En nyktrare lönebild och målvaktsfynden!

488 spelare som förra säsongen representerade ettanklubbar har ännu inte sajnat något nytt kontrakt officiellt. Att nästan 500 spelare fortfarande står till marknadens förfogande är något extraordinärt, för vid det här laget så brukar merparten av lagen ha sina lagbyggen klara, eller i alla fall näst intill, och därmed så brukar utbudet på spelare vara betydligt färre. En teori kan vara att ekonomin i klubbarna är betydligt svagare än tidigare, vilket gjort att de inte är beredda att lägga det spelarna vill ha, och då väntar spelarna på bättre anbud. Men ju närmare nedsläpp vi kommer, så kommer en del klubbar säkert falla till föga, men merparten så tror jag nog at det får bli spelarna som får inse att pengarna de fått tidigare inte finns, och att de måste nöja sig med mindre. Det kommer inte komma något drömbud hur länge de än väntar. Det skulle i så fall kunna vara ett första steg mot en nyktrare lönebild i ettanhockeyn.

Utbudet är med andra ord enormt just nu, men vilka är guldkornen som ännu inte sajnat med något lag? Jag har satt mig med free agent-listan och försökt lista de allra bästa namnen i den, för att ge er läsare en bild av vad ni ska sukta efter den närmaste tiden. Idag blir det en genomgång av målvakterna och fynden som finns att göra där.

Innan jag gör det så vill jag dock säga att jag sorterat bort en del namn, då de antingen är klara för en klubb även om det inte är officiellt, eller så är de inte tillgängliga för värvning av ettanklubbar av andra orsaker.  Känner du till fler spelare som är ”tagna” (även backar och forwards) så tar jag tacksamt emot tips om detta på mitt messenger eller på mailadressen hkrister@msn.com.

Målvaktsfynden

Daniel Fahlström,  Nyköping/Nybro

En målvakt som hållit hög ettanklass i åtta år nu, och som de två senaste säsongerna avslutat dem i allsvenskan med Kristianstad respektiver Nybro. Där har han verkligen inte gjort bort sig, men ändå inte fått förlängt. Jag förstår att Daniel tänker vänta in i det sista att verkligen få ta klivet, för det förtjänar han verkligen, men skulle han gå bet är det definitivt ett namn som skulle kunna vara med och föra ett lag uppåt i seriesystemet, sån klass håller han.

Aleksanteri Heiskanen, Mölby

”The greatest showmen you´ll ever see” marknadsförde han sig som när han kom till hockeyettan och Kiruna för ungefär tre år sedan. Och visst är han rolig att skåda, då han inte alls har den där välskolade stilen som nästan alla målvakter har. Det kan se rätt yvigt ut när Heiskanen ska rädda puckar. Men räddar dom gör han ändå, han hade imponerande 92,8 i räddningsprocent i bottenlaget Mjölby dit han gick under slutet av säsongen. Det är siffror som är betydligt starkare än att han kanske 94 i ett topplag.

Linus Ryttar, Väsby

Var med och förde upp Väsby i allsvenskan efter att bland annat ha flyttat målburen i viktigt läge i finalserien mot Halmstad. Men så gör en vinnarskalle, alla medel är tillåtna för att nå framgång. Och framgång har han också nått under sina år i Väsby, så bra att han till och med fick chansen en säsong med Västerås. Men nu har han gjort två säsonger till i Väsbytröjan, men det ser inte ut att bli en till kommande säsong. Väsby vill förstärka målvaktssidan och valde då att satsa på Victor Olsson som komplement till vässningen. Men Ryttar är likväl en riktigt bra målvakt.

Carl Hjälm, Skövde

Hjälm har stått i flera av ettans toppklubbar, som Östersund och Boden, men även en säsong i allsvenskan med Tingsryd. Senaste säsongen tillbringades dock i Skövde, där han var riktigt bra större delen av säsongen. En lugn och trygg målvakt som kan vinna matcher på egen hand åt sitt lag.

Isak Johansson, Hudiksvall

Isak Johansson värvades till Hudiksvall från Wings mitt under brinnande säsong och gjorde sån succé att han fick förnyat förtroende säsongen som gick. Att han får göra ännu en säsong med topplaget står dock klart då Hudiksvall redan fyllt målvaktspositionen och därmed så måste Isak hitta nytt. Det borde han inte ha några problem med att hitta, för det är en målvakt av riktigt bra ettanklass.

David Otter, Nyköping/Comet

Otter har mestadels stått i lite mindre ettanklubbar men har ändå gjort det kanonbra. Så pass bra att han fått chansen med Västerås i allsvenskan och nu senast med Comet Halden i den norska högstaligan. Men där blev det väl inte någon jättesuccé, vilket borde innebära att ettanklubbar som är sugna på en riktigt bra sista utpost vet var de ska ringa.

Anton Svensson, Tyringe

Visst, han börjar bli till åren Anton Svensson, men rutin är också värt mycket som målvakt, se bara på Konstantin Barulin. Anton har fina siffror vart han än spelat, förrförra säsongen i Engelska ligan som är bättre än ettan. Vill man ha en riktigt trygg sista utpost som vet vad som krävs för att lyckas borde Anton vara aktuell.

Omslagsfoto: Mats Tjernström

Lämna ett svar