De stärkte sina aktier och Vimmerby spöke för flera lag!

Igår så var det först och främst matcherna kring allettanstrecket som var speciellt intressanta. I norr så ser vi ut att gå mot en riktigt spännande avslutning, och i söder ser det ut att vara två lag som slåss om en plats. I västra så lever streckstriden ännu, även om den klarnade något igår, det är egentligen bara i östra som det ser avgjort ut.

Borås har sex poäng upp nu, är det för långt? Foto: Anders Gustafsson

Jag tänkte att vi börjar matchsvepet nere i söder, där jag redan igår skrev om hur streckstriden tajtade ihop sig när Krif slog Troja. Igår hade Borås chansen att ansluta sig till racet då man vid en seger bara skulle vara tre poäng bakom Krif på allettanplatsen. Man hade ju en stark seger mot Vimmerby i ryggen. Men mot Halmstad kom man ingenstans. De starka Halmstadsspelarna kunde hantera Borås fysik och då blev Borås ett lätt byte. Halmstad kunde vinna bortamatchen med 4-0 och 2,43 det gav i odds var rena bjudoddset, jag hoppas ni tog rygg på det tipset! Därmed så är Borås sex poäng bakom med sex matcher kvar, det hade kunnat gå om man hade en grym formtopp, men den verkar lysa med sin frånvaro, så Borås känns som en högoddsare att de ska spela finserien efter jul.

***

En lysande Jakob Karlsson. Foto: Hampus Gliving

När vi ändå är nere i söder så har jag sett matchen Karlskrona-Vimmerby. En match där det var svårt att inte imponeras av ett hårt jobbande och fartfyllt bortalag. Karlskrona lyckades aldrig få hugg på Vimmerby med sin forechecking, utan Vimmerby hade alltid spelare i fart att spela på. De spelade också oerhört mycket in framför egen kasse, visst gav det något farligt läge efter felpass, men generellt så var det oerhört lyckat och Karlskrona hade stora svårigheter att få träff i checkingen. Avvaktade KHK istället för styrspel, så kom Vimmerby med hög fart i alla tre korridorer och sköljde över hemmalaget. Speciellt kedjan med Jakob Karlsson, Anton Carlsson och Eddie Levin var strålande. Att Karlskrona ändå kunde få med sig en poäng, matchen slutade 2-3 till Vimmerby efter sudden, berodde mer på att Vimmerby kanske inte var lika lysande i spelet utan puck som de var med. Dock jobbade de oerhört hårt i hemjobbet. Vimmerby kommer definitivt inte vara ett spöke bara för Karlskrona i vinter, de är bra!

Karlskrona då? Jo de var trygga och fulla med självförtroende, det syntes. Men de blev kanske lite väl pucktransporterande ibland istället för att låta pucken göra jobbet. De hade också svårt att komma igenom Vimmerbys styrspel, för att lösa det så skulle man behöva komma mer samlat. Men samtidigt så gjorde de långt ifrån en dålig match, de var tunga både i egen zon och i anfallszonen, och allt eftersom Vimmerby tröttnade så kunde de vinna mer och mer tid i anfallszonen. En typ av hockey som brukar passa bra längre in i säsongen.

***

Om vi tar ett stort hopp till den norra ettan så hade ett lag en riktigt bra helg och det var Kiruna. Igår vann de ännu en match, nu mot Örnsköldsvik med 6-1, och därmed så klättrade de upp på en allettanplats. Visserligen med en match mer spelad än sexan Strömsbro på samma poäng, men allettanstriden i norr kommer att leva hela vägen ser det ut som.

***

Sundsvall tog också en viktig seger i allettanstriden, då man slog Kalix med 3-0. Men det satt hårt åt, Kalix hade många chanser att ta ledningen innan Sundsvall fick in 1-0 på ett turligt sätt när Joel Nyman från sarghörnet skulle slänga in pucken mot mål och den tar på Ludvig Christoffersson o Kalixkassen och in i mål från minusvinkel. Sedan kom 2-0 i powerplay och sedan även 3-0, båda med mindre än fem minuter kvar. Därmed kan Kalix rikta in sig på vårettan medan Sundsvall just n i alla fall ligger trea, men man har en match mer spelad än sexan Strömsbro, två poäng bakom.

***

I östra ettan så återfanns inte tränare David Söderberg i Wingsbåset när man förlorade mot Tyresö/Hanviken med 4-2, istället stod Björn Danielsson i båset. Precis nu blev det offentligt att han får sparken som tränare/sportchef, föga överraskande kanske med tanke på den bleka insats laget gjort så här långt. Vem som tar över som ny tränare än ännu inte officiellt.

***

Jag såg också en hel del av matchen Nyköping-Visby, där Visby tog ledningen och även såg ut att vara numret större inledningsvis. Men Nyköping åt sig sakta med säkert in i matchen, och kunde till slut vinna med 3-1. Visby har inte levt upp till mina högt ställda förväntningar så här långt.

***

Till sist västra ettan där Mariestad slog fyran Lindlöven, och där Tranås slog femman Dalen. Det bjöd in Forshaga till att bland sig i allettanstriden på allvar, men de lyckades med bedriften att förlora mot jumbon Falun med 4-1. En stor missräkning, och frågan är om inte det var så att allettantåget gick där för Forshaga? Nu har man fem poäng upp.

Jag måste också credda Falun som nyligen bytte tränare. Första matchen efter bytet förlorade de, precis som de gjort de första nio matcherna, men nu tog man sin andra raka seger. Det verkar som bytet innebar ett lyft för laget.

Lämna ett svar