Sportchefsintervjun – Halmstad

Förra säsongen präglades silly season av turbulens, oro och sent lagbygge. Men trots detta så lyckades laget som vanligt överraska positivt och gick hela vägen till semifinal. Nu har det varit lugnare, men det saknas ändå en hel del pusselbitar innan lagbygget är klart. Halmstads sportchef Niklas Söderström berättar varför, om pusselbitarna som ska in och passar dessutom på att ge en känga till lag som har dålig ekonomi men ändå satsar.
(OBS! Intervju gjord igår innan Berg och Hugo Johansson släpptes)

Förra säsongen inleddes minst sagt rörigt med avsatt styrelse, ekonomiska problem och sent igångsättande av truppbygge och så vidare, med lite distans till det, hur ser du på hela röran?

– Det var jättetråkigt det som hände, men nu är det borta och vi ska fokusera framåt, men det har kostat en del. Men många som jobbat ´bra för att reda ut det, men lägga det bakom oss och se framåt. Det var en del svikna löften och stod inte vad man sa, men sporten eniga iaf.

Vad säger du annars om säsongen?

– Jag tycker gruppen gick ihop jättebra och tränarteamet gjorde ett fantastiskt bra jobb. Vi fick plocka in lite fynd på slutet som blommade och passade bra in i gruppen. Vi satte försvarsspelet väldigt bra och det var det som tog oss till allettan, sedan växte vi offensivt och kunde utmana alla lag, så vi började i rätt ände med att sätta försvarsspelet.

I år så har det varit lugnare, men truppbygget har ändå inte riktigt rullat på, hur kommer detta sig?

– Vi har en tuffare ekonomisk situation med mindre budget. Men vi har en hel del namn klara som kommer släppas nästa vecka. Det är svårt när vi haft en bra säsong, men ändå få sänkt lön. Det är inte det roligaste, men vi har varit tvungna att dra åt svångremmen för a-lagstruppen, och då tar det längre tid och några har stuckit. Men det är verkligheten, man kan inte leka med pengar som inte finns.

Just nu har ni två målvakter, fem backar och åtta forwards under kontrakt, hur stor är truppen tänkt att bli?

– Vi siktar på åtta backar och 13 forwards, vi har några till klara, så det ramlar in 4-5 namn till in. Men vi tittar, efter våra resurser, efter en back som kan tillföra offensivt. Vi jobbade också stenhårt på Sebastian Åkessson och hade en bra dialog där, men han valde Norge till slut det var en tilltänkt spets framåt annars. Men det är bara att gratulera honom, vi har en fortsatt dialog inför framtiden.

Om tolv dagar är er första träningsmatch, räknar du med att ha truppen klar till dess?

– Större delen kommer vara klar, vi kanske har två öppna platser kvar. Vi kommer inte ta in en back eller forward bara för att, det måste bli rätt. Men vi ska ha en trupp för att kunna spela matcher, men två platser öppna kanske.

Jacob ”Creepy” Crispin lär få stå mycket också i vinter. Foto: Halland i fokkus

Vi ska gå igenom lagbygget tänkte jag: På målvaktssidan stannar Jacob Crespin och han kompletteras nu av Adam Ahnberg. Hur viktig var signaturen av ”Creepy”?

– Jätteviktig! Vi hade en bra dialog med ”Creepy” som har gjort två fantastiska säsonger med oss, han växte ännu mer i år tycker jag. Ahnberg har spelat ihop med ”Creepy” under junioråren och nu är Adam beredd att utmana honom, det är en kille Halmstadskille som kommer tillbaka, det känns roligt.

Förra säsongen stod han allt utom en match, blir det samma i år tror du?

– Vi får se hur mycket Adam kan utmana, det är ingen social verksamhet utan bäst står. Sedan vad som blir bäst fördelning får vi se, men han behöver också utmanas för att växa. Men han är en fantastisk målvakt, så det blir att bita i för Adam.

På backsidan så finns fem spelare, där saknas fortfarande Robin Holm, samt Albin och Tom Johansson. Är de fortfarande aktuella eller letar ni nytt?

– Tom är i princip klar, de andra två får vi se. Vi letar lite spets med, så det är inte spikat.

Väldige backen Jonatan Lundgren tog stora kliv under förra säsongen. Foto: Halland i fokkus

Vad säger du annars om er backsida?

– Vi har fått behålla stommen från fjolåret, det är väl Filip Persson som lämnat. Jag ville ha kvar honom, men var inte ens nära att matcha Kristianstads bud. Men vi tappade honom i slutet av förra säsongen och då växte flera, som Wulf och Lundgren som fick genombrott. Lundgren kom med stukat självförtroende från Kalmar, men växte och gjorde det jättebra. Andreas Andersson som vi plockade in från trean och Ravens växte med och gjorde det fantastiskt bra. Men vi letar en offensiv pjäs till besättningen.

En powerplay-back?

– Ja det är ingen hemlighet att vi jobbar på Alexander Edström, om han är frisk och kry.

Hur är status där?

– Operationen har gått bra och det känns jättebra. Vi ska höras, han är förstaalternativet, han var fantastisk förrförra säsongen.

Lagkaptenen Robin Dahse bestämde sig för att fortsätta till slut. Foto: Halland i fokkus

Offensivt så har ni kvar viktiga kuggarna Robin Dahse och Victor Gagic. Vad kommer de betyda för er?

– Det är kulturbärare, både Robin och Victor är viktiga spelare både på isen och vid sidan av. De är kravställare och står upp för laget, är kapten och assisterande kapten, de är otroligt viktiga.

Men ni har även blivit av med några viktiga, som Tommy Lee, Karl Påhlsson och Melker Iversen. Vad säger du om det?

– Absolut, det är skickliga spelare vi blir av med. Melker har spelat här en längre tid och Påhlsson fick en oturlig skada under säsongen. Tommy var också mycket skadad, men gjorde ett bra avtryck när var frisk och hel. Men Lee mäktade vi inte med med ekonomin, sedan valde Påhlsson och Melker Visby. Jag önskar dem lycka till, det är bra killar, men vi kunde inte matcha buden.

Vad behöver ni ta in?

– Vi söker en offensiv kraft, sedan har vi fått behålla många killar. Som Hugo Johansson och William Berg som vi jobbar på att få ha kvar. Sedan hoppas vi några lyfter sig, Albin Blomberg kan blomma ut. Nya Gustavsson från Troja kan få en större roll och kan blomma ut. Sedan hoppas vi att flera av våra egna också ska kunna ta kliv.

Vilka räknar du med att förlänga med?

– Hugo, Klarin och Berg räknar jag med.

William Berg räknar sportchef Söderström att förlänga med.

Vad är er målsättning med säsongen?

– Vi ska vara med. Vi har varit underskattade tidigare, men det är många lag som verkar satsa. Det gäller att få ihop gruppen. Vi kan inte vara avundsjuka på andras förutsättningar, utan göra så att våra killar vi har får så bra utveckling som möjligt. Vi hade bra utveckling i år, och gick till semifinal, men det är små marginaler, men vi ska försöka utmana uppåt. Pengar är inte alltid allt! Men jag tycker klubben gör rätt, vi måste anpassa oss efter förutsättningarna. Vi har dragit ner, men kan vi göra det bra i år igen när vi blivit av med kostnader, kan vi bygga upp något igen och det där det vi jobbar för.

Vad ser du för konkurrenter om allettanplatsen?

– Det blir ett jäkla race. Kristianstad verka satsa på riktigt ordentligt, så de lär få slagkraftigt lag, de blir nästan favoriter om de fortsätter som de börjat. Troja är alltid stabila och har skickliga tränare. Sedan får vi se vad ”Tisse” (Mikael Tisell, tränare) kan göra i Kallinge. Vimmerby blir säkert att räkna med. I Karlskrona känner jag Sundkvist väl, de kommer säkert bli vassa när han får bygga från start, han är en skicklig tränare. Pelle är också en skicklig tränare i Tyringe, så det finns inga lätta lag att slå. Alvesta kommer säkert ställa till det för en hel del lag med.

Vilka tror du gör upp om den allsvenska platsen?

– Hudiksvall, jag känner Lillis väl och de har satsat i flera år och har rutin från flera kvalserier, så de lär blir farliga. Karlskrona, Kristianstad och Troja kan säkert var med där, och Väsby bör ju med vara där med sin satsning. Boden blir intressanta med Fagervall, de har varit med och tampats där uppe. Sedan finns det en massa dark horses med, som man inte räknat med, vi kanske kan vara en av dem? Det gäller att jobba ödmjukt och se hur långt det räcker. Mariestad glömde jag nästan, har också ett lag som blir livsfarligt.

Vad säger du om licenshärvan?

– Det är tråkigt att det blir så där. Jag vet inte riktigt, ibland blir man förvånad, lag kan ha ekonomiska problem och ändå betala höga ersättningar. Jag förstår inte hur förbundet kan tillåta sånt, har man ekonomiska problem och ändå kör på… Förbundet borde ha mer koll på sånt!

Lämna ett svar