målvakt, två backar kanske en eller två forwards för att kunna vara med och utmana om en allettanplats.

7. Kiruna AIF

Spelare under kontrakt: 16 (2 mv, 5 backar, 9 fw)

Kiruna AIF kom sexa i grundserien och missade Allettan på att man hade sämre målskillnaden än lokalrivalen Kiruna IF. Vårettan vann man klart med tolv poängs marginal. I playoff ett föll man mot Östersund med 2-1 i matcher. Inför kommande säsong har man finske målvakten Dominik Salama som går till Haugesund, backen Pabi Janneh som går till Hanhals och forwarden Marcus Runnqvist som återvänder till Vännäs på minuskontot. Bland frågetecknen från fjolårstruppen finns stjärnduon Cheyne Matheson och Kyle Brothers som tillsammans gjorde 64 poäng den gångna säsongen. På pluskontot har man Emil Nilsson från Björklövens J20-lag, Helmer Oskarsson från Vännäs J20-lag och Colin Holmström från Osby i division 2. Tränare Christer Dreberg två till tre backar och tre till fyra forwards i nuläget.

8. Vännäs

Spelare under kontrakt: 18 (1 mv, 7 backar, 9 fw)

Vännäs kom nia i grundserien och femma i vårserien ifjol. Till kommande säsong har man dessutom tappat talangen Oskar Tellström som avslutade fjolårssäsongen med att göra A-lagsdebut för Luleå i SHL. Man har även tappat backen Johan Örnberg som slutar och forwarden Alexander Sunnefors som har skrivit på för Lindlöven. På pluskontot finns just nu bara Marcus Runnqvist som återvänder efter två år i Kiruna AIF.

9. Piteå

Spelare under kontrakt: 5 (2 mv, 1 backar, 2 fw)

Piteå kom tvåa i grundserien och sjua i allettan ifjol, ett resultat man troligen inte är helt nöjda med. Lagbygget inför säsongen 20-21 har inte riktigt kommit igång ännu. I nuläget har man bara fem spelare i truppen. På minuskontot finns i nuläget bara Oskar Matushkin som ryktas till allsvenska Tingsryd. På pluskontot finns målvakten Aron Hansson som återvänder till Piteå efter en säsong i USA. Piteå kommer komma till spel i höst med ett lag som kommer utmana Östersund och Boden i den absoluta toppen, men det får vi återkomma till nästa gång vi granskar den norra serien.

10. Sundsvall

Spelare under kontrakt: 8 (0 mv, 1 backar, 7 fw)

Hockeyettans enda nykomling Sundvall var ett av två norrländska lag som erbjöds en plats i Hockeyettan. AIK Härnösand valde att tacka nej medan Sundsvall Hockey valde att tacka ja. Sundsvall har hittills inga nyförvärv presenterade , men man har heller inga svidande förluster. Ska man klara sig i ettan behöver man ett par lite äldre spelare som kan bidra med rutin till Sundsvalls unga talanger.

11. Lejon

Spelare under kontrakt: 4 (2 mv, 0 backar, 2 fw)

Lejon kom på tionde plats i grundserien och fjärdeplats i vårettan. Likt Piteå har man inte riktigt kommit igång med lagbygget inför kommande säsong. På minuskontot finns trion Mattias Eklund (till Tyringe), Simon Holmqvist (till Clemensnäs) och Simon Söderberg som går till Osby.

Lämna ett svar