Viktig onsdag!

Det är inte så många omgångar spelade av andra seriespelet, men det börjar redan bli rätt viktiga matcher för flera lag. Det är trender som behöver brytas, det är positioneringar inför slutspelet och det är överlag viktiga poäng som står på spel. Med andra ord finns det stor anledning att kika på några av de viktigaste matcherna imorgon.

Karlskrona-Skövde

Karlskrona gick in som stora favoriter i den södra allettan efter en grymt stark grundserie. Försvarsspelet hade man slipa till perfektion och offensivt så var det kanske inte lika glänsande, men det var tillräckligt vasst för att vinna i stort sett allt.

Men så drog allettan igång, och man inledde med en mycket överraskande förlust mot tippade jumbon Dalen på bortaplan. Men en gång är ingen gång som det heter, så nog skulle man snabbt upp på banan igen? Nej i omgång två kom det en ny förlust, denna gång mot ett Halmstad som man besegrat hemma minst sagt komfortabelt i grundserien. Och inte blev det bättre i omgången tre, snarare värre. För där åkte man till Tranås, ett lag som också inlett med två förluster, och fick stryk med hela 5-1!

Det innebär att Karlskrona nu ligger näst sist i allettan och att man nu är i allt mer desperat behov av poäng om man inte ska se topplagen sväva iväg alltför långt i förväg. För inte ska det behöva gå så illa att man får slåss för att överhuvudtaget gå till slutspel?! Det är med andra ord en sjukt viktig match för Karlskrona imorgon. För vid förlust har man förlorat mot fyra lag som tippats lite längre ner, hur ska det då gå när man möter de mer tippade lagen?

Skövde är dock ett lag man historiskt sett haft lätt för, det talar för att Karlskrona ska kunna bryta den negativa trenden. Men då ska man ha klart för sig att Skövde är ett starkare lag än man varit tidigare. Man har redan plockat nästan lika många poäng (6) som man gjorde på hela allettan förra säsongen (8). Det kommer med andra ord inte bli någon enkel match för Karlskrona, något man säkert hade hoppats på med tanke på den svaga starten och nödvändigheten av att plocka poäng. Vänder man trenden imorgon så kan man sikta uppåt igen, men vid förlust så kan det mycket väl prestationsångesten börja göra sig gällande på allvar och då kan det (som vanligt höll jag på att skriva) bli en oväntat tuff väg till slutspel för Karlskrona. Tufft både vad gäller att ta sig till slutspel, men framför allt för att ta en topp 3-placering som är viktig för att ha en bra chans att nå en kvalserie. Förra säsongen var det de som placerade sig etta, tvåa och trea i de två allettorna som spelade kvalserie, så pass stor är fördelen.

Men är den viktig för Skövdes del då? Ja absolut! De vill spela slutspel för första gången sedan Hedenhös och även om de startat allettan rätt bra så är det alldeles för tidigt för deras del att ropa hej ännu. Men med en seger mot en visserligen svajig, men ändock favorit, så skulle hornen växa ordentligt på laget och med det skulle mycket vara vunnet. Med en seger så talar mycket för att det blir det där efterlängtade slutspelet, men vid en förlust så är det fortfarande helt öppet.

***

Kristianstad-Krif

Ettan mot jumbon, hur kan den matchen vara viktig? Nej det kanske är fel att påstå att matchen som sådan är viktig resultatmässigt, precis allt talar ju för att Kristianstad tar hem matchen med bred marginal. Men den är viktig för Krif, som nu gått mållösa sex matcher i rad. Nu MÅSTE laget få igång målskyttet, får man inte igång det så kommer det där slutspelsstrecket vara lika ouppnåeligt som att få alla att alla Krif för Krif. Laget måste våga släppa på lite mer framåt, spela lite snabbare, lite rakare, annars så kommer man bli ett lätt byte för alla lag.

***

Boden-Sundsvall

Här är det Sundsvall som måste börja leverera. Visst har de inlett med fyra raka bortamatcher, och detta blir alltså den femte, men att stå på en poäng för ett lag med ambitioner att utmana om en plats på den övre halvan duger inte. Ska man vara med där uppe och slåss så måste man plocka poäng även på bortaplan. Nu har man ett bra läge att markera revir, att visa att man kan utmana även de stora drakarna, när man beger sig till Boden.

För Bodens del så vill man säkert komma topp två i serien, så att man går raka vägen till semifinal. Men konkurrensen med Väsby och Hudiksvall är stenhård, och ska man ha dem bakom sig har man inte råd med så många poängtapp, och då är Sundsvall ett lag man bör slå.

***

Väsby-Tyresö/Hanviken

Väsby fick spö av Tyresö/Hanviken i kampen om seriesegern i den östra ettan, men nu har insatserna höjts och det står mer på spel. Därmed är det dags för Väsby att visa att man är ett annat lag när man nu har mer att spela för. Då SKA Tyresö/Hanviken besegras med tanke på skillnaden i investerade kronor i lagbyggena.

För Tyresö/Hanviken del så hade man säkert högt ställda förväntningar på allettanspelet. Men efter två raka förluster i inledningen så behöver man hitta tillbaka på vinnarspåret man hade i grundserien för att det inte ska riskera att bli pyspunka. Vad passar då bättre än att vinna mot 08-rivalerna?

***

Borås-Troja

Till sist en kamp i den södra vårettan. Där har Troja utmålats som den stora favoriten, med Borås som andrahandsfavorit. Men medan Borås har infriat förväntningarna och gått rent, så har Troja en plump i protokollet från senast, då Mörrum vann med 4-2. Troja vill säkert inte påbörja en ny negativ trend likt den man hade under grundserien, och därför blir denna match väldigt viktig för deras del. Men den är också viktig för båda lagen ur den aspekten att vinnaren av serien går raka vägen till kvartsfinal, medan tvåan och trean får nöja sig med spel i playin. Och då jag inte tror att de både kommer tappa alltför många poäng mot övriga konkurrenter, så blir det inbördes mötena extra viktiga i kampen om seriesegern.

***

Till sist någon rad om övriga matcher:

Allettan södra

Dalen-Mariestad: Har Dalens magi brutits nu sedan förlusten senast? Man hade ju tre raka och starka segrar innan dess… Det brukar bli riktiga holmgångar mellan lagen, så det blir säkert en sevärd match.

Visby-Tranås: Tar Tranås en tredje raka seger?  Visby behöver en seger för att inte hamna på efterkälken på allvar. Visst har man Karlskrona och Krif efter sig, men hur länge fortsätter KHK kräftgången? Risken är stor att de börjar vinna snart och då kan man ha för långt upp till framförvarande lag med en förlust här.

Halmstad-Vimmerby: Halmstad har inlett allettan starkt, men nu möter man Vimmerby som också gått bra. Vilka vinner toppmötet?

Allettan norra

Nyköping-Vallentuna: Vallentuna har inlett allettanspelet svagt, blir det en tredje raka förlust här? Nyköping kan skaffa sig sex poängs marginal ner till Vallentuna och därmed ta ett kliv mot slutspelet.

Vårettan södra

Tyringe-Mjölby: Viktig kamp runt strecket.

Alvesta-Huddinge: Huddinge har två raka segrar nu, är man på väg upp till slut? Viktig match i kampen om playinplats.

Segeltorp-Linden: Bottenmöte mellan två lag som inte tagit en poäng ännu. Förloraren löper stor risk för att få kvala neråt.

Mörrum-Forshaga: Två lag som är med i kampen om playinplats, hur mycket påverkas Forshaga av Skagers frånfälle?

Enköping-Falun: Två lag som överraskat positivt i vårettan, vem fortsätter den trenden?

Surahammar-Borlänge: Ska Surahammar äntligen få vinna igen? Blir det ny förlust är det stor risk att man får kvala sig kvar.

Kalix-Örnsköldsvik: Kan Kalix vara med i toppstriden hela vägen, och kan Övik slippa kvala sig kvar trots allt?

Clemensnäs-Vännäs: Behåller Clemensnäs serieledningen?

Omslagsfoto: Lars Svensson, Kristianstad

Lämna ett svar