Derby, toppmöten och streckkamp

Hela sexton matcher spelas idag i hockeyettan, och det är omöjligt att gå in i detalj på alla. Men Skaraborgsderbyt, toppmöten och någon intressant streckmatch ska jag ändå försöka rikta lite strålkastarljus på.

Först ut är givetvis Skaraborgsderbyt mellan Mariestad Bois och Skövde IK, en match jag gav er all statistik om i gårdagens inlägg. Men det finns ju annat än statistik att skriva om, idag tänkte jag kolla in lagdelarna och jämföra dem med varandra och försöka bedöma vilket lag som är starkast i respektive lagdel.

Målvakter

Mariestads båda målvakter, Tobias Sandberg och Isac Ohlsson har en betydligt bättre statistik än Skövdes Carl Hjälm och Felix Tengvall. Och de har det för att de är i grunden bättre målvakter. Speciellt Tobias Sandberg är en riktig matchvinnarmålvakt som fullständigt kan mura igen när han är på humör, men han har också en hög lägstanivå. Då är Skövdes diton betydligt mer ojämna, med en rätt hög högstakapacitet, men även lite djupare svackor.

Ronden klart till Mariestad.

Backar

Båda lagen har var sin offensiv toppback i ettan i Tobias Aronsson/Adam Thilander. De har dessutom en hemvävd defensivbjässe i Johan Frick/Axel Abrahamsson. Men där upphör likheterna. För Bois har fem backar på 90 kg+, medan Skövdes tyngsta väger just 90 kg. Skövdes backar ska vara mer rörliga, och allrounda, medan Mariestad har några mer uttalat defensiva pjäser, och tre offensiva kort. Intressant omskolning av Anton Blomberg, så här långt så har det sett riktigt bra ut.

Ronden oavgjord.

Oscar Tellström leder ettans poängliga, blir det nya poäng idag? Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Forwards

Mariestad har en trio som fullkomligt sprutat in poäng, ettans poängligaledare Oscar Tellström, tvåan Ludwig Wistén och 18:e-placerade Jesper Lindén. Kedjan snittar så här långt fem poäng per match! I övrigt är lagen rätt jämnstarka forwardsmässigt skulle jag säga. Det finns såväl secondary scoring som bra grovjobbare i de båda lagen.

Ronden till Mariestad.

Meriterade Skövdetränaren Staffan Lundh. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Tränare

Staffan Lundh är en rutinerad räv med massor med meriter, även från topplag i allsvenskan. I jämförelse med den meritlistan så står sig Mariestads Ronny Helanders slätt, detta är hans första säsong från start som tränare. Men det går inte klaga på Boistränarens insats så här långt, han förvandlade ett lag från att knappt ha tagit sig till allettan till att ta dem till semifinal, och i år så leder laget serien.

Ronden till Skövde.

Så på papperet ska detta gå till Mariestad, men ett derby är ett derby, och det följer inte alltid vanliga spelregler, då det är mycket känslor och annat som spelar in.

***

Nu till toppmötena. I söder så åker serieledande Karlskrona till Halmstad för att försöka ta en andra raka seger mot serietrean. Karlskrona suddenförlorade mot Vimmerby senast, medan Halmstad vann mot Borås. Men Karlskrona spelade på intet sätt dåligt mot Vimmerby. Faktum är att Karlskrona och Halmstads spel påminner en hel del om varandra. De bygger sitt spel på en stark defensiv där det spelas med tyngd och där alla hjälper till och gör jobbet. Offensivt kanske det inte ser så flärdfullt ut alltid, men Halmstad har snabba och luriga spelvändningar, medan Karlskrona mer maler ner motståndarna med sin tyngd. Jag tror att detta kommer bli en jämn tillställning, där laget med mest tålamod kommer avgå med segern.

***

I östra så spelas toppmötet mellan Väsby och Nyköping. Lagen ligger etta och trea, men har lite olika trender. För medan Väsby börjar se ut att hitta mer och mer rätt, så är Nyköping lite mer upp och ner. Mycket säkert med anledning av tunga skador på Stensson, Lundström, Karlsson och Kedbrant. Nu får de en riktigt tuff uppgift, och det ska bli spännande att se hur de tacklar den. Inlåningen av gamla stjärnan Robin Axbom har blivit succé, kanske han kan hjälpa laget till en liten skräll?

***

I väst spelas också en toppmöte mellan tvåan Tranås och fyran Lindlöven. Tranås kan stoltsera med sju raka segrar, medan Lindlövens form är sviktande, de har tre förluster senaste fyra matcherna. Vid ännu en förlust idag så kan man oroväckande nog bli indraget i streckstriden, men då måste Forshaga börja steppa igång igen.

***

I norra ettan så spelas det ett viktigt streckmöte mellan fyran Piteå och femman Kiruna. Piteå är i nuläget en poäng före Kiruna med två matcher mindre spelade, och bör inte behöva oroa sig för att missa allettan. Om det nu inte blir förlust ikväll och nerverna börjar sätta in… Samtidigt så är det otroligt viktiga poäng för Kiruna. Man har just nu samma poäng som sexan Strömsbro, med en match mer spelad. De har en fin form med tre raka segrar och med en fjärde så förbättrar de sitt läge högst radikalt.

Omslagsfoto: Sofie Alexandra Kitteröd

Lämna ett svar