Topplagens förstafemmor rankade!

Nu börjar lagen se mer eller mindre färdiga ut, och därmed så är det dags att börja lista hur lagen ser ut. Men då det finns lag som Kristianstad som ännu inte spikat sin bredd utan bara har spetsen på plats så är det den jag tänkte syna i detta inlägg. På förhand så är det sju lag som nämnts ligga lite före de andra, och det är dessa sju som jag nu valt att syna deras potentiella förstafemmor. Vilket lag har egentligen bäst spets? Jag betygsätter spelare för spelare och summerar sedan betygen och kan på så sätt ranka förstafemmorna.

Betygen på de enskilda spelarna är utifrån den roll de har, en defensiv back till exempel bedöms efter hur stark han är i det defensiva spelet och tvärtom. Tanken är ju att de ska komplettera varandra. Dessutom så försöker bedömningen vara så färsk som möjligt, gamla meriter är bra, men hjälper inte om man inte levererat senaste åren.

Betygstegen:
1. Håller inte i ettan
2. Väldigt svag ettanklass
3. Svag ettanklass
4. Under medel ettanklass
5. Medel ettanklass
6. Något över medel ettanklass
7. Klart över ettanklass
8. Hög ettanklass
9. Topp ettanklass
10. För bra för ettan

Henrik Rommel kommer bli en viktig del av Väsbys lagbygge kommande säsong. Foto: Halland i fokus

1. Väsby

Ludvig Georgsson (D) 8 – Linus Rotbakken (D) 10

Fredrik Forsberg (LW/RW) 10 – Henrik Rommel (C/LW) 9 – Tobias Liljendahl (RW/C) 9

Totalbetyg: 46

Ludvig Georgsson är en ny talang som blommat i Tyresö/Hanviken som kommer bli en ny storback. Storlek, skridskoåkning och spelsinne. Linus Rotbakken är en klassback även på allsvensk nivå och kommer givetvis att bli det även i ettan.

Forsbergs rutin och inställning kommer bli guld värd i Väsby. Rommels spelsinne, fart och kraft är riktigt bra, medan Liljendahl är rutinerad och nyttig över hela isen.


2. Kristianstad

Oskar Hassel (D) 9 – Anton Davidsson (D) 7
Linus Pettersson (RW/LW) 10 – Dennis Svensson (C/LW) 9 Ludvig Elvenes (LW/RW) 9

Totalbetyg: 45

Två unga och lovande backar, dels Oskar Hassel som ändå har en allsvensk säsong och 26 SHL-matcher under bältet, dels förstaårssenioren Anton Davidsson. Hassel får stå för defensiven medan Anton kan få en offensiv roll.

Offensivt osar det klass med tre killar som bevisat sig på allsvensk nivå. Kan de fixa omställningen till ettan så kommer det vara en riktigt vass enhet.

William Eckmyhl kommer dela ut kramar i Hudiksdressen i år med. Foto: Oliver Åström, Kalix

3. Hudiksvall

William Eckmyhl (D) 9 – Alex Brännstam (D) 8

Jesper Wiberg (LW) 9 Christoffer Jansson (C) 9 – Adam Byström Johansson (RW/C) 9

Totalbetyg: 44

Eckmyhl var i praktiken förlorad för allsvenskan men blev ändå kvar, och nu blir den spelskicklige backen given i första backpar i en offensiv roll. Alex Brännstam är en defensiv pjäs som provat på spel i såväl SHL som allsvenskan och får ta det större ansvaret i egen zon.

Offensivt är det en trio som känner varandra väl och spelat mycket tillsammans. Wiberg är avslutaren, Jansson speluppläggaren, medan Byström Johansson bland andra egenskaper har farten.

Tobias Aronsson ska leda Bois backoffensiv i vinter. Foto: Anna Engström, Mariestad

4. Mariestad

Tobias Aronsson (D) 8 – Johan Frick 8

Jesper Lindén (RW/LW) 10 – Ludwig Wistén (LW/RW) 9 – Oscar Tellström (RW) 9

Totalbetyg: 44

Aronsson har gått från en utpräglat stark offensivback till en stark tvåvägsback, men kommer få det offensiva ansvaret bredvid Johan Frick, en underskattad defensiv back som alltid står rätt och spelar resolut.

Forwardsen kanske inte har meriterna som vissa andra lag har, men har visat att de levererar på ettannivå med ackuratess. Lindén är bra på allt, Wistén otroligt svårfångad och spelsmart och Tellström med skottet, farten och kraften.

Victor Crus Rydberg ska förhoppningsvis lyfta omgivningen i vinter. Foto: Halland i fokus

5. Troja

Dennis Fröland (D) 10 – Carl Ehrnberg (D) 8

Emil Ekholm (C/W) 8 – Oscar Nordin (C/LW) 8 – Mattias Persson (LW/RW) 10

Totalbetyg: 44

Ett starkt backpar där skridsko- och puckstarke Dennis Fröland står för offensiven medan Erhnberg med sin fysik är en defensiv klippa. Spelade ihop redan förra säsongen och var ett riktigt bra backpar.

Ekholm fick ett stort genombrott säsongen som gick, en lovande och tung forward med bra fart. Nordin ny ung center från Modo medan Mattias ”Fete” Persson tillför spets och matchvinnaregenskaper.

Spelar Pontus Johansson i Bodens förstafemma i år?

6. Karlskrona

Marcus Björk (D) 8 – Jesper Solomon Frisell (D) 8
Filip Cruseman (LW)
8 Victor Crus Rydberg (C/W) 10 – Alexander Bergström (LW/RW) 9

Totalbetyg: 43

Två backar med rutin, där Björk är en tvåvägsback med sina kanske största kvaliteter i defensiven, vilket öppnar upp för Solomon Frisell att släppa lös sin skridskoåkning och starka puckhantering i offensiven.

Cruseman och Bergström var med tanke på sina meriter en besvikelse förra säsongen. Nu får de en ny center att husera tillsammans med, spelskicklige Crus Rydberg, kanske det kan göra att det lossnar för dem? Cruseman står för farten, Crus Rydberg med en spelintelligens som få andra och Bergström med kraften och rutinen.

Dennis Fröland, ettans kanske bästa back? Foto: Halland i fokus

7. Boden

Isak Pantzare (D) 10 – Kevin Arvidsson (D) 7

Emil Lindblom (RW) 9 – Christian Nyman (C/RW) 8 – Pontus Johansson (RW/LW) 8

Totalbetyg: 42

Pantzare slog igenom i ettan i Borlänge innan han sedan fick chansen att spela såväl allsvenskan som SHL med Oskarshamn. Men sedan dess har den offensivstarke backen med den fina skridskoåkningen hållit till i allsvenskan med en allt mindre roll. Är han på nedförsbacke eller kan han i och med steget tillbaka till ettan få ett riktigt lyft igen? Kevin Arvidsson gjorde en bra säsong i Boden förra, och kanske egentligen är lite för offensiv för att komplettera Pantzare perfekt, men jag tror att man går för lite mer offensivt backpar.

Lindblom vann ettans poängliga säsongen som gick, men det var mot lag i vårettan norra en stor del av poängen spelades in i. Jag tror kanske inte poängskörden blir lika stor säsongen som kommer, men visst har den avige, skridskostarke och attitydspelande yttern förutsättningar för att lyckas också mot tuffare motstånd. Nyman är en allroundcenter, stark tekare som har bra attityd. Pontus Johansson en riktig powerforward med bra spel i sig.

Brasklappar:
* Femmorna är uttagna som ett tänkbart alternativ med lagens vassaste spelare, det är inte säkert de kommer se ut så.
* Boden kan mycket väl plocka in ytterligare spets som gör dem än starkare.
* Jag har egentligen sett Kristianstad för lite för att ge rättvisande betyg, men har försökt prata med folk som sett dem mer.
* En femma, precis som ett lag, är inte alltid summan av de enskilda delarna, därför kan en lägre rankad femma i själva verket kanske prestera bättre än en bättre, men det är ju svårt att veta i förväg.

Lämna ett svar