Sillyläget i östra, del 2

Då går summeringen av lagebyggena så här långt i mål i och med att jag nu kikar på de sista fem östlagen. Ja Västervik räknar jag in där, då jag inte vet var de annars ska placeras. Det är flera östlag som kommit långt i sina lagbyggen redan, lite överraskande är dock inte Väsby ett av dem.

Vallentuna

Truppen just nu

Hugo Haas (G), ny från Boden

Felikx Olsson (G)

Niclas Gruvstål (D)

Kasper Lindström (D), ny från Huddinge

Kelvin Martinsson (D)

Max Mattsson (D), ny från Wings

Melker Plars (D), ny från Leksand J20

Fredrik Svennas (D)

Erik Andersson (RW), ny från Örnsköldvik

Tim Bergström (RW), ny från Modo J20

Ernst-Axel Boberg (LW/RW)

Emil Carlqvist (C/LW)

Gustav Eriksson (C)

Samuel Lidström (RW/LW), ny från Mjölby

Albin Olofsson (LW)

Lukas Paulsson (C)

Filip Sundell (C/W)

William Wassberg (C)

2 målvakter, 6 backar, 10 forwards

Tapp

August Hedlund (G), till Tyresö/Hanviken

Lucas Eriksson (D), till Sollentuna

Jonn Liebschner (D), ny klubb ej klar

Lukas Aaw (D), till Sollentuna

Matias Valta (F), ny klubb ej klar

Joonas Rinnetmäki (RW), ny klubb ej klar

Linus Hedlund (LW), ny klubb ej klar

Markus Aaw (C/LW), ny klubb ej klar

Kommentar

Vallentuna har kommit längst i sitt lagbygge av samtliga ettanlag, hela 18 spelare är redan under kontrakt. Förra säsongen var riktigt bra för Vallentunas del då man gick hela vägen till kvartsfinal där man dock föll mot Lindlöven. Då hade man ett starkt målvaktspar i August Hedlund och Felikx Olsson, och det ser man ut att få även i år. Visserligen förvinner Hedlund för Tyresö/Hanviken, men ersättaren Hugo Haas skäms inte för sig och Felikx blir kvar. Backsidan ser faktiskt redan lite intressantare ut än förra säsongen. Visserligen har man tappat tre namn, men då ur den lägre hierarkin och de tre nyförvärven känns som en uppgradering även om det kanske inte är några wow-namn direkt. Offensivt så har man dumpat bland annat finnarna Valta och Rinnetmäki som aldrig blev de där spetsarna man kan förvänta sig när man plockar in utländska spelare. Man har lyckats förlänga med de bästa, med undantag av trotjänaren Markus Andersson som man säkert ligger på hårt för att få till en förlängning. Tre nyförvärv har det också blivit, där tycker jag kanske Erik Andersson känns som mest spännande, i en starkare omgivning kan han säkert få fin utveckling. Samuel Lidström är en stabil ettanpjäs men inte mycket mer. Totalt sett ser Vallentuna minst lika starka ut som förra säsongen, särskilt om Markus Andersson är en av pjäserna som fortfarande ska in.

Visby

Truppen just nu

Olle Andersson (D)

Niklas Dahlberg (D), ny från Krif

Emil Grimlund (D)

Andreas Thelander (D), ny från Mariestad

Wille Bärehag (C/LW)

Linus Dahlberg (LW/RW)

Hampus Engman (W), ny från Nyköping

Simon Hansson (LW)

Lucas Jidenius (LW/RW)

Niko Lahtinen (LW/RW), ny från Jokerit

Karl Påhlsson (C/LW)

4 backar, 7 forwards

Tapp

Nils Bolin (F), till Karlskrona

Kommentar

Visby ska få ny hall och färjeföretaget Gotlandsbolagets ägare har lovat gå in med miljonbelopp för att få upp hockeylaget i allsvenskan. Det kan man redan märka på lagbygget, där man bland annat vann ett budkrig med Mariestad om backen Andreas Thelander. Där har Visby en riktigt spelskicklig herre kommande säsong. Man har också förstärkt med Niklas Dahlberg på backsidan, en bra back på ettannivå också det. Bland nyförvärven offensivt sticker givetvis finska nyförvärvet Niko Lahtinen ut. Han kommer från starka poängsäsonger i Mestis, och det brukar innebära stark leverans även på ettannivå. Visby brukar dessutom lyckas med sina finska värvningar. Värvningen av Hampus Engman är kanske inte lika spektakulär, men han kan ta en nyttig grinderroll, en soldat att komplettera generalerna med. Man har också förlängt emd några bra rollspelare, som Karl Påhlsson till exempel. Enda tappet är Nils Bolin, där blev man av med en lovande vass målskytt. Men med pengar går det hålet att fylla ut med, och det kommer komma fler spetsar till laget. Bland annat så ryktas Lindens klassback Daniel Gunnarsson ansluta, där får man rutin och meriter så det räcker och blir över.  

Väsby

Truppen just nu

Victor Olsson (G)

Nils Strandberg Sarén (D), ny från Huddinge

Filip Barklund (C/RW)

Jeremias Lindewall (RW/LW)

Henrik Rommel (C/LW)

Jacob Samuelsson (F), ny från Huddinge

1 målvakt, 1 back, 4 forwards

Tapp

Kommentar

Väsbys sportchef Tom Tärnström brukar vara tidigt ute med sina lagbyggen, vid det här laget brukar han nästan ha spikat truppen. Men efter missräkningen säsongen som gick så verkar han ha tappat lite momentum, för än så länge är bara sex spelare under kontrakt. Två av dem är nyförvärv, det är fiaskolaget Huddinge man värvat ifrån. Det är dock två av få spelare som ändå kunde gå från säsongen med högt huvud, dels backen Nils Strandberg Sarén, dels forwardstalangen Jacob Samuelsson. Det är kanske inte de där stora namnen som Väsby förväntas värva, men de kan bli nog så nyttiga. I övrigt är det fyra förlängningar i truppen, och det är fyra klasspelare med ettanmått mätt. Det ska bli väldigt intressant att se vad Tärnström fyller ut med framöver, att det blir någon form av utrensning är sannolikt med tanke på den svaga säsongen som var, och då ska det in nya vassa spelare som förhoppningsvis lyfter laget.

Västervik

Truppen just nu

Viktor Kokman (G), ny från Karlskrona

Hubert Forsberg Zetterström (G), lån från Oskarshamn

August Hansson (D), ny från Östersund

George Diaco (C), ny från Tranås

Wille Edström (RW)

Carl-Henrik Edwardsson (LW)

Helmer Styf (C), ny från Modo

Kalvyn Watson (RW), ny från Tranås

2 målvakter, 1 back, 4 forwards

Tapp

Gustav Salmi Lilja (LW/RW), till Mora

Anton Svensson (RW), till Nybro

Alex Ciernik (LW/RW), till Nybro

Kommentar

Västervik har kämpat med ekonomin i många år nu, och till slut så räckte inte pengarna till för att få ihop lag nog för att hålla sig kvar i allsvenskan och man åkte ur. Att man skulle ha problem med ekonomin är dock något man inte kan tro när man tittar på uppstarten av lagbygget för säsongen 24/25. För man har verkligen tagit fram stora börsen när man har bjudit över Tranås på de båda poängstarka kanadensarna George Diaco och Calvyn Watson, man har blåst alla medbudare av banan när man knöt till sig Viktor Kokman, och man har dessutom knutit till sig talangerna August Hansson och Helmer Styf. Så även om man stod med ett i stort sett blankt papper när man inledde så har man nu en riktigt stark stomme att bygga resten av laget kring. Om man fortsätter ha en vidöppen börs eller om man nu väljer att hålla i slantarna framöver återstår att se. Men något säger mig att Västervik bara kommer köra, precis som Kristianstad gjorde denna säsong sedan man ramlat ur allsvenskan. Det är nästan så man kan tro att de får en fallskärm efter att ha ramlat ur allsvenskan med.

Wings

Truppen just nu

Oscar Fröberg (G)

Lukas Cederholm (D), ny från Örebro J20

Linus Edström (D), ny från Karlskoga J20

Elliot Gille Pettersson (D)

Sebastian Lindström (D)

Edvin Stegfeldt (D)

Valther Vannar (D), ny från Almtuna J20

Carl Aronsson (RW)

Oscar Bramberg (C/F), ny från Luleå J20

Olle Dahlman (RW)

Alex Ek (C/LW), ny från Huddinge

Rasmus Larsson (F)

Didrik Lif (LW)

Kevin Nilsson Ström (C)

Oscar Sarhus (C/F)

Max Wadelius (C)

1 målvakt, 6 backar, 9 forwards

Tapp

Max Mattsson (D), till Vallentuna

Oliver Pentler (C), till Falun

Kommentar

Det går starka rykten om att Wings har riktigt tomt i ladorna, men av det tycker jag inte man kan se mycket av när man tittar på lagbygget. Man har redan 16 spelare under kontrakt, och det är ett par som sticker ut rejält. Dels lyckas man få behålla skickliga målvakten Oscar Fröberg som anslöt från Huddinge sent under säsongen som gick, dels får man en riktig klasspelare i form av Alex Ek, även han från Huddinge. I övrigt så består nyförvärven så här långt av unga och lovande killar från olika J20-lag, och där tycker jag Lukas Cederholm ser riktigt intressant ut. Det som gör att man ändå anar lite svag ekonomi är att de som förlängt är mer breddspelare, vi saknar ännu signaturer från några av spetsarna, som Dennis von Walden, Mateusz Szurowski och Tim Dackell. Dessutom står det klart att Oliver Pentler och Max Mattsson slutar, men det kanske inte svider så jättemycket.   

Lämna ett svar