Sportchefsintervjun – Vallentuna

Förra säsongen så gav Vallentuna Kalix en riktig fajt i kvartsfinalen men föll med 2-1 i matcher. Nu tar man nya tag med meriterade tränaren/sportchefen Jussi Salo vid ratten. Och målet är givet: Allettanspel efter jul!

Du stod för en bra säsong i Väsby, med ett budgetlag så ledde ni kvalserien till allsvenskan, men du fick ändå inte förlängt. Hur känns det?

– Egentligen hade jag kontrakt faktiskt, jag hade ett tvåårskontrakt, men jag fick veta i vintras att vi inte skulle fortsätta utan att de skulle leta nytt. Så det fick jag tidigt.

Du var inte besviken över att få fortsätta?

– Klart man var besviken när jag fick reda på det, men jag fick göra det bästa av det och göra mitt jobb så bra som möjligt och vinna matcher. Och det gjorde jag, vi vann och ledde kvalserien till sista matchen som sagt.

Hur ser du på förutsättningarna i Vallentuna?

– Det är lite annan typ av uppdrag. Vallentuna har gjort det bra de senaste åren och fixat ekonomin, men har mycket jobb att göra sportsligt. Så vi bygger för framtiden och vill göra det långsiktigt så det håller när vi är klara. Vi har inte samma spelarbudget som de stora klubbarna, men vi får hitta unga killar med potential, och vi har även fått behålla lite stomme och fått in en del rutinerat med, så det ser intressant ut.

Du var ju inte i Vallentuna förra säsongen, men kanske ändå hört tongångarna. Var man nöjda med säsongen?

– Jag har inte pratat så mycket om det, utan jag började med ett tomt bord, och det var det de ville. Att börja från noll och bygga på sikt. Men de var nöjda med resultatet, med att de gick så långt som de ändå gick, men mer än så har jag inte pratat, utan jag ska bygga från noll och skapa mig en egen uppfattning om saker och ting.

Hugo Haas går inte bara långt ut i kassen, han gå nu hela vägen till Boden. Foto: Oliver Åström, Kalix

Vi ska kika på lagbygget: På målvaktssidan in med August Hedlund, ut med Hugo Haas. Är ni vinnare eller förlorare på den affären?

– Hahaha, det är svårt att säga, det får vi se, men det är en bra värvning. August är rutinerad och har visat att han håller på toppnivå. Han har också mer rutin än Haas, så vi kanske är vinnare då vi behövde rutin bakom vårt unga lag.

På backsidan har det varit stor omsättning. Ut med Lucas Lagerstedt, Tim Henriksson, Tobias Ericsson och Filip Möllerstedt. På plussidan finns Niclas Gruvstål, Fredrik Stridlund, Kelvin Martinsson och William Hoffman. Det känns som att ni tappat rätt mycket rutin, hur ska ni lösa det?

– Det har vi gjort, Stridlund var viktigt att kunde värva hem, det är en Vallentunakille. Jag har stora förhoppningar på Kelvin Martinsson, han har ändå gjort 19 matcher i allsvenskan och ganska många minuter i dem med. Fredrik Svennas blir kvar och han var bra efter jul förra säsongen och Lucas Eriksson Marcus af Burén och Lukas Aaw har spelat hockeyettan och vi vet att de håller. Sedan är det unga killar, lite osäkra kort, men de har tränat bra hela sommaren och jag hoppas de kan ta nästa steg. Jag är ganska nöjd med backsidan på det stor hela.

Lucas Eriksson vann interna poängligan bland backar, och blir kvar. Foto: Oliver Åström, Kalix

Offensivt så lämnar Viktor Trojmar, William Venne, Christian Holmblad, Lucas Lagerstedt och Jacob Lundin. Speciellt de tre sistnämnda är rätt tunga tapp!

– Ja så är det, det var synd vi tappade alla. Jag hade länge en dialog med Lundin, men han har fått ett nytt jobb som inte går att kombinera med spel i ettan nästa säsong, det var synd, men inget att göra något åt. Men jag är glad vi kunde behålla, Oskar Söderberg, Lukas Paulsson och Gustav Eriksson, som gjorde en bra andra del av säsongen. Där bakom har vi fyllt på med ganska intressanta spelar, Filip Sundell från Modo, Albin Olofsson gjorde en bra säsong tvåan och har spelat lite SHL och allsvenskan.  Emil Carlkvist som spelat i Hudiksvall och Grästorp, jag tror de kan ta nästa kliv. Mathias Mutikainen kommer bli viktig så klart, det är en offensiv spelare som kan göra poäng, men som jag sagt, det är klart vi letar spelare fortfarande, 1-2 toppforwards finns på önskelistan.

Lucas Paulsson kommer få en viktig roll i vinter. Foto: Oliver Åström, Kalix

Jag läste att David Åslin ska träna med er, är han aktuell?

– Nej han ska träna med oss bara, han siktar på att spela utomlands. Jag känner honom sedan tiden i Vita Hästen och han måste ju börja någonstans. Det är bra att ha en så rutinerad spelare med på träning så de ser vad som krävs. Sedan är det alltid bra att skapa kontakter och hålla dem, men det är inte mer än så just nu. Men det är ishockey, man vet aldrig vad som händer, men just nu finns det ingen plan på det.

Vad har ni för målsättning?

Vi har inte diskuterat det med gruppen, det gör vi i augusti, men personligen finns det bara ett streck att slåss om, det är vad jag tycker, men vi har inte diskuterat med gruppen ännu.

Vilka tror du ni får konkurrera med i kampen om en allettanplats?

– Det kommer bli ganska jämnt, det finns några topplag som tar topp 3 kanske, sedan kommer det bli ganska jämnt faktiskt, Mjörnberg tippade oss sexa, det var snällt av honom. Men jag tror det blir jäkligt tajt i mitten. Väsby är så klart storfavoriter, Visby ser starka ut, Huddinge och Hanviken är säkert med också, men sedan är det helt öppet. Sedan är det alltid något lag som floppar och lag som överraskar positivt. Men mittenfajten blir jäkligt tajt.

Och vilka tror du slåss om att gå upp?

– Väsby kommer vara ett av dem, Karlskrona har byggt bra, Kristianstad blir starka, Boden i norra ser starka ut med Jocke Fagervall, Troja är väl med även om de skurit ner. Mariestad tror jag med på. Så det finns ganska många som ser starka ut.

Till sist: Hur ser du på licenshärvan?

– Jag tycker det är tråkigt att det måste vara så varje sommar i ettan och allsvenskan. Man borde kunna hitta en lösning så man får besked tidigare, det drabbar så många när någon tappar licensen, och då blir det svårt att bygga lag, det är oerhört tråkigt. Sedan har jag inget bra förslag, men det kan inte vara bra för svensk hockey att det är så här. Men det är bra att det finns kontroll och krav för att spela i ettan och allsvenskan, men att beskeden kommer så oerhört sent, det är tråkigt.

Lämna ett svar