Så har sportcheferna i norr skött sin silly season!

Silly season är sportchefernas säsong. Där ska de pussla ihop rätt pusselbitar efter sin budget för att få ihop ett så starkt lag de bara kan. En del har hur bra förutsättningar som helst, med en rejäl pengasäck, en toppklubb som drar och en attraktiv stad. Andra har inga pengar och basar kanske för ett bottenlag i en liten ort mitt ute i ingenstans. Det är saker jag kommer ta hänsyn till när jag nu kommer bedöma hur bra sportcheferna skött sig jobb under denna silly season.

Idag börjar jag med den norra ettan, en etta där skillnaderna i förutsättningar mellan klubbarna kanske är de största av alla ettor. Storklubbar som Hudiksvall och Boden har många miljoner i spelarbudget, medan Örnsköldsvik och Vännäs spelare får vara glada om de ens får klubbor att spela med. Men här kommer bedömningen, med lagen med högst betyg överst!

OBS! Endast spelare som är klara officiellt är med i bedömningen, jag spekulerar således inte!

Clemensnäs

Sportchef: Fredrik Lindgren

Minus:
Har bara tappat en enda spelare officiellt ännu, och det är starka poänggöraren Jonathan Sundin.

Plus:
Man startade silly season starkt med värvningarna av Piteås rutinerade backar Ludwig Stenwall och Daniel Nyberg. Även Sebastian Martti har sedan plockats in på backsidan.

Offensivt har man fått in nyttig rutin i Ludvig och Johan Warg, Johan Fahlgren och Kevin Kariander. Melker Gustavsson känns som en bra ersättare för Jonathan Sundin.

På målvaktssidan så tillkommer lovande Albin Edlund från Piteås J20, där kan man ha gjort ett riktigt fynd.

Betyg: 5
Med tanke på att man inte har några resurser och är nykomling så har man gjort en urstark silly!

Marwin Wedenmo var egentligen klar för Örnsköldsvik men ångrade sig när Vännäs blev klar för ettan. Foto: Oliver Åström, Kalix

Vännäs

Sportchef: Jonas Norman

Minus:
Har tappar stora delar av bredden i den trupp som förra säsongen ramlade ur. Men det är nog inte bara av ondo, de har ju bevisligen inte mäktat med uppgiften att hålla laget kvar. Det är egentligen bara forwardsen Norbert Hari och Filiph Åström som man nog gärna haft kvar.

Plus:
Flera av spetsarna blir kvar, med Dennis Westergårdh, Marwin Wedenmo, Felix Hälldahl och Filip Bergsdorf i spetsen. I övrigt har det skett en klar uppgradering överlag. Wilhelm Ytfeldt, William Wellén, Isak Sandström och Robin Eriksson är bättre backar än de som lämnat. Värvningen av Oscar Frestadius är riktigt stark och även om värvningarna av Filip Lindén, Axl Johansson, Ludvig Nilsson och Alvin Hägglund kanske inte osar klass, så är de ändå mer spännande än de de ska ersätta.

Betyg: 4
Utifrån förutsättningarna så har Jonas Norman gjort ett bra jobb, och Vännäs känns som ett klart uppgraderat lag jämfört med säsongen som gick.

Jacob Hansson Geidon, Kirunas viktiga spelare, har signat ettans längsta kontrakt, till säsongen 28/29! Foto: Oliver Åström, Kalix

Kiruna

Sportchef: Tomas Jatko

Minus:
Nico Joki är det stora tappet, den rutinerade finske backen var en klippa. Tappen av Calle Källström, Robin Eriksson och Kevin Loppatto däremot känns det som att man kan leva med.

Plus:
Wiljami Kuipainen känns som ett bra försök att ersätta Nico Joki, jag tror att det kan bli riktigt bra. På backsidan har man också plockat in ännu en finne, Eddie Ahlmark från Borås. Det är mer en hårdför defensivback som man säkert kommer få stor användning av.

Offensivt har man förlängt med spetsen och dessutom adderat ytterligare. Teemu Siironen har producerat bra med poäng i Mestis och bör vara ett namn för en förstakedja. Dit kanske inte ukrainaren Feliks Morozov och Emil Pettersson ska räknas, men bra breddvärvningar kan det säkert bli.

Vad den ukrainske målvakten Artur Ogandzhanyan går för är svårt att säga, men utgångstipset är att han blir backup.

Betyg: 4
Laget har behållit stora delar av sin trupp och spetsat det på ett bra sätt.

Fredrik Granberg lämnar Boden för rivalen Piteå. Foto: Oliver Åström, Kalix

Boden:

Sportgrupp/Joakim Fagervall

Minus:
Har tappat några tunga pjäser på backsidan, där Fredrik Granberg är det allra tyngsta. Offensivt är egentligen enda tappet powerforwarden Robin Höglund, en nyttig spelare som personifierat Bodens burdusa stil.

Plus:
Har inte plockat in så många spelare, men ett par riktiga guldkorn har man ändå bärgat. Främst märks givetvis hela ettans poängkung Emil Lindblom, som kommer bidra med såväl skills som attityd. Jag är väldigt nyfiken på hur han utvecklas i en starkare omgivning, växer han i en rikare mylla, eller krymper han när det inte är honom allt ska kretsa kring?

En annan stark värvning är Hugo Haas, en spektakulär målvakt som det finns en enorm potential i. Kan han få ordentlig hjälp av sina medspelare så kan detta bli ett riktigt utropstecken.

På backsidan är främsta värvningen lånet av Isak Pantzare från Tingsryd, förra gången han var i ettan ägde han isen, är han lika bra eller bättre nu?

Backjunioren Erik Hannu och energiforwarden Wille Åström kommer nog befinna sig en bit ner i hierarkin, men får ses som nyttiga breddspelare.

Saknar ännu ett par forwards, det snackas om Daniel Mannberg, Niklas Olausson och Johan Harju, men så länge de inte är signade så kan de inte ingå i något betyg.

Det stora pluset är ändå värvningen av nya tränaren/sportchefen Joakim Fagervall. Han kommer betyda mycket för klubben med sin erfarenhet av spel på högre nivå.

Betyg: 4
Laget känns något vassare, framför allt tack vare nya tränaren.

Kommer Strömsbros Adam Deutsch lägga skridskorna på hyllan?

Strömsbro

Sportchef: Johan ”Gnidarn” Wennberg

Minus:
Tappar sin ena slips när duktige Oskar Spinnars Nordin drar till Hudiksvall.

På backsidan tappar man tre pjäser, där William Eriksson är det klart tyngsta, men även Joebe Martin är en spelare vars fysik behöver ersättas.

Offensivt så kommer inte Sebastian Linder, Simon Hedlund och Max Freyschuss Nordin återfinnas i Strömsbro nästa säsong. Sebastian Linder kommer saknas mest av dessa, Hedlund gjorde för få matcher och Nordin var mer utfyllnad.

Plus:
Matej Galbavy! Där har Strömsbro fått in en riktigt poängstark forward som med råge ersätter de tre forwrdstappen. Men man har även plockat in spännande junioren Jesper Lehman och unge Tim Alvehag från Lindlöven, två killar som säkert kommer kunna bidra en del.

Leon Okonkwo Prada, Calle Westerlund och Philippe Caron heter backvärvningarna, där alla tre är oprövade på nivån så det är svårt att avgöra var de står riktigt.

Ryktas bli av med bröderna Deutsch bland annat, men då det inte är klart tas det inte emd i bedömningen.

Unge Markus Nykvist Sandrud, förstaårssenior från Timrå, heter ersättaren för Spinnars Nordin, . Jag skulle tro att han får stå på tillväxt bakom Victor Eriksson.

Betyg: 3
Stark värvning av Galbavy, men i övrigt rätt mycket oprövat.

Poängkungen Marcus Sirén lämnar Sundsvall.

Sundsvall Sportchef: Alexander Steen

Minus:
Har gjort några riktigt tunga tapp på backsidan, där framför allt tappet av offensivstarka backar som Pontus Englund och Johan Grönquist givetvis kommer märkas.

Offensivt så tappar man poängkungen Marcus Sirén som verkar lägga av, powerforwarden Gustaf Marnetoft och nyttige centern Mathias Hellgren. Det är tre ledande spelare som lämnar.  

Plus:
Backsidan är påfylld med tre förstaårsseniorer: Samuel Eklund, Linus Millner Wesberg och Anton Fallberg. Alla tre har gjort fina poäng sin sista juniorsäsong, framför allt Samuel Eklund, och det ska bli spännande att se hur mycket man får ut av dem redan första seniorsäsongen.

Den stora värvningen har dock skett på forwardssidan. Värvningen av Filip Wiberg är riktigt stark, han har två allsvenska säsonger i ryggen där han fått en mer defensiv roll, jag tror att han kan få ett ordentligt lyft med ett större förtroende. I övrigt är det fler unga killar man landat. Värvningen av Joel Nyman från Färjestads juniorer kan visa sig bli en riktig hit, men som alltid är det svårt att avgöra hur väl juniorer lyckas på seniornivå.

Betyg: 3
Det har skett en kraftig föryngring av laget när rutinerade spelare lämnat och yngre kommit in. Det gör att det är lite svårt att avgöra slagkraften, det kan bli fågel eller fisk, och därför så hamnar betyget i mitten.

Linus Håkansson lämnar Örnsköldsvik för Kalix. Foto: Oliver Åström, Kalix

Örnsköldsvik

Sportchef: Patrick Edlund

Minus:
Tappat viktiga pjäser som Linus Håkansson, Vilgot Dahlén och Elias Lindström.

Plus:
Det är svårt att hitta några guldkorn i Örnsköldsviks många unga och oprövade värvningar, men Felikx Olsson är en bra målvaktsvärvning. Oliver Munck har gjort en hel del poäng i nordamerikanske USPHL Premier, en liga som varierar väldigt i kvalitet, Lukas Karlsson har en del nyttig ettanrutin, precis som Anton Fält, och i Oliwer Stensson så finns det också rutin och möjlig poängpotential.

Betyg: 3
Man har inte resurserna, utan måste leta fynd där andra inte letar, och på hyllor långt ner.

Kaptenen Adam Byström Johansson blir kvar i Hudiksvall. Foto: Oliver Åström, Kalix

Piteå

Sportchef: Jonathan Glader

Minus:
Tappar otroligt tunga pjäsen Magnus Isaksson som betytt massor för klubben under många år. Dessutom lämnar poängstarke Jesper Ylivainio, och backarna Ludwig Stenvall, Markuns Magnusson, Albin Thyni Johansson och Daniel Nyberg. Det är rätt många backar det!

Plus:
Alexander Popovic och Fredrik Granberg är två vassa backvärvningar som gör att backsidan ändå känns minst lika stark trots tappen. Carl Holmner Härgestam är forward som ska kunna ta en ledande roll, och Gustav Marnetoft och Linus Hedman är spelare som både tillför attityd och en del poäng.

Betyg: 2
Tappen av Magnus Isaksson framför allt, men även av Jesper Ylivainio, är tunga!

Hudiksvall

Sportchef Lars ”Lillis” Lövblom

Minus:
I stort sett hela backsidan har lämnat, med spetsbackar som Fredric Jansson, Gustav Nielsen, Alexander Popovic, Gustav Lindström och Marcus Björk. Det är fem backar av toppklass i ettan.

Man blir även av med otroligt nyttige forwarden Johan Lindholm, en av ettans bästa defensiva forwards.

Tappet av målvakten Andreas Bosson kändes naturligt då han fick spela andrafiol sedan Isak Johansson anlänt.

Det tyngsta tappet är nog dock ändå att Dennis Hall lämnar för allsvenska Karlskoga.

Plus:
De tre ersättarna man plockat in hittills för de flyktade backarna skäms inte för sig. Lucas Torstensson är en offensivt skillad back med bra rörlighet och spelsinne, medan Philip Eriksén och Alex Brännstam är mer defensiva pjäser med erfarenhet från spel högre upp i seriesystemet.

Offensivt ser man vässade ut. Man har fått behålla allt utom Lindholm och värvningen av Lukas Feuk är riktigt vass, det är en avig poängspelare med ett bra skott. Även inlåningen av J20 Nationells skyttekung Karl Umegård är givetvis hur spännande som helst.

På målvaktssidan tillkommer Oskar Spinnars Nordin, det känns som en ersättare rakt av kvalitetsmässigt till Bosson.

Som tränare tillkommer Filip Algeman, som hade en bra säsong i Nyköping säsongen som gick. Det känns dock inte som en ersättare rakt av till Dennis Hall, han har ett betydligt mer defensivt speltänk och betydligt mindre erfarenhet och meriter.

Man saknar ännu ett par backar som ska in, men då de inte är klara kan de inte ingå i bedömningen.

Betyg: 2
Jag tycker inte man ersatt backarna som lämnat och tränarsidan känns mer osäker.

Tappet av Emil Lindblom är givetvis blytungt. Foto: Oliver Åström, Kalix

Kalix

Sportchef: Petter Christoffersson

Minus:
Tappet av Emil Lindblom till Boden är givetvis blytungt, man blir också definitivt av med sin andra poängkung, Christoffer Björk, till AIK. Men det är verkligheten för en liten klubb som Kalix som inte har musklerna att matcha storklubbarna. Men att dessutom nyttiga breddforwards som Sebastian Huczkowski, Wille Åström, Marcus Leijonhufvud, Johan Warg och Nick Leyer lämnar känns inte bra.

Backsidan är inte lika brandskattad, men Max Mattsson och Andreas Rådberg spelar inte i Kalix heller nästa säsong.

Plus:
Linus Håkansson är en bra värvning som jag tror man kan få bra utväxling på. Även amerikanerna Conner Jean och Levi Wunder tror jag kommer kunna göra avtryck, de har gjort bra ifrån sig i NCAA som är en riktigt bra liga. Då är jag mer tveksam till värvningen av kanadensaren Nick Pryce.

På backsidan så har man fått in fullgoda ersättare i Oscar Kohlström och Johan Diberius Sköld.

Laget står ännu så länge med bara en målvakt och ska ha in en till, men vem det blir återstår att se.

Betyg: Svag 2:a
Kalix kanske får köpa att man tappar sina riktiga spetsar, men att man blir av med så många av sina breddspelare gör att betyget inte kan bli annat än svagt.

Omslagsfoto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar