En andra livlina

Det har glunkats länge om att Svenska ishockeyförbundet och Hockeyettan suttit i möten om hur de ska agera nu när den ekonomiska verkligheten för ettanklubbarna ser allt mer dyster ut. Exempel på det är Skövde IK, som nu offentliggjort att man har skulder på 3,4 miljoner kronor, och som den 24/4 ska ha ett medlemsmöte där man ska diskutera om klubben går att rädda eller om den ska försättas i konkurs. Ett annat är Krif som gått ut med att de måste ha in en halv miljon under april månad för att man ska kunna driva vidare föreningen. Men exemplen är fler, det ryktas om att 13 klubbar redan står under kontrollår och att fler är på väg att hamna där. Risken för att åtskilliga klubbar skulle mista sin elitlicens var med andra ord överhängande.

Men nu har förbundet till slut meddelat hur man ska göra för att slippa tvångsdegradera så många klubbar, och lösningen blev en andra livlina. Klubbar som står under kontrollår får en andra chans att ha mindre kapital i kassan än vad som egentligen krävs, så länge man har en handlingsplan för hur man ska rätta till det kommande säsong.

Man kan tycka mycket om detta, men det vi kan konstatera är att man redan sett mellan fingrarna åtskilliga gånger ändå. Skövdes hela skuld uppkom knappast under denna säsong, utan är en summa som byggts på under flera år, ändå har man fått licens. Samma med Krif, de har inte haft positivt eget kapital på över 10 år men spelar ändå ettanhockey. Men dessa klubbar är bara två exempel, det finns betydligt fler där ute som fått fortsatt beviljad licens med licensnämndens goda minne. Det man gör nu det är mest kosmetika, men samtidigt så bevisar man än en gång att licenskraven mest är en papperstiger. Så länge man skickar in några papper överhuvudtaget så beviljas man licens ändå…

Lämna ett svar