Lista: Ettans bästa målvakter!

Dags att kora de fem målvakter som var allra bäst under grundserien, inte bara statistiskt utan även spelmässigt och som gjorde störst skillnad för sitt lag. Här är de fem målvakter jag tyckte var allra bäst under grundserien.

1. Viktor Kokman, Karlskrona

Redan när han anslöt från Norge under föregående säsong så visade han vilken skillnad han kan göra för laget. Karlskrona gick från att ligga sist till att nå semifinalen i slutspelet och på det spåret har den trygga och rutinerade 30-åringen fortsatt denna säsong. Karlskrona har släppt in minst mål med marginal i hela ettan, och visst beror det till stor del på en stark defensiv, men även Kokman ska ha cred, då han knappt gjort ett misstag på hela grundserien.

Viktor Kokman har bäst statistik och är också bäst i spelmässigt i mina ögon. Foto: Leif Svensson

2. Jacob Crespin, Halmstad

Halmstad har överraskat stort, som vanligt. Den kanske största anledningen till det är att man har en av ettans allra bästa målvakter som sista utpost. 25-årige Jacob Crespin ingjuter lugn åt laget, ser de till att hålla rent skottlinjen och vinna ytan framför mål, så räddar han puckarna. Och det ger Halmstad en trygghet som gör att utespelarna så totalt kan fokusera på motståndarna att det blir svårt att få dem att tappa strukturen i sitt försvarsspel.

Jacob Crespin är nyckeln till Halmstads stabila defensivspel. Foto Halland i fokus

3. Carl Lidö, Tyresö/Hanviken

Tyresö/Hanviken är östra ettans stora överraskningslag, mycket tack vare en riktigt tät defensiv. Och där har Carl Lidö en stor och viktig roll. Den unge keepern har murat igen fullständigt i många matcher. Ettans mest talangfulla unga målvakt.

4. Tobias Sandberg, Mariestad

Ledden en bra bit in på grundserien ettans räddningsprocent och GAA, men när laget sedan packade ihop och slutade spela framför honom när man var klara för allettan så sjönk statistiken. Samtidigt så kanske även Sandbergs fokus avtog, och han var nog inte nöjd med alla matcher på slutet. Så länge laget var på plats så visade han dock vilken skicklig målvakt han är, med flera spektakulära räddningar och matcher där han räddade laget.

Tobias Sandberg kommer bli viktig för Mariestad framöver. Foto: Anna Engström, Mariestad

5. Christof von Burg, Sundsvall

Jag ska erkänna att jag inte varit så superimponerad tidigare säsonger av Sundsvalls schweiziska målvakt. Men i år så har han verkligen steppat upp ett par nivåer och gjort skillnad för laget. Det märktes tydligast när man tittar på vilken skillnad det blev under perioden han var skadad. Då förlorade Sundsvall fyra av åtta matcher, med honom i laget så vann man nio av tio.

Lämna ett svar