Sportchefsintervju: Borlänges Mattias Bergdahl

Mattias Bergdahl tog över som sportchef efter den gamla storspelaren Gabriel Karlsson under föregående säsong. Med andra ord så är det första gången det är han som är ansvarig för lagbygget i Borlänge. Och han har varit riktigt flitig så här långt, han har redan 20 spelaren under kontrakt och är därmed den klubb i västra ettan med flest spelare under kontrakt.

Hur länge har du jobbat som sportchef?

Sportchef a-lag tog jag över i slutet av december förra året. Sedan har jag varit sportsligt ansvarig i Borlänge ungdom i fyra år och varit ledare inom idrott i 20 år, både elitverksamhet fotboll och hockey, Men min bakgrund är inom hockeyn och det är hockey som gäller för mig.  

Hur ser du på er föregående säsong?

Vi hade en fantastiskt fin säsong,. Det var ingen som hade stora förväntningar på Borlänge, vi är underdogs varje år. Under avslutningen på säsongen hade vi några tunga skador, det var 3-4 spelare som var skadade och vi hade lite stolpe ut. Sedan mötte vi ett tungt Visby också, så det var inget snack om saken, det var rättvist att de vann. Men hade vi haft stolpe in i första matchen och inte dragit på oss de onödiga utvisningarna så hade det kunnat sluta annorlunda. Vi vann ju fredagsmatchen hemma, men vi hade inget att säga till om i lördagsmatchen.

Var det något nyförvärv som du tyckte utmärkte sig extra?

En nygammal som kom tillbaka är Patrik Elfsberg. Han är en fantastisk kapten på och utanför plan, en person som bär Borlänge på sina axlar. Han står för det jag står för: Passion, och driv och stolthet. Men han har spelat tidigare med oss, och är en bärande spelare hos oss. Sedan har vi många som gör en bra säsong, alla utvecklas, alla tog kliv. Vi hade ett ungt lag men den som ska lyftas är Elfsberg, han är en ledande spelare både på och utanför planen. Vi jobbade med extremt tålamod hela säsongen, det jobbar tränaren Stefan Gustavsson mycket med. Det såg inte så bra ut i början, men vi jobbade på och vi gör en riktigt bra säsong.

Hur har Corona påverkat er satsning inför kommande säsong?

Det är ingen skillnad för oss, satsningen är kvar. Vi vet var vi vill, vi vill till allsvenskan. Jag kan gå till vilken ledare som helst där inne, alla är här för att ta oss till allsvenskan, detsamma med spelarna. Men vi har en tight budget i år, en betydligt tunnare än förra säsongen. Men det blir en häftig utmaning för oss, man ska spela i Borlänge inte för att tjäna pengar. Vi har valt att behålla stommen, alla vi velat behålla har vi fått behålla, trots rejäla sänkningar. Nu är spelarna här av rätt anledning. Man ska inte spela i hockeyettan för annat än att ta nästa kliv upp i allsvenskan och SHL.

Har ni någon speciell klausul i era spelarkontrakt med anledning av Corona?

Vi måste planera för säsong, det är plan 1. Skulle det inte bli någon så har vi en plan för det. Vi kan inte vänta till augusti för att se om det blir en säsong. Jag vet att sportcheferna i SHL tänker likadant att man förbereder som att det blir säsong. Men kommer inte säsongen igång så finns inga pengar i någon klubb i någon sport. Oavsett om det gäller sponsorer eller spelare så har de en förståelse för hur det ser ut. Vissa skriver klausuler i kontraktet och andra inte, men jag utgår från att det är människor vi jobbar med och att sunt förnuft gäller.

Har Corona påverkat marknaden något?

Jag tror att spelarna kommer få finna sig i att vi inte kan sitta med samma löner. Ser man i samhället så förlorar folk sina jobb och det blir samma i ishockeyn, lönerna kommer att komma ner till en rimligare nivå, och det är ju positivt. De agenter jag pratat med, och även spelare, är medvetna om vad som gäller och att det inte går att fiska efter pengar på samma sätt som tidigare.

Hur långt har du kommit i lagbygget inför kommande säsong?

Om vi kikar på lagbygget så har vi åtta backar på papper. Vi har tagit tillbaka Jim Jakobs som har ett enormt stort hjärta för Borlänge och han är en bra ledare. Andre Dahlqvist är en tvåvägsback som gjort det bra i Lindlöven. Han är också en dalakille, som är högt upp på min önskelista när jag tittar på spelare.  Oliver Jans har gjort en otrolig resa då han gått från J18 utvecklingslag som spelar J18 div 1 via J18 elit till a-lag på två år. Sedan har vi kvar stommen på backsidan i övrigt. På forwardssidan har jag också behållit stommen. Sebastian Thors har vi plockat upp och han har haft som mål att komma till a-laget. En kille som jobbar hårt i 60 minuter. Sedan har vi plockat upp Kasper Östberg, född 2002. Han har haft ett ruskigt tålamod sedan han kom från Säter. Den killen slutar inte i Borlänge utan kommer gå långt. Alexander Pettersson är en hårt jobbande spelare, tuff, stor och stark med stort hjärta för Borlänge, han passar perfekt in. Sedan Emil Lind som är ett av hockeyettans bästa nyförvärv. Det är en Borlängekille som drömt om att spela a-lagshockey med Borlänge. Han kommer tillföra extremt mycket i det offensiva spelet, han kommer att producera. Han har haft ett bra år i Södertälje där han fått vara grovjobbare och har blivit mer komplett som spelare.  Sedan har vi en plats kvar och där vet vi vad vi vill ha, honom snackade jag med igår och får vi han signatur är det klart sedan. Vi är ute i god tid, men det är en lagsport där alla 22 spelare är lika viktiga, och kan vi sätta truppen tidigt så har vi mer tid på oss att komma ihop oss. Vi kör fystester nu och kör för fullt. Men folk får gärna underskatta oss. Vi har ett fantastisk lag med 2-3 femmor om kan producera allihop, och en bra mix som gör att man mår bra när man tittar på dom. Sedan är en nyckel att vi fått behålla båda våra målvakter.

Är det någon förlängning du är extra nöjd med?

Jag gillar inte att lyfta fram bara en person, utan varje spelare har vi en tanke med, alla har sin roll och betyder lika mycket. Rikky Hanspers är lika viktigt som Markus Persson. Persson gör mycket poäng men utan Hanspers hårda jobb skulle det inte funka, så jag är nöjd med alla förlängningar.

Vad har ni kvar att ta in i truppen, är det spets?

Det är en forward som ska in och producera och göra poäng. Sedan är det återigen, kommer man från närområdet så står man högt på önskelistan och där för vi samtal. Det är det som saknas, och får vi in den jag snackar med så blir det ännu bättre, då är vi kompletta. Sedan om det är en toppspelare, det är människor vi jobbar med, det gäller att välja rätt spelare som funkar med de andra varje dag i 8-9 månader. Då gäller det att det är rätt person och får vi denna är det en riktigt, riktigt bra värvning. Det är en kille som vi haft koll på några år, men för oss är det en riktigt bra värvning.

Vad har klubben för målsättning långsiktigt?

Långsiktigt så vill vi att Borlänge ska spela i allsvenskan, sedan om det tar ett, två eller tre år vet man inte. Men vi har tagit en plan på tre år där vi tillsammans kommer att göra resan. Vi har fantastiska sponsorer, ideella krafter som krigar enormt för resan, så det är klart vi är stolta när vi tar kliv framåt.

Vad ser du som en realistisk målsättning för säsongen som kommer?

Det är klart att vi ska till allettan, det är första steget. Men det är första kapitlet i en bok som jag brukar säga. Försäsongen är kapitel 1 där vi har en tydlig plan på hur vi ska träna. Kapitel 2 är när vi går på is i höst och spelar grundserie. Sedan kapitel 3 är allettan och dit ska vi. Sedan det jag känner och tror på där stannar hos oss. Men resan är lång.

Vad talar för er?

Att vi är ett fruktansvärt starkt lag. Jag kom in i december och har sett det hela säsongen och vi har samma syn på det jag och Stefan (Gustafsson, tränaren), vad vi saknat. Men vi är ett starkt lag, dom roller vi behövt fulla har vi fyllt upp med exakt dom personer vi ville ha hit. Att ha 10 spelare som producerar och spelar för sig själv tror jag inte på, utan vi ska bygga på att göra ett starkt lag, där vi spelar tillsammans. Förra året hade vi en sylvass förstalina, nu har vi spetsat andra och tredjelinan och sedan några pjäser som jobbar hårt och accepterar sina roller.

Hur väl känner du till övriga lag i västra ettan?

Det är klart jag har koll på dom , jag kollar vad de gör och inte gör. Sedan är jag som person sådan att vi kommer att analysera vad dom gör, men lägger inte fokus på dom. Jag hade som mål att ha truppen klar första maj truppen, men gick bom på en spelare. Men visst har jag koll. Men just nu är egna laget i fokus.

Vilka lag i västra ettan tror du når allettan?

Mariestad är alltid tunga att möta, inget snack. Skövde tror jag kommer kliva vidare. Sedan är det hugget som stucket. Lindlöven har fått några nya. Sedan står det mellan några lag, Linden kanske först och främst och Forshaga. Så dom fyra utöver oss.

Vilka tre spelare i andra västra ettanlag skulle du vilja ha i din trupp?

Det finns några som jag redan fått till mig och kommer den sista pjäsen in så är det perfekt.. Men jag kan nämna en och det är Erik Flood. Det är en härlig person som jag hade bra samtal med innan det blev klart att han går till en klubb i Hockeyallsvenskan. Sedan finns det Markus Kinisjärvi som flyttar hem till Sundsvall också. I övrigt har jag fått de jag vill från andra klubbar, men dom två. Ska jag säga en tredje så får det bli Jonas Nyman duktig, han tror jag blir ett tillskott för Vimmerby.

Lämna ett svar