Sporchefsintervjun -Surahammar

Jörgen Mähler har gjort ett bra jobb i att tvätta bort looserstämpeln från Surahammar. Visserligen var förra säsongen ett steg tillbaka jmfört med säsongen innan, men kontraktet säkrades med marginal, och nu siktar man åter en gång mot allettan.

Ni missade allettan sedan Mariestad kvitterade i slutminuterna mot Skövde i sista omgången, hur surt var det?

– Man kan se det från två håll, hade vi i allettan att göra? Spelet var så upp och ner så frågan är om vi kunnat konkurrera där, Men samtidigt är det snöpligt att falla på målsnöret, men det är så jag försöker trösta mig, att det kanske var lika bra. Men det var snöpligt att förlora i sista omgången på målskillnad, och man vet ju inte om pusselbitarna fallit på plats om vi gått dit.

Sedan var ni länge med i toppen av vårettan, men släppte förstakedjan och tappade. Var det medvetet ni släppte dem eller gick det inte att stoppa?

– Det hade gått att stoppa, men samtidigt vill man inte spela i Sura ska man inte det. Lukas gjorde rätt som provade i Tingsryd, men det är som det är. Spelare kommer och spelare går. Vi gjorde en hel del bra matcher även efter, men vi blev kort på folk. Men vi justerade om det och vi rasade inte, men tappade häng på toppen.

Vad säger du annars om er säsong?

– Den är godkänd. Det som är lite missvisande är att vi skulle haft säsongerna i omvänd ordning, för två säsonger gick allt rätt, hade vi inte haft den så hade vi varit väldigt nöjda med säsongen, men det är sjukt många bra lag i serien, så det är tuff konkurrens.

Visst har ni tagit kliv ändå med tanke på att ni konstant låg sist i många år innan?

– Ja och det tar tid att bygga kontinuitet. Bara för vi gjorde en kanonsäsong för två säsonger sedan så gjorde vi en godkänd säsong. Så länge vi slåss om allettanplatserna är det godkänt, vi vill inte falla tillbaka dit vi var, och det finns det ingen anledning att göra heller.

Om vi då går igen laget, så på målvaktssidan så lämnar David Otter. Var tar han vägen?

– Han har ingen klubb klar. Han chansade på att det skulle lösa sig och ta något kliv uppåt och det har inte löst sig. Vi hade en dialog, men jag sa att nu får du bestämma dig annars är jag tvungen att gå på andra alternativ. Och han är fortfarande klubblös vad jag vet.

Han är inte aktuell för er?

– Nej vi har två målvakter.

Ja för in kommer istället Lucas Rheyneclaudes som komplement till Linus Marcko. Hur bra koll har du på honom?

– Dom referenser jag fått och det jag sett är han en fullgod hockeyettanmålvakt, och jag tror att de kommer utveckla varandra. Han är inte given förstamålvakt och det vill jag inte ha heller, utan jag vill ha två jämna och duktiga målvakter så man konkurrerar och sporrar varandra. Men han har bra rutin från ettan, så jag är inte orolig.

Backsidan saknar ännu David Lidström, hur blir det med honom?

– Det beror på, frågan är öppen…

Han är ju rätt viktig för er…

– Ja utropstecken, hahaha! Det är en backgeneral, det finns inget lag som tackat nej till honom. Det ska lösas med jobb så det funkar att spela tidsmässigt, han har gått ut skolan nu så det är andra förutsättningar. Vi har en dialog, så får vi se.  

Christoffer Udd än en annan rutinerad pjäs som inte signat ännu?

– Där får vi se vad som händer, han har nyss blivit pappa, så får vi se vad som händer.

Karl Markström är annars en riktigt vass back som ni fått in. Vad vill du ha ut av honom?

– Allt! Hahaha! Han ska bidra med rutin från spel på högre nivå, sedan gillar han att spela fysiskt och har ett bra skott. Han kommer vara användbar i många situationer. Han är ung men har ändå rutin, även från högre nivå.

Hur ser du på er backsida?

– Jag tycker inte om att jämföra med gamla trupper för då trampar man alltid någon på tårna. Jag skulle velat ha in en rightback till, men jag har en del kvar och fått in några nya, så det kommer säkert bli bra.

Viktige Lukas Söderlunds utflykt till allsvenskan blev kortvarig.

På forwardssidan så fick ni tillbaka Lukas Söderlund, hur viktigt var det?

– Det är jätteviktigt. Spelar som väljer komma tillbaka är viktiga på många vis. Det ger ett signalvärde att man vill komma tillbaka, men också sportsligt är det ju positivt.

Vilka mer blir era naturliga poänggörare?

– Om det vore så enkelt… Men vi har en del potentiella, Adam Karlsson, Samuel Ander om han får vara skadefri, Filip Jakobsson var en assistmaskin i Nordamerika. Men det gäller bara att hitta spelare som kuggar i med varandra. Det gäller att köpa sin roll i det hela med.

Hur stark tycker du er forwardssida är?

– Jag tycker det är en bra bredd och det finns spets. Det svåra är att få alla att acceptera sina roller. Många vill vara poängspelare, men alla måste hjälpa varandra och göra sin uppgift för att laget ska gå framåt.

Vad är er målsättning för säsongen?

– Vi måste sikta på allettan, självklart.

Och vilka blir då era konkurrenter om platsen?

– De gamla vanliga. Det är ganska självklart med Mariestad, Skövde och Tranås. Det kommer bli tufft, så enkelt är det, det är en tuff serie. Något lag skräller alltid med. Sedan har jag inte stenkoll på andra lag, men visst ser jag att det poppar upp wow-värvningar, som Sandberg till Mariestad och Skager till Forshaga, så det finns guldkorn i alla lag. Så det blir tufft, men ambitionen är allettan.

Och om du kikar på den allsvenska platsen, vilka gör upp?

– Jag skulle bli förvånad men Kristianstad lär ha bra förutsättningar, sedan Brödernas och Hudiksvall. Men i övrigt är det svår, speciellt i andra veckan i augusti, fråga mig andra veckan i mars, hahaha. Då har jag bättre chans att sia rätt. Det hänger på så mycket med skador och formtoppar och massa annat, så det är en svår fråga.  

Till sist: Vad tycker du om licensfrågan?

– Egentligen inget alls, mer än att jag tycker besluten kommer för sent. Oavsett vilket håll. Lagen får så dåliga förutsättningar. Man kan inte ha två pärmar att bläddra i, en för en lägre serie och en för en högre, så jag är inte avundsjuk på förutsättningarna de inblandade lagen får. Jag vet att när man kvalat sig kvar har man varit trea på bollen, men nu är det ju mycket senare ändå, så det är många spelare som är borta.

Lämna ett svar