Så har sportcheferna i väst skött sig!

Silly season är sportchefernas säsong. Där ska de pussla ihop rätt pusselbitar efter sin budget för att få ihop ett så starkt lag de bara kan. En del har hur bra förutsättningar som helst, med en rejäl pengasäck, en toppklubb som drar och en attraktiv stad. Andra har inga pengar och basar kanske för ett bottenlag i en liten ort mitt ute i ingenstans. Det är saker jag kommer ta hänsyn till när jag nu kommer bedöma hur bra sportcheferna skött sig jobb under denna silly season.

I väst så har vi några lag med riktigt stark silly season bakom sig, bland de starkaste i ettan. Men spännvidden är stor, för det finns också lag som tappat en hel del.

Linus Skager är givetvis en riktigt stark värvning av ett resurssvagt Forshaga. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Forshaga

Sportchef: Christer Larsson

Minus:
Har rensat ut en del spelare som man tycker att man inte fick utveckling hos. Men det är också några av lagets ledande spelare från säsongen som gick, som Wilson Johansson, William Johannesson och Linus Tjulander. Dessutom lämnar backen Karl Jonsson som visserligen gjorde ett mediokert seriespel, men som klev fram i kvalspelet.

Plus:
Har gjort tre riktigt vassa värvningar: Målvakten Andreas Bosson, backen Tobias Björklund och forwarden Linus Skager. Det är tre spelare som de normalt inte ska kunna landa, men sportchef Larsson har verkligen fått jackpot, även om det återstår att se hur länge de blir kvar.

Men det finns två spelare till som är värda att lyftas fram då det är bra ettanspelare. Dels Jonathan Ström, en nyttig tvåvägscenter från Skövde som kan spela i alla spelformer. Dels Köpings interna poängligavinnare Hugo Ek Koskela som kommer kunna bidra offensivt framför allt.   

Betyg: 5
Kan man plocka in tre klasspelare och ytterligare två riktigt bra namn med en mycket begränsad spelarbudget så är man värd full pott.

Målvakten Tobias Sandberg vänder ”hem” från allsvenskan. Foto: Anna Engström, Mariestad

Mariestad

Sportchef: Carl Johansson

Minus:
Tyngsta tappet är givetvis spelskicklige Jesper Broeng, och han var också den enda som sportchef Johansson ville förlänga med. Men även Gustav Lindberg och Erik Olsson gjorde avtryck under säsongen som gick.

Plus:
Återkomsten av Tobias Sandberg är givetvis blytung, ettans kanske bästa målvakt kommer givetvis att lyfta laget ännu ett snäpp. På backsidan så är Köpings bästa back Andreas Thelander tänkt som ersättare till Broeng, men det måste ses som en budgetlösning, jag har svårt att se att han fullt ut ska kunna fylla ut de skridskorna. Offensivt ser det dock bättre ut. Joel Thulin kom sexa i ettans poängliga, Johannes Jämsén är den spelskickliga center man saknade när man inledde förra säsongen, och Vincent Reimer gjorde stor succé som målskytt i Krif. Lägg därtill att man fått förlänga med resten av sina stjärnor.

Betyg: Stark 4:a
Att spelarbudgeten minskat med 400 000 kr är svårt att tro när man ser hur mycket starkare lag Johansson fått ihop. Hade han dessutom fått till en förlängning med Jesper Broeng hade femman varit given.

Carl Hjälm, ny målvakt i Skövde. Foto: Oliver Åström, Kalix

Skövde

Sportchef: Anders Lundström

Minus:
Det har rensats rejält efter många års debacle i allettansammanhang. Åtta spelare ut, där Anton Lundmark och Jonathan Ström definitivt var spelare man ville behålla, men där övriga nog fick finna sig i att få silkessnöret. Bland annat egenfostrade och mångårige kaptenen Oscar Forsmark,

Plus:
Det är mycket nytt in hela elva spelare, och alla kan nog betraktas som uppbyten jämfört med tidigare manskap. Målvaktspositionen är helt ny när Felix Tengvall och Carl Hjälm ansluter, två målvakter av bra ettanklass. Även forwardssidan är till stora delar ny, där Gustav Lindberg, Jesper Andersson och Tommy Lee kommer från bra säsonger i ettan. Elias Andersson värvas från liten roll i Tingsryd, men där hoppas man givetvis på att han kan stegra sig när han kliver ner ett hack. Ludvig Vännström tar nya tag efter att inte fått förlängt med Vimmerby och unga talangen Alexander Artursson testar vingarna på seniornivå.

Backsidan var förra säsongens akkilleshäl och här har inte lika mycket förändrats. Viktigt givetvis med förlängningen av Adam Thilander, men enda nya är unge backen Axel Eriksson samt återvändande William Johansson. Båda är nykomlingar i ettan (William har gjort en säsong tidigare utan stort avtryck dock), men ska vara spelskickliga vilket var mycket det som saknades säsongen som gick.

Betyg: Stark 4:a
Skövde har klart uppgraderat sitt manskap, men skulle behövt ha in något mer på backsidan.

Kommer rutinerade David Lidström till spel i vinter? Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Surahammar

Sportchef: Jörgen Mähler

Minus:
Ett enda namn är uppskriven på ”players leaving” på eliteprospects, och det är backen Mattias Eklund. Inget större tapp heller. Men då Jörgen Mähler sa till mig i intervju att David Otter inte kommer bli kvar så tycker jag vi kan addera honom med, och det är ett desto tyngre tapp.

Plus:
Att Lukas Söderlund återvänder är givetvis den bästa värvningen Surahammar kunnat få. Även om hans förra säsong inte var lika bra som den innan, så är det han som allt offensivt spel kretsar kring. Men han ser ut att få ett par bra lekkamrater till i laget. Jag tänker kanske främst på nykomlingarna Filip Jakobsson och Vilgot Dahlén, där Vilgot gjorde 9+8 i ett svagt Örnsköldsvik på 22 matcher och där Filip gjorde 31 pinnar i Segeltorp säsongen 20/21 innan han flyttade till USA där han spelat collegehockey i två säsonger.

På backsidan så saknar man ännu signatur från klassbacken David Lidström, det är givetvis en nyckelsignatur att jaga. Men man har fått in en annan vass back i Karl Markström, som bland annat gjort U17-landskamper och spelat för ett hårdsatsande Östersund, men som senaste säsongerna spelat i norska högstsaligan.

På målvaktssidan är man något svagare. Nya Lucas Rheyneclaudes känns inte lika stabil som David Otter.

Betyg: Svag 4:a
Bygger på att jag blundar för eventuellt tapp och Lidström, men i övrigt har man fått in några intressanta spelare och dessutom Lukas Söderlund då.

Patrik Elfsberg, Faluns vassa värvning från lokalrivalen. Foto: Mats Tjernström

Falun

Sportchef: Tomas Jonsson

Minus:
Nykomlingar brukar tappa en del spelare som inte vill ta klivet upp, men Falun har egentligen bara två sådana tapp. Dels rutinerade Emil Ax som har levererat bra på ettannivå tidigare, dels backen Trolle Samuelsson som var assisterande kapten.

Plus:
Värvningen av Patrik Elfsberg från lokalrivalen Borlänge är den bästa värvningen man kunnat få. En spelare med ledaregenskaper, rutin och skicklighet som gör att han kommer bli nyttig på alla plan. Om vi fortsätter på forwardssidan så har Elias Lindström och Emil Johansson ettanrutin och kan säkert bidra en del. Det var givetvis viktigt att få behålla bröderna Haglund.

På backsidan så är det Filip Hedberg som är den enda riktigt vassa förstärkningen. Han hade en bra säsong i Linden och kan ersätta Trolle Samuelsson och väl det.

Betyg: Stark 3:a
Laget ser något förstärkt ut, men skulle behövt ytterligare lite mer rutin för att bli att räkna med på allvar.

Lindlöven

Sportchef: Thomas ”Osten” Östlund

Minus:
Det har varit ovanligt hög omsättning i Lindlövens lagbygge denna säsong. Ledande offensiva spelare som Filip Barklund och Johannes Jämsén har lämnat, precis som viktiga backbrödraduon Elias och William Lindgren. Även några ur mellanskiktet har lämnat, som Anton Björkman, Anton Widmark, Tim Alverhag och Anthony Paskaruk.  

Plus:
”Osten” verkar ha sökt och även fått napp från spelare med liten roll i allsvenskan, för även om värvningen av Karlskogas Edwin Lindström gick om intet på grund av skada, så har man fyra spelare som hämtats från allsvenska klubbar. Sebastian Falk gjorde en hel säsong i Vita Hästen (11 poäng), där Knut Köhler gjorde 21 matcher. William Lindgren gjorde 26 matcher i Mora medan backen Ludvig Hendén gjorde 10 matcher för Södertälje. Man har också fått in Lukas Johansson som gjorde bra med poäng i J20 Nationell med Skellefteå. De ska tillsammans med förlängande Tobias Sjökvist och Isak Jonsson samt återvändande Simon Brännvall leda laget är det tänkt. På backsidan finns dock bara fyra spelare, där värvningen av Gustav Lindström är bra, men där det måste till minst tre till in för att samlingen ska kunna anses komplett.

Betyg: Svag 3:a
Det har varit hög omsättning i truppen och ”Osten” har fått några bakslag under sillyns gång, men Lindlöven lär ändå bli att räkna med i allettandiskussionen.

Sista tekningen är gjord för skicklige centern Anders Skoog. Foto; Hampus Gliving, Nybro

Tranås

Sportchef: Stefan Fransson

Minus:
Tre blytunga tapp i poängkungen Lukas Isaksson och skickliga trotjänarna Fredrik Lindström (b) och Anders Skoog (c). Dessutom lägger rutinerade målvakten Victor Jonsson av och nyckelbackarna William Wennström och Hugo Wendt går till Alvesta respektive Karlskrona.

Plus:
Eric Forsberg fyller ok ut Jonssons målvaktsskydd, men backvärvningarna når inte upp i samma nivå som de som lämnat. Även om Markus Magnusson kommer tillföra en hel del spelskicklighet och Martin Lindberg och Gustaf Malmkvist är stabila och bra ettanbackar. Martin Skärberg och Love Palm är förstaårsseniorer och lär hamna lita längre ner i backhierarkin.

Den stora värvningen är George Diaco. Han har producerat stort i starka juniorligan OHL och kommer definitivt bli värd att följa i vinter. Oscar Gustavsson och Ludvig Svensson Träff är de två andra forwardsvärvningarna som kan tillföra nyttig energi.

Betyg: Svag 3:a
Tappar mycket rutin och klubbhjärta som inte går att ersätta. Skulle behöva ha in en klasscenter.

Borlänge

Sportchef: Stefan Gustafsson

Minus:
Har tappat nästan alla tongivande spelare från säsongen som gick. På backsidan lämnar Emil Rangedal och Linus Lundberg som båda huserade i topp 2-backparen. Men tapen på forwardssidan är än tyngre. Kaptenen och skicklige trotjänaren Patrik Elfsberg väljer att gå till lokalrivalen Falun, och Charles Eklund, Joel Myrberg Andersson och Ludwig Westerlund, som alla tillhörde topp sex i interna poängligan, kommer inte heller spela i Borlänge säsongen som kommer. Lägg därtill att rutinerade och starke Emil Lind ännu inte skrivit på (ryktas om skada) och det är massor av rutin och klass som försvinner.

Plus:
Det är mycket ungt som är värvat, men det finns ändå intressant läsning i inkorgen, och då främst på forwardssidan. Jesper Fastesson har en säsong i allsvenskan med Östersund och kommer bli nyttig. Marcus Kivelä Karlsson var en av Köpings ledande spelare, och Sigge Grundlitz har faktiskt tagit SM-guld då han var med 12 matcher när Färjestad vann. Bröderna John och Olle Blank var riktigt framåt energispelare när de fick chansen i moderklubben Borlänge för två säsonger sedan.

På backsidan så får man in Elias Lustig, Oscar Kellerstam och Simon Nyhlén Persson, jag har dock svårt att se att de ska kunna täcka upp lyckorna som uppstått.

Betyg: Stark 2:a
Borlänge har gett sportchef/tränare Gustafsson ännu mindre pengar att jobba med och det märks. Han har dock gjort sitt bästa för att fylla igen hålen med unga och lovande killar, det gör att betyget ändå blir så pass bra.

Mjölby

Sportchef: Anders Tingman

Minus:
Victor Lindman och Jacob Sundberg är enda två som inte är kvar. Där är Victor Lindman ett riktigt tungt tapp, han skulle varit en klassback även på ettannivå. I Jacob Sundberg tappar man tyngd och kraft.

Plus:
Målvakten Simon Zurawski har rutin, men ettanrutinen är några år tillbaka nu. Men han håller för ettan med. Liam Thell är enda backvärvningen, han gjorde det bra i tvåan med Jonstorp säsongen som gick. Samuel Lidström och Charlie Björklund tillför nyttig ettanrutin men är kanske inte den där spetsen som kanske behövts.

Betyg: 2
Mjölby verkar underskatta vad som krävs på ettannivå, man hade behövt både mer rutin och spets.

Viktiga backen Andreas Röykås Marthinsen lämnar Dalen för spel i norska högstaligan. Foto: Halland i fokus

Dalen

Sportchef: Oscar Josefsson

Minus:
Har tappat en hel del rutin och ryggradsspelare i Andreas och Kristian Röykås Marthinsen. Oscar Malm, Colton Kalezic samt Alex Ek. Dessutom ett par av sina starka påläggskalvar i Anton Johannesson och Gustav Salmi Lilja.

Plus:
De som kommit in är inte alls lika meriterade eller med samma sovande potential. Med undantag av 18-årige målvakten Oskar Blomgren, en av de mest lovande unga målvakterna vi har. Han kan mycket väl bli ett stort utropstecken i vinter. På backsidan så känns Linus Jacobsson som den bästa värvningen, han gjorde det riktigt bra i Linden säsongen som gick. Luelåjunioren Simon Lindblom kan säkert också göra avtryck. På forwardssidan så sticker Charles Eklund ut, då han kommer från en stark säsong i Borlänge.

Betyg: Svag 2:a
Det är mycket ryggrad som tappats och ersättarna känns oprövade.

Lämna ett svar