Nyckelmatchen!

Idag spelas omgång fyra av kvalserien till hockeyallsvenskan, och av de tre matcherna så är det för första gången en match som sticker ut. Det är favoriterna Kristianstad som tar emot tabelltrean Hudiksvall i en match som mycket väl kan visa sig vara helt avgörande för vilket lag som spelar allsvenskan nästa säsong. För att serien kommer bli jämn är jag tämligen tvärsäker på, det har den varit tidigare säsonger trots mer uttalade favoriter då, och i år är lagen jämnare än någonsin. Så att tro att det kommer kunna skilja mer än tre poäng till seriesegrarens fördel är rätt orealistiskt. Och att såväl Kristianstad som Hudiksvall komma vara inblandade i toppstriden har de redan visat under de inledande tre matcherna.

Jag kommer vara bänkad framför denna match, inte bara för att jag ser det som en nyckelmatch i kvalserien, där vinnaren förbättrar sitt läge avsevärt. Nej jag tycker också den är extra intressant för att det är de två lagen som spelar klart mest offensivt. Hudiksvall har ett imponerande kreativt anfallsspel där man låter pucken vandra mellan varandra i ett ständigt flöde som är svårt att försvara sig emot, ett spel där spelarna ständigt byter position för att hela tiden ställa frågor till det försvarande laget. Kristianstad är inte riktigt lika snirkliga, där är det mer rakheten i spelet som är deras adelsmärke. De har flera ruskigt snabba spelare som kan göra sin gubbe på ren fart och när de ställer om så går det undan. De har också en imponerande rakhet i sitt spel, om Hudiksvall mixar sitt passningsspel med en hel del pass i öst-väst-riktning, så är det nord-syd som konsekvent gäller för Kristianstad. Och det är just sådant snabbt omställningsspel som varit lite av Hudiksvalls akkilleshäl under säsongen, de har alldeles för ofta blivit straffade när de sålt sig för högt upp i banan och sedan inte hinner med i hemjobbet. Det har gjort att Hudiksvallsprestation varierat under säsongen.

Kristianstad är mer stabila på det viset, man säljer sig sällan för högt upp utan ser till att vara med hemåt så man slipper numerära underlägen när spelet vänder. Samtidigt så har Hudiksvall ett etablerat anfallsspel som mycket väl kan skada ett Kristianstad som kanske inte är så vana vid att möte ett kreativt och platsskiftande anfallsspel, de flesta söderlag spelar betydligt mer defensivt. Det kommer med andra ord bli väldigt spännande att se, kan Hudiksvall få Kristianstadsförsvaret i gungning, eller kan Kristianstad såra Hudiksvall med sin fart?

***

Men det spelas två intressanta matcher till. Tabelltvåan Väsby har en ny spännande utmaning i form av Vimmerby på bortaplan. Här är det två lag med god struktur som möts, Vimmerby har det kanske lite mer fartfyllda spelet, men Väsby är tunga att möta och deras powerplay har varit dödligt så här långt i slutspelet. Här förväntar jag mig en tuff och tajt match med mycket ställningskrig och fysik, kanske inte det mest välspelade matchen men en kamp om varje millimeter på isen. Vimmerby måste nästan vinna för att inte tappa kontakten med topplagen, speciellt då de har hemmaplan. Men Väsby har en defensiv struktur som kommer vara svår att dyrka upp.

***

Den sista matchen spelas mellan Halmstad och Piteå, två lag som tippades en bit ner i tabellen. Och efter en inledande seger så har de nu förlorat två matcher i rad, blir det en tredje så kan man nog vinka adjö till en serieseger. Detta är en match mellan två lag som spelar rätt likt, med stabil defensiv kombinerat med snabba och kreativa omställningar. Piteå är kanske lite rappare, men Halmstad är duktiga på att komma i andravåg och blir på så vis kanske lite tyngre. Att det blir målfattigt kan jag lova!

Foto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar