Betyg på lagen i södra

Igår fick ni mina betyg på hur lagen i den västra ettan skött sig under grundserien, idag går vi vidare till den södra.  Och som med den västra så kan ett lag få högre betyg även om de kommer på en sämre placering, betygen är satta efter de förväntningar man kunde ha på lagen inför säsongen.

1.      Karlskrona

Betyg: 5

Jag hade höga förväntningar på Karlskrona, de har ju ändå ett av ettans allra namnkunnigaste och mest meriterade lag. Jag hade också de som etta i den södra ettan, men sättet man tar hem serien på imponerar. Laget har lyckats mobilisera kraft hela vägen och har plockat flest poäng av samtliga ettanlag, trots den kanske lite tuffare söderserien. Framför allt har man fått till en otroligt solid defensiv där man släppt in minst mål av alla i hela serien, och där spetsspelarna sedan får passa på att göra mål när lägena dyker upp. Kanske inte det mest sexiga spelet, men det mest effektiva av alla lag.

Karlskrona stod för en imponerande grundserie. Foto: Anna Engström, Mariestad

2.      Kristianstad

Betyg: 5

Även Kristianstad hade jag höga förväntningar på, jag tippade dem som tvåa vilket de alltså kom. Men även de har gjort en riktig kanonserie, där man till slut bara är en enda poäng efter Karlskrona. Även Kristianstad har kommit till jobbet och levererat match efter match, och detta trots att man haft det rätt turbulent i truppen med många spelare in och ut och trots att man ofta spelat kort om folk. Spelar en fartfylld hockey, samtidigt som man är rätt tajta defensivt med.

Kristianstad har levererat match efter match trots turbulens. Foto: Lars Svensson, Kristianstad

3.      Halmstad

Betyg: 5

Det känns som det är inflation på betygen så här inledningsvis på min betygssättning, men det är svårt att sätta något annat betyg på Halmstads succégrundserie. Laget hade ännu en gång blivit av med några av sina tongivande spelare och ersatt dem med tvåanspelare och unga killar. Jag, liksom spelbolag och andra ettantyckare placerade Halmstad på den nedre halvan, men man har varit med och slagits i toppen av den södra ettan hela vägen. Och man har gjort det genom att stämpla in och göra det hårda jobbet match efter match, där man framför allt har en otroligt solid defensiv.

4.      Vimmerby

Betyg: 3

Jag tippade Vimmerby fyra och de kom fyra. Laget har i sina bästa stunder spelat glimrande ishockey och är enda lag att ha slagit seriesegrande Karlskrona två gånger. Stundtals har det kanske inte vara lika glimrande, men man har ändå levererat på en hög och bra nivå, precis enligt förväntan. Åker enormt mycket skridskor och är på så vis jobbiga att möta.

5.      Krif

Betyg: 3

Jag vet att jag tippade Krif först som sexa, men jag vill påstå att deras allettanplats till stor del beror på att förväntade topplag som Troja och Borås har underpresterat å det grövsta. Krif har spelat ungefär som förväntat, med en tajt defensiv och med kanske inte så många mål gjorda framåt. Nu räckte det till en alletta, och det är starkt med tanke på spelarbudgeten hos Troja och Borås.

Troja underpresterade rekordmycket under grundserien. Foto: Hampus Gliving

6.      Troja

Betyg: 1

Troja var trea i mitt tips men underpresterade å det grövsta. Man vann inte en enda match mot lagen som slutade på allettanplats, det måste vara någon form av rekord för Troja, i negativ bemärkelse. Trots ett markant spelövertag i många matcher lyckades man aldrig omsätta det i mål, och defensivt läckte man mer än man borde ha gjort med tanke på övertagen. Att Troja skulle missa allettan fanns överhuvudtaget inte i mina värsta scenarior för deras del.

7.      Alvesta

Betyg: 4

Alvesta var en pigg nykomling, framför allt inledningsvis där man rätt länge var med i kampen om en allettanplats. Men när novermbermörkret sänkte sig så tappade Alvesta succesivt och var till slut en bit ifrån. Dock tre placeringar ifrån en jumboplats jag tippade dem på, och man lyckades nå den genom att spela hockey och inte bara gnetspela. Starkt!

8.      Borås

Betyg: 1

Nej detta blev inte Borås definitiva återkomsten till att bli ett topplag i ettan som jag trodde de skulle nå. Nej detta blev pannkaka när Borås vek ner sig gång på gång och som till slut resulterade i att tränare Fredrik Eriksson igår fick sparken. För det på papperet starka laget fick inte alls ihop det och att sluta åtta mot min tippade femteplats kan ingen vara nöjd med. Har inte hängt ihop som lag, utan har spelat en och en istället för tillsammans.

9.      Mörrum

Betyg: 2

Visst, jag trodde inte att de skulle kunna bråka om en allettanplats, men nog trodde jag de skulle kunna plocka mer än tio poäng under grundserien. Ett lag som kunde slå alla lag i sina bästa dagar, men som normalt i alla fall skulle kunna ge alla lag en match om det. Men så har det inte alls varit, framför allt har man läckt defensivt. Nej här fanns mer att begära även om det inte är tal om en flopp, laget är ändå ett budgetbygge.

Tyringe hade en hel del att prata om under säsongen. Foto: Danny Nilsson, Tyringe

10.  Tyringe

Betyg: 2

Pelle Svensson brukar kunna få till ett lag som växer och växer ju längre säsongen går. Och visserligen är vi bara knappt halvvägs in på säsongen, men nog brukar han har format ett mer slagkraftigt lag än det Tyringe visat upp så här långt. Jag tippade Tyringe som nästjumbo, med kanske 11-14 inspelade poäng, nu tog man bara fem och är jumbo, det kan inte vara godkänt även om laget är ungt och oprövat.

Lämna ett svar