Ettans bästa forwardssidor!

Jag har tyvärr fått mitt fiber avgrävt, vilket gjort att jag inte kunnat skriva och posta saker sedan i onsdags egentligen. Men idag har jag i alla fall köpt mig en kabel så att jag kan använda mobilen till att få en visserligen långsam (bor långt ut på landet) men ändock uppkoppling. Som första inlägg efter uppehållet så blir det min rankning av ettans bästa forwardssidor, hoppas ni uppskattar den!

1. Väsby

Här är det en tydlig uppdelning i mer fysiska och hårt jobbande spelare som ska döda motståndarnas offensiv, och manskap till drygt två riktigt vassa offensiva enheter. Erik Aterius, Filip Rydström, Axel Olsson, Gilbert Gabor, Christian Hägg och Melker Kull får ikläda sig grovjobbarkostymen, medan spelare som Fredrik Forsberg, Carl Åsell, Tobias Liljendahl, Henrik Rommel, Joni Nikko, Nicklas Nosuianen och Adam Falk kan mestadels fokusera på att leverera framåt även om de flesta är starka även defensivt. Det ser med andra ord ut som ett välbalanserad och dessutom väldigt rutinerad forwardssida. Den har en snittålder på över 27 år och en snittvikt på över höga 88 kg. Enda egentliga lilla svagheten jag kan se är att man bara ha en enda rightare i truppen.

2. Karlskrona

Har tre riktigt vassa offensiva kedjor och en mer defensiv, och man kan redan nu nästan förutsäga hur kedjorna kommer formeras. En förstakedja med Alexander Bergström, Victor Crus-Rydberg och Filip Cruseman, en andrakedja med tvillingarna Fridén och John Henrion som gjorde det bra tillsammans i Mörrum, en tredjekedja bestående av Mikael Roslund, Philip Norberg och Linus Lööf och en fjärde med Alexander Heiver, Sebastian Sundlöv och Oscar Hagman. De första tre kedjorna skulle kunna vara förstakedja i de flesta ettanlag, och det kommer bli svårt att hitta motmedel mot ett lag med så många starka kedjor.

3. Hudiksvall

Har ett offensivt viktad forwardssida med många starka poängspelare. Christoffer Jansson, Adam Byström Johansson, Jesper Wiberg, Samuel Eriksson, Henrik Olsén, Alexander Bjurström och nya Carl Umegård och Lukas Feuk tillhör alla ettanspetsen som är goda för runt en poäng per match. Till detta har man några mer grovjobbare, som Carl Westberg, Lukas Enkvist, Axel Levander, Oskar Klaar och Filip Sjöberg.

4. Mariestad

Här vimlar det av offensiv kraft, ja kedjesidan känns faktiskt lite framtung. Man har tre kedjor med spetskompetens i ettan, i spelare som Jesper Lindén, Ludwig Wistén, Oscar Tellström, Joel Thulin, Johannes Jämsén, Vincent Reimer, Hugo Pettersson, Anton Blomberg och André Astley, spelare som alla är goda för 30+ poäng en normal säsong. Frågan är om tränare Ronny Helander kommer matcha alla dessa om alla är friska och fräscha, för då skulle han bara ha en mer defensiv kedja, en kedja som skulle kunna bestå av Lukas Larsson, Herman Lundin och Andreas Axelsson, alla skickliga defensiva pjäser. Det kommer säkert också bli problem vid matchningen i powerplay, det finns fyra rightare (Lindén, Blomberg, Thulin och Reimer) med ruggigt vassa skott alla fyra, vilka blir utan speltid i powerplay?

5. Kristianstad

Här vimlar det av rutin från allsvenskan, ja till och med en del från SHL, men då ofta från de lägre hierarkierna i laget. Men med ett kliv ett steg ner och med en större roll så brukar det alltid finnas de som kliver fram. Det finns redan bevisad offensiv kapacitet ifrån allsvenskan i spelare som Linus Pettersson, Ludvig Elvenäs och Dennis Svensson, och väldige centern Jacob Grönhagen har levererat på ettannivå tidigare. Det finns dessutom offensiv potential i spelare som Nils Juntorp, Wiggo Weinö Kevin Wennström och Filip Lennström. Mathias Hellgren och Sebastian Hansson lär få en mer grinderroll i en tredje/fjärdekedja, även Arvid Lilja lär få en defensiv roll, i övrigt så kanske några av de allsvenskt meriterade spelarna får komplettera den uppsättningen. Vilken roll senaste värvningen Georg Weigelt får ska bli spännande att se.

6. Troja

Har en väldigt ung och lovande forwardssida, med två rutinerade pjäser i Mattias Persson och Carl-Johan Sjögren som offensiv respektive defensiv stöttepelare. Men det finns stor offensiv potential i spelare som Emil Ekholm, Kevin Engvall, Jesper Emanuelsson, Lucas Macklin och Oscar Nordin, och det är från dessa en väldigt stor andel av poängen kommer att komma ifrån (tillsammans med Persson då). Romfors är en skicklig tvåvägscenter och kommer tillsammans med ”C-J” ha ett gäng 19-20-åringar runt sig som åker som bålgetingar.

7. Boden

Har en tämligen intakt forwardssida, men med en stark värvning i ettans poängkung Emil Lindblom. Han kommer givetvis få en stor roll i offensiven tillsammans med tvillingarna Wahlgren, Christian Nyman, Nils Tomasson och Pontus Johansson. Resten får slåss om istiden i kedja tre och fyra, där man har Henri Tamminen som jobbig murbräcka, men även nyttiga grovjobbare i spelare som Viktor Sandberg och Wille Åström bland annat.

8. Borås

Har lyckats behålla de två rutinerade Erikssönerna (Henrik och Anders) vilket betyder mycket givetvis. Men till det har man adderat en hel del fysik i Robin Höglund och Niko Ahoniemi, spelare som kan spela på/över gränsen men som även kan göra en del poäng. Dessutom finns intressanta värvningarna Oskar Håkansson och Leo Böris som är tänkt att bidra i poängkolumnen de med. I övrigt ett koppel hårt arbetande spelare med Albin Storm i spetsen, som kommer göra livet surt för motståndarna.

9. Piteå

Har tappat sina tre främsta offensiva kort i Magnus Isaksson, Joakim Högberg och Jesper Ylivainio, och man kan inte ens med god vilja påstå att de lyckorna är igentäppta, de går inte fylla igen. Men det finns ändå bra spelare kvar som kan göra en del poäng, som Petter Mäkitalo, Victor Edström, Rasmus Similä, och till dessa har man adderat spets i form av Gustav Marnetoft, Tommi Niskanen och Carl Holmner Härgestam. Linus Hedman kan ge lite secondary scoring tillsammans med Oscar Nilsson och Jacob Sundin. Resten får slåss om istiden långt ner i kedjorna.

10. Visby

Har en stark centersidan framför allt i Elias Lindström, Anton Johansson, Adam Lidström och Melker Iversen, den stå få lag efter. I övrigt så finns det några spelare med potential som inte riktigt blommat, i spelare som Lucas Jideius, Nils Bolin och Karl Påhlsson, som kommer få chansen i offensiva roller. Där bakom finns det kvar ett koppel spelare med vana från spel längre ner i Visbykedjorna.

11. Skövde

Det kanske inte är samma spets som många av de andra lagen på denna lista, men det vimlar av bra forwards. De som kommer få bära lite extra ansvar offensivt är Gustav Lindberg och Emil Smedberg, men även kanadaduon, Laframboise och Lee hoppas man få ut en hel del poäng av. Sedan finns det potential i killar som Simon Siwert, Jesper Andersson och Lukas Smith, och hårt arbetande forwards i Erik Möller, Alexander Henriksson, Alexander Ternblad och Ludvig Vännström.

Omslagsfoto: Mjörnbergs bästa forward, Jesper Lindén. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Lämna ett svar