Toppmöten och derbyn!

Imorgon spelas det ”bara” sex matcher, men de är alla sex otroligt spännande och bra matcher på förhand. För det väntas ett toppmöte i norr, öster och väster, och i söder är det såväl ett derby som en match som kan tjäna som en riktig värdemätare för båda inblandade lagen. Här är matcherna!

Piteå fick lite överraskande stryk i sin premiär mot Kalix, och vill naturligtvis få en snabb revansch. Men det lär inte bli någon enkel sak, för på andra sidan isen formerar Boden sitt manskap, ett Boden som topptippas och även vann sin premiärmatch mot Kiruna. Detta är en match som både är ett stort rivalmöte och en tuppfäktning mellan två storlag i norr. Det skiljer bara 8 mil mellan Piteå och Boden, och det blir inte hetare derby än detta i den norra ettan. Boden får väl ses som favoriter med tanke på premiärerna och att man ser ut att ha ett starkare lag, men ett derby följer inte alltid logikens regler, vilket gör det extra svårtippat. Men jag chansar ändå på en bortaseger, 2-4.

I östra så värvade Visby idag in den före detta Bodenspelaren Sebastian Harila, allt för att tillföra lite attityd. Han kommer kastas in i hetluften direkt, för de tar emot ett annat alllettantippat östlag, nämligen Nyköping. Båda lagen vann sina premiärmatcher, men det var kanske Nyköping som gjorde den bättre prestationen. Visby är dock ett namnstarkare lag, har hemmaplan (som dock inte varit så stor fördel det senaste), och får mitt tips. 3-2.

Ludwig Wistén stod för fyra assist i premiären. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Dalen väljer att spela sin match mot Mariestad i Husqvarna garden arena, HV71:s hemmahall. Man gör det i vad som många tror blir ett toppmöte i den västra ettan, och båda lagen kommer från starka premiärer, där Dalen vann mot Borlänge med hela 6-2 medan Mariestad slog Forshaga med 5-2. Det brukar bli minst sagt fysiska tillställningar när dessa båda lag möts, Dalen har några riktigt resolut spelande backar, och även om Mariestad till denna säsong gjort sig av med sin största tuffing, Otto Henell, så finns det ändå en del spelare kvar som inte backar för att svara upp om det bjuds upp till dans, vilket det ofta blir mot Dalen. Mariestad vann träningsmatchen lagen emellan med hela 7-1, men i tävlingssammanhang så är det Dalen som vunnit mest är känslan. Detta blir tätt, tufft och jämnt, men 2-3.

Får Kristianstad jubla igen? Foto: Lars Svensson, Kristianstad

Kristianstad fick en grym start på seriespelet med sin 5-1-seger över tippade allettanlaget Vimmerby. Men det måste man även säga att Halmstad fick, då de besegrade ännu mer tippade Troja med 3-2 efter sudden. Detta kommer bli en väldigt intressant match för att se hur pass mycket på riktigt de båda lagen är. Är Kristianstad ett topplag på allvar? Kan Halmstad överraska ÄNNU en gång? De har ju för vana att trots ett på papperet försvagat lag ändå överprestera gång på gång. Jag blev dock imponerad över Kristianstads insats mot Vimmerby, och ser dem som favoriter, 4-1.

Sist men inte minst det stora Blekingederbyt mellan Mörrum och Karlskrona. Supportrarna har inte pratat om annat i flera veckor, Mörrum har laddat upp med en rolig reklamfilm och båda lagen kommer från fina premiärsegrar. Karlskrona är storebror just nu, men historiskt så är det Mörrum som varit Blekingshockeyns storhet, och det är med den bilden i bakgrunden som matchen spelas. Mörrum ser Karlskrona som uppkomlingar, Karlskrona ser Mörrum som en jobbig lillebror som ska tystas. Karlskrona ska med tanke på sitt lagbygge givetvis ses som favoriter, men Mörrum har skrällt tidigare och kan slå ur underläge. 2-2.

Omslagsfoto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar