Betyg på semifinalförlorarnas säsong

Igår gav jag säsongsbetyg på lagen som åkte ut i kvartsfinalerna, men jag arbetade då under stor tidspress då jag hade annat jag var tvungen att ge mig iväg på, så därför blev det lite fel. Dalen fick inget omdöme, och därför inleder jag dagens betygsättning med dem. Efter det blir det dags att ge betyg på de sex lag som åkte ut i semifinalerna.

Betygsskala:

  1. Långt under förväntan
  2. Under förväntan
  3. Enligt förväntan
  4. Över förväntan
  5. Långt över förväntan

Dalen

Placering i västra grundserien: 5
Placering i allettan södra: 6
Ut mot: Troja i kvartsfinalen med 0-3

Betyg: 3+

Dalen gjorde ingen större figur i grundserien där man kom på en blygsam femteplats, ungefär där man kunde väntas ligga med tanke på att man hade ett mer budgetlag denna säsong jämfört med några tidigare säsonger. Men man fick en strålande start på allettan där man inledde allettanspelet med tre raka segrar och sedan fortsatte spinna på det. Efter drygt halva allettanspelet var man ett topp 3-lag. Men så sålde man av ett par tongivande spelare och efter det så tappade man mycket och rasade ner till en sjätteplats. Den dåliga formen höll sedan i sig under slutspelet och man åkte ut i tre raka mot Troja. Men säsongen hade säkert kunnat sluta muntrare om man valt att behålla spetsen, nu blir den ändå med beröm godkänd.

Sundsvall

Placering i norra grundserien: 3
Placering i allettan norra: 5
Ut mot: Kristianstad i semifinalen med 1-3

Betyg: 3+

Sundsvall hade en trög inledning på såväl seriespelet som på allettanspelet men tog sig mer och mer ju längre in på säsongen som gick. De unga spelarna man plockat in acklimatiserade sig i det tuffare seniorspelet och det gav utdelning. Man slog också ut Borås i kvartsfinalspelet tämligen komfortabelt, men när Kristianstad sedan stod för motståndet i semifinalen så föll man till slut, men det finns potential i lagbygget.

Troja

Placering i södra grundserien: 6
Placering i vårettan södra: 1
Ut mot: Vimmerby med 0-3 i matcher

Betyg: 2-

Grundseriespelets stora negativa överraskning. Visserligen hade man dragit ner på spelarbudgeten, men av det märktes intet i de bakre leden, och offensivt fanns det klasspelare kvar och någon ny hade också kommit in. Flera tippade Troja i toppen av serien, men man vann inte en enda match mot de som kom dit, och därmed så missade man allettanspelet. Vårettan höll sedan alldeles för låg klass för att riktigt utmana, så den vann man ju, och med nyvunnet självförtroende så slog man sedan Dalen i kvartsfinalen i rena farten. Men så fort man mötte ett klasslag igen i form av Vimmerby så blev det tre raka torsk. Det är nästan en bedrift att inte ta en enda seger mot ett topp 5-lag under en säsong… I negativ bemärkelse!

Tranås

Placering i västra grundserien: 3
Placering i allettan södra: 4
Ut mot: Hudiksvall i seminfinalen med 2-3

Betyg: 4+

Det pratades inför säsongen mycket om avsaknaden av naturliga målskyttar i laget, men när säsongen väl drog igång så märktes ingenting av det. Markus Ruuskanen blev hela ettans poängkung och där bakom så fanns det en imponerande bredd av spelare som klev fram och gjorde sina målstarkaste säsonger. Inledningsvis så gav det en kanske inte så imponerande tredjeplats i den västra ettan, men ju längre in på allettanspelet man kom desto mer svårspelade blev man under nye tränare Phil Horskys ledning. Ett kompetent Tyresö/Hanviken avfärdades i kvartsfinalen och i semifinalspelet fick  ettangiganterna Hudiksvall verkligen bekänna färg för att lyckas besegra ”Tranorna”.  

Boden

Placering i norra grundserien: 2
Placering i allettan norra: 4
Ut mot: Piteå i semifinalen med 2-3

Betyg: 2

Det var högt ställda förväntningar på Boden inför säsongen, sedan man bland annat värvat i såväl etan som fyra i hela ettans poängliga från säsongen som gick och några vassa kort till utöver det dessutom. Men känslan är att Boden aldrig fick det att lossna riktigt. Visst hade man perioder där man spelade ett ruskigt tajt och bra försvarsspel, men offensivt saknades den där riktigt punchen man borde ha haft med tanke på all offensiv kompetens som bodde i laget. Att man åkte ut mot ett Piteå alla trodde man skulle ha efter sig hela säsongen var bara extra salt i såren och ett understrykande av faktumet att Boden inte kan vara nöjda med sin säsong.

Karlskrona

Placering i södra grundserien: 1
Placering i allettan södra: 5
Ut mot: Halmstad i semifinalen med 1-3

Betyg: 2-

Karlskrona byggde inför säsongen ett lag som såg ut att bestå av fyra stycken förstafemmor i jämförelse med i stort sett samtliga lag. Det drypte formligen av offensiv spetskompetens med förstärkningar som Victor Crus Rydberg och bröderna Fridén. Men det var istället defensiven som imponerade under grundserien, där laget släppte in något som måste vara rekordfå mål. Förväntningarna höjdes givetvis ännu mera, därför var allettan en enda lång golgatavandring egentligen. För ännu en gång så misslyckades Karlskrona när motståndet blev tuffare, och man tog sig visserligen till slutspel till slut, men där hade man fullt upp med att besegra att Visby som gått svagt hela säsongen egentligen, innan man åkte ut mot Halmstad med 1-3. Det är långt ifrån godkänt.

Lindlöven

Placering i västra grundserien: 4
Placering i allettan norra: 3
Ut mot: Väsby i semifinalen med 0-3

Betyg: 5

Lindlöven hade inte så höga förväntningar på sig inför säsongen då framför allt backsidan såg mer än lovligt tunn ut, samtidigt som forwardssidan visserligen var lovande men kanske inte innehöll så mycket etablerad spets. Grundserien skötte de väl ok, där man blev fyra, men det var i allettan man verkligen fick ihop det. Laget spelade ett magiskt lagspel där allting höll samman sömlöst och där alla verkligen fick ut max av sitt spel. Frykholm i kassen gjorde sin bästa säsong samtidigt som Tobias Sjökvist dominerade i offensivspelet. Det gav en megaöverraskande tredjeplats, och i kvartsfinalen slog man också ut Vallentuna i tre raka. Att man sedan föll mot ett Väsby på g är inget att säga något om, totalt sett så var detta ändå Lindlövens bästa säsong någonsin!

Omslagsfoto: Halland i fokus

Lämna ett svar