Får de en fallskärm?!

Förra säsongen så var det Kristianstad som stod för en megasatsning där de lassade på stjärnspelare efter stjärnspelare i budgivningar där de de budade mot inte ens var nära att vinna kampen. Trots att Kristianstad så sent som under sommaren degraderades på grund av dålig ekonomi så kunde de bara ett par månader senare mönstra kanske ettans bästa lag, ett lag som sedan föll på målsnöret i kampen om den allsvenska platsen.

I år är det en annan degraderad allsvensk som ser ut att satsa stort. För även om Västervik så sent som i november aviserade att man hade upptäckt nya skulder på 1,8 miljoner, och att man året innan var tvungna att samla in två miljoner för att rädda klubbens existens över huvud taget, så verkar man tillämpa samma strategi som Kristianstad förra året. Man bara kör, pengarna får lösa sig på något vis ändå, förhoppningsvis kan man gå upp och de 4,5 miljoner man får från allsvenskan får täcka upp hålen i plånboken. Eller så verkar de i alla fall resonera.

Frågan som uppstår är: Har de en fallskärm från allsvenskan? Ni vet SHL-lagen som ramlar ur SHL får ju en fallskärm första säsongen för att slippa skära ner på personal (som det heter, man kan ju misstänka att den verkliga orsaken är för att skaffa SHL-lagen konkurrensfördel i allsvenskan). Kan et vara samma sak för lagen som ramlar ut hockeyallsvenskan? Jag ringde upp Hockeyettans tävlingssportchef Mats ”Horndal” Johansson för att få svar på frågan, och svaret är att någon fallskärm finns inte. Det är med andra ord satsningar från den egna budgeten, en budget som alltså så sent som för några månader sedan var riktigt illa, och dessutom står Västervik under kontrollår vilket gör att man undrar hur de ska få till en trovärdig handlingsplan när det satsas pengar på truppen som om ingen morgondag fanns.

Kristianstad verkar dock ha vaknat upp till denna säsong. Deras satsning kommande säsonger än så länge betydligt mer modest ut, undrar om de kan fortsätta hålla i pengarna denna säsong eller om spenderbyxorna åker på längre fram?

***

Några ord också om Bodens och Piteås tränarvärvningar. Snacka om att gå olika vägar! För medan Boden satsar på en 62-årig rätt meriterad finne vid namn Arto Sirviö så väljer Piteå att ge en blott 27-årig Sebastian Fuchs chansen, en tränare som endast tränat J18-lag tidigare. I mina ögon är dock båda två rätt stora chansningar. För Sirviö är om sanningen ska fram något av en föredetting, han har inte varit huvudtränare för ett a-lag sedan 2016 då han fick sparken av Kristianstad i december. Hur bra koll har han på hockeyn som spelas i ettan idag? Hur pass koll har han på spelare i hockeyettan, för han blir ju också sportchef och ska värva in spelare till sin trupp? Visst kanske han är en ovanligt vaken och uppdaterad 62-åring, men det känns ju långt ifrån säkert… Att Fuchs redan får chansen som huvudtränare i ett ettanlag är givetvis också en chansning. Det är precis samma steg att ta för en tränare som går från juniorlag till ett a-lag som det är för en spelare. En del fixar det utan problem, men för den stora majoriteten så tar det ändå något år att komma in i det, för vissa tar det längre tid ändå. Det ska bli spännande att se om chansningarna ändå går hem, för uteslutet är det inte.

***

Några lag jag varnar för kommande säsong: Visby. Forshaga. Falun. Men den stora favoriten blir ju givetvis ett vilt satsande Västervik.

Lämna ett svar