De femton bästa forwardsvärvningarna

Ni har redan fått de i mitt tycke bästa målvaktsvärvningarna och backvärvningarna. Nu är det dags att ta ytterligare ett kliv framåt i banan till forwards. Det var minst sagt ett gediget arbete, flera hundra värvningar har jag fått granska för att få fram en lista. Då det finns så många starka forwardsvärvningar så utser jag här en topp 15, och ändå är inte starka värvningar som Carl-Henrik Edvardsson, Adam Karlsson, Alex Eek, Nils Bolin och Matej Galbavy inte med.

1. Niko Lahtinen (F), från Jokerit till Visby

Visby brukar lyckas med sina finska nyförvärv och även om jag inte sett Niko Lahtinen spela så får hans historik mig att tro att även han kan bli en vinstlott. En snabb spelare med bra skott och som gjort en hel del poäng i Mestis, och då brukar man kunna färga också i hockeyettan.

2. George Diaco (F), från Tranås till Västervik

Liten snidare som sprutade in poäng i OIHL som junior. Värvades till Tranås inför säsongen som gick och levererade direkt. Blev kanske lite svagare efter skadefrånvaron runt jul, men ändå en värvning av hög klass. Snabb, teknisk och hittar fina pass, nackdelen är kanske storleken, att han har lite svårt mot större och starkare backar.

3. Kalvyn Watson (F), från Tranås till Västervik

Anlände under slutet av säsongen till Tranås och fick chansen tillsammans med George Diaco dirtekt. Det samarbetet funkade alldeles utmärkt, och det kanske inte är så konstigt då de är rätt lika i sin spelstil.

4. Pelle Hedlund (F), från Comet till Forshaga

Pelle har omgärdats av en del problem vid sidan av isen, men på densamma är det en riktigt stark spelare. Bra skott, stark på puck, bra spelsinne, kan spela fysiskt, ja han har egenskaper som gör honom till en nyttig spelare. Kommer leda ett klart intressant Forshaga i vinter.

5. Lukas Sjöblom (F), från Halmstad till Karlskrona

Slog igenom med dunder och brak under slutdelen av säsongen som gick. Har alltid varit en nyttig grovjobbare, en spelare som haft en hög lägstanivå. Men högstanivån steg rejält ju längre säsongen gick och med sin speed och driv på kassen så blev han ett sylvasst vapen för Halmstad.

6. Oliver Arle Östergren (F), från Herlev till Lindlöven

En klassisk målskytt som alltid gjort mycket mål. Han gjorde det i ettan med Kumla i flera säsonger, innan han flyttade till Kalmar och gjorde det bra. I Almtuna och allsvenskan fick han dock en annan roll som inte passade honom vilket gjorde att han flyttade till Danmark. Där blev det en halv poäng per match, merparten mål, och det är starka papper, och ett bevis för att Oliver kommer bli en tillgång för Lindlöven i vinter.

7. Tatu Kokkola (F), från Kalmar till Västervik

Var med och spelade upp Kalmar till allsvenskan, och fick även chansen första säsongen där. Men succén uteblev och därmed så blir det en tur ner till ettan igen för den spelskicklige finnen. Bra med pucken och har bra fart, kombinerat med spelskickligheten gör det att han blir väldigt svår för motståndarna att hantera.

8. Kevin Engvall (F), från Kristianstad till Mariestad

Många förknippar nog Kevin Engvall med sin enorma fart, och han är antagligen hela ettans allra snabbaste spelare. Men han har faktiskt många fler verktyg i sin verktygslåda: Han har lärt sig att spela fysiskt, vilket i kombination med hans speed givetvis gör honom jobbig att möta, och han har ett riktigt vasst handledsskott. Nackdelen är att han kanske har lite för dålig split vision, men med också det så hade han kunnat spela betydligt högre upp.  

Gustav Lindberg vann interna poängligan i Skövde. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

9. Gustav Lindberg (F), från Skövde till Kristianstad

Gustav Lindberg fick sitt definitiva genombrott säsongen som gick när han sprutade in poäng i Skövdetröjan. 40 poäng på 36 matcher är ett grymt facit, och han är både en bra skytt och framspelare. Dessutom stark på pucken, han gillar att vrida och vända med motståndarna. Dock inte lika stark i egen zon.

10. Mikael Roslund (F), från Karlskrona till Troja

Hade inte sin bästa säsong säsongen som gick, men det kan antagligen hänföras till de ryggproblem han hade under säsongen. Är annars en riktig attitydspelare som alltid strävar att ta sig in på kassen och inte backat för att ta en smäll. Har dessutom ett riktigt bra skott. Förhoppningsvis så kan en ny klubb och förhoppningsvis lyckad rehab ge honom en nytändning, då har Troja en riktig ledare i Roslund.

Emil Smedberg lämnar Skövde till förmån för rivalen Mariestad. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

11. Emil Smedberg (F), från Skövde till Mariestad

Den som följt Skövde under de senaste åren kan inte ha missat Emil Smedbergs betydelse för laget. Snabb, irrationell, stark på puck och utrustad med ett riktigt bra spelsinne, och han har legat bakom i stort sett allt som Skövde skapat under sina säsonger i klubben. Hade dock en skada under allettan säsongen som gick och kom inte upp i riktigt samma kapacitet. Nu ska han dock vara fit for fight igen och då är han definitivt en spelare av hög ettankass.

12. Anton Johansson (F), från Visby till Västervik

En pudelklok tvåvägscenter som är lika nyttig i det offensiva som i det defensiva. Gör en hel del poäng men spelar också boxplay med den äran. Bra på rören och spelfördelare av rang.

13. Pontus Karlsson (F), från Nyköping till Visby

Hade inte Pontus Karlsson drabbats av en allvarlig skada tidigt på säsongen så hade buzzen antagliegn varit ännu större runt honom. För tillsammans med Linus Lundström och Christian Axelsson så bildade han en av ettans allra främsta kedjor. Var säsongen innan med och förde upp Nybro i allsvenskan och har även några framgångsrika säsonger i Väsby. Bra spelsinne, bra fart och helt ok skott dessutom.

14. Jesper Hultberg (F), från Krif till Tranås

En välväxt center som utnyttjar sin storlek och skyddar pucken väl, så han är riktigt svår att ta pucken av. Dessutom helt ok spelfördelare. Har varit lite skadedrabbad, men jag tror han är god för upp emot en poäng per match bara han får vara skadefri.

15. Lukas Macklin (F), från Troja till Tyresö/Hanviken

Att Tyresö/Hanviken kan locka till sig en klasspelare som Lukas Macklin är en rejäl fjäder i hatten för förortskluben. De har ju normalt snarare blivit av med sin spets och fått försöka hitta doldisar som kan kliva fram och ta de ledande offensiva rollerna. Men i Lukas Macklin så får de en stark offensiv kraft som kan driva pucken själv men också fördela den. Det ska bli spännande att se om han inte kan tillföra en dimension till i Tyresö/Hanvikens anfallsspel.

Lämna ett svar